
Onderzoekers van de Colorado State University hebben onlangs paarse aardappelrassen ontwikkeld die preventief kunnen zijn voor diverse ziektes.
Paarse en rode aardappelen bevatten veel antioxidanten en zijn daarnaast een goede bron van vitamine C, resistent zetmeel, foliumzuur, mineralen, kalium, ijzer, zink en fenolverbindingen.
De antioxidanten, die zijn ontdekt in de nieuwe aardappelen, spelen een cruciale rol bij het voorkomen van onder meer kanker, hartziektes en atherosclerose. De antioxidanten werken tegen bepaalde vrije radicalen die schade toebrengen aan gezonde cellen.
Goed voor je hart

De aardappelen kunnen worden vergeleken met superfoods zoals blauwe bessen en granaatappelen. Paarse en rode frietjes zouden een gezonde vervanging kunnen zijn van de traditionele frietjes van witte en gele aardappelen.
In paarse en rode aardappelen zitten ook fytochemicaliën die de vorming van staar bij diabetici kunnen verminderen. Uit onderzoek van de Universiteit van Scranton in Pennsylvania blijkt bovendien dat paarse aardappelen goed zijn voor je hart.
Kankerremmende eigenschappen
“Over het algemeen denken mensen bij aardappelen aan veel koolhydraten en calorieën,” zei hoofdonderzoeker Joe Vinson. “In werkelijkheid bevat een gekookte aardappel zonder boter of saus slechts 110 calorieën en ontzettend veel gezonde stoffen en vitamines.” Uit het onderzoek bleek dat de paarse aardappel net zoveel gezonde stoffen bevat als broccoli, spinazie en spruitjes.
In Noord-Ierland is het aardappelras Purple Magic ontwikkeld, dat over kankerremmende eigenschappen zou beschikken vanwege het hoge gehalte aan anthocyanen. Dat zijn pigmenten die antioxidanten bevatten, zo meldt de Irish Examiner.
Europa
Onderzoekers van het Penn State Cancer Institute hebben recentelijk ontdekt dat paarse aardappelen eigenschappen hebben die de stamcellen van dikkedarmkanker doden en uitzaaiing van de ziekte voorkomen.
De aardappel voorkomt niet alleen dat de kanker zich uitzaait, maar wat nog belangrijker is: hij valt de kankercellen aan waardoor ze niet terugkomen. Dikkedarmkanker is de op één na dodelijkste soort kanker.
In Canada en de Verenigde Staten worden 1000 ton van deze paarse aardappelen geteeld. Men wil de teelt ook gaan uitbreiden naar Europa.
Op een of andere manier ga ik toch mijn vraagtekens zetten bij het ontwikkelen van voeding.
Het klinkt in deze periode niet echt positief.
Het is dus niet iets van moeder natuur.
‘Men wil de teelt ook gaan uitbreiden naar Europa.’; moeten ze dus snel doen.
Onderzoekers van de Colorado State University hebben onlangs paarse aardappelrassen ontwikkeld??? geroofd uit de Andes en veredeld voor massale teelt zullen ze bedoelen ….
Dus dit genetisch gemodificeerde gewas is wel goed en andere niet?