Binnenland

NOS aan kop in overzicht van vooringenomenheid bij Nederlandse media: ‘Dit gaat een gamechanger worden’

Help ons door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, zei woensdag in talkshow Op1 dat ‘de NOS-redactie volstrekt onafhankelijk is’. “Dat staat in de wet, dat zijn we, zo functioneren we. De politiek zou juist nu, in een tijd dat de tegenstellingen steeds groter worden, voor de journalistiek moeten staan, in plaats van de tegenstellingen vergroten en dat misbruiken.”

Hij doelde hiermee op het wantrouwen dat Forum voor Democratie en de PVV in zijn ogen tegen de NOS voeden. De uitspraken van Gelauff leidden tot vrijwel uitsluitend kritische reacties. Hoe onafhankelijk is onze publieke omroep werkelijk?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

PVV-Kamerlid Martin Bosma reageerde na de uitzending: “Waanzinnig. Het is mijn grondwettelijke plicht als Kamerlid te kijken naar de besteding van belastinggeld. Ik stel vast dat de NPO zich niet aan de Mediawet houdt. En daardoor voed ik geweld? Moet een Kamerlid dan zwijgen?”

Hij kreeg reactie van MediaBias, een nieuw platform om het Nederlandse nieuws feitelijk en neutraal te houden. “We gaan de vooringenomenheid van de Nederlandse media gestructureerd in kaart brengen, beste Martin.”

Nu al aan kop

Het platform bevindt zich momenteel in de testperiode, maar constateert nu al: “Vooringenomenheid bij de Nederlandse media is een wijdverbreid fenomeen dat niet alleen bij de NOS voorkomt. De items liggen werkelijk voor het oprapen.”

De uitspraken van Gelauff zijn volgens MediaBias ‘op belangrijke punten in tegenspraak met de relevante feiten’. Overigens gaat de NOS nu al aan kop in hun overzicht van vooringenomenheid in de Nederlandse media. “En we zijn nog niet eens goed en wel begonnen.”

Gamechanger

Ondernemer Rutger van den Noort zegt over dit nieuwe platform: “Dit gaat een gamechanger worden in het medialandschap. Iedereen kan nieuwsartikelen rechttrekken door de bias aan te geven. Deze nieuwe transparante meta-laag gaat uiteindelijk als een scheidsrechter werken.”

Hij voegt toe: “Het mooie eraan is dat je zo dus alle argumenten leest in plaats van het gekozen perspectief van de journalist. Ik denk dat dit gaat zorgen voor een enorme kwaliteitsslag in de media en ja, er zullen ook heel wat journalisten door de mand gaan vallen.”

Van den Noort, die zelf een paar cases mocht inzien, zegt onder de indruk te zijn.

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nou en!
nou en!
3 jaren geleden

de reguliere pers en media zit vol met aanname,s en voorgekauwde veronderstellingen.en benadert het publiek(de klant die recht heeft op ongekleurde nieuwsvoorziening)als ongehoorzame kleuters!!!!ik kijk geen tv en lees ad,telegraaf,alleen als schade formulier!

dolphin
dolphin
3 jaren geleden

Het valt me tegen dat de NOS nog zo weinig punten haalt.
Ik heb deze maand 1x het 8 uur journaal gekeken (16-7)en kwam al tot 4x manipulatie, vooringenomenheid en onvolledige informatie.
De rest van de maand moeten ze het dus uitstekend gedaan hebben.
Met mijn beperkte ervaringen de laatste jaren, kan ik dat niet geloven.

Pieter
Pieter
3 jaren geleden

Een aantal van die “hoofden” die dagelijks/wekelijks te zien zijn op de NPO kan ik echt geen seconde meer aanzien. Zo ook die kop op de foto boven dit artikel.

Ik denk dat steeds meer mensen datzelfde gevoel krijgen en dan meteen “wegzappen” zo je uberhaupt nog op die zenders komt.
Dit kan nog wat verder aangejaagd worden 🙂

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
3 jaren geleden

Slechts 1, ja 1 telefoontje uit het kantoor van Merkel in Berlijn was voldoende om NOS,ARD,ZDF het zwijgen op te leggen tijden de verkrachtingen en aanrandingen door voornamelijk asielzoekers tijdens oud en nieuw in Duitsland van het jaar 2015.
Toen was het ultieme bewijs geleverd dat NOS redactie niet onafhankelijk werkt maar aan de leiband loopt. Was voor de geschreven pers al eerder bewezen met het kopje thee bij BEA.
Dit zijn toch echt de feiten NOS.

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x