Gezondheid

Is dit het nieuwe superfood? Paarse kankerremmende aardappel op de markt

Help ons door dit met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers van de Colorado State University hebben onlangs paarse aardappelrassen ontwikkeld die preventief kunnen zijn voor diverse ziektes.

Paarse en rode aardappelen bevatten veel antioxidanten en zijn daarnaast een goede bron van vitamine C, resistent zetmeel, foliumzuur, mineralen, kalium, ijzer, zink en fenolverbindingen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De antioxidanten, die zijn ontdekt in de nieuwe aardappelen, spelen een cruciale rol bij het voorkomen van onder meer kanker, hartziektes en atherosclerose. De antioxidanten werken tegen bepaalde vrije radicalen die schade toebrengen aan gezonde cellen.

Goed voor je hart
Is dit het nieuwe superfood? Paarse kankerremmende aardappel op de markt
Paarse aardappelen verlagen de bloeddruk (ACS)

De aardappelen kunnen worden vergeleken met superfoods zoals blauwe bessen en granaatappelen. Paarse en rode frietjes zouden een gezonde vervanging kunnen zijn van de traditionele frietjes van witte en gele aardappelen.

In paarse en rode aardappelen zitten ook fytochemicaliën die de vorming van staar bij diabetici kunnen verminderen. Uit onderzoek van de Universiteit van Scranton in Pennsylvania blijkt bovendien dat paarse aardappelen goed zijn voor je hart.

Kankerremmende eigenschappen

“Over het algemeen denken mensen bij aardappelen aan veel koolhydraten en calorieën,” zei hoofdonderzoeker Joe Vinson. “In werkelijkheid bevat een gekookte aardappel zonder boter of saus slechts 110 calorieën en ontzettend veel gezonde stoffen en vitamines.” Uit het onderzoek bleek dat de paarse aardappel net zoveel gezonde stoffen bevat als broccoli, spinazie en spruitjes.

In Noord-Ierland is het aardappelras Purple Magic ontwikkeld, dat over kankerremmende eigenschappen zou beschikken vanwege het hoge gehalte aan anthocyanen. Dat zijn pigmenten die antioxidanten bevatten, zo meldt de Irish Examiner.

Europa

Onderzoekers van het Penn State Cancer Institute hebben recentelijk ontdekt dat paarse aardappelen eigenschappen hebben die de stamcellen van dikkedarmkanker doden en uitzaaiing van de ziekte voorkomen.

De aardappel voorkomt niet alleen dat de kanker zich uitzaait, maar wat nog belangrijker is: hij valt de kankercellen aan waardoor ze niet terugkomen. Dikkedarmkanker is de op één na dodelijkste soort kanker.

In Canada en de Verenigde Staten worden 1000 ton van deze paarse aardappelen geteeld. Men wil de teelt ook gaan uitbreiden naar Europa.

[AGF 1, 2]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
engeltje
engeltje
7 jaren geleden

Op een of andere manier ga ik toch mijn vraagtekens zetten bij het ontwikkelen van voeding.
Het klinkt in deze periode niet echt positief.
Het is dus niet iets van moeder natuur.

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

‘Men wil de teelt ook gaan uitbreiden naar Europa.’; moeten ze dus snel doen.

Pedro
Pedro
7 jaren geleden

Onderzoekers van de Colorado State University hebben onlangs paarse aardappelrassen ontwikkeld??? geroofd uit de Andes en veredeld voor massale teelt zullen ze bedoelen ….

Berenbotje
Berenbotje
7 jaren geleden

Dus dit genetisch gemodificeerde gewas is wel goed en andere niet?

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x