Homepagina » Buitenland » Libië onder Gaddafi: “Gratis stroom, zorg, onderwijs, huisvesting en renteloos lenen”
Libië onder Gaddafi: "Gratis stroom, zorg, onderwijs, huisvesting en renteloos lenen"

Libië onder Gaddafi: “Gratis stroom, zorg, onderwijs, huisvesting en renteloos lenen”

Wijlen kolonel Gaddafi werd op 19 oktober 2011 gedood door huurlingen uit Tsjaad, Somalië en Soedan, die zij aan zij vochten met de NAVO en de VS. Twee jaar voordat hij werd afgezet en vermoord, werd Libië gezien als één van de rijkste landen in Afrika.

Professor Garikai Chengu van de Harvard-universiteit schreef over hem: “In 1967 erfde kolonel Gaddafi één van de armste landen in Afrika. Tegen de tijd dat hij werd vermoord had hij Libië veranderd in het rijkste land in Afrika. Libië had het hoogte bbp per hoofd van de bevolking en de hoogste levensverwachting van alle landen op het Afrikaanse continent. Er leefden zelfs minder mensen in armoede dan in Nederland.”

Vandaag de dag is Libië in handen van vele milities en in constante staat van oorlog, zo stelt professor Henry Francis B. Espiritu van de University of the Philippines in Cebu City. Als gevolg van de interventie door de NAVO en de VS is Libië volgens hem volledig verwoest.

De mensenrechtensituatie in Libië is nu veel slechter dan onder de overleden Gaddafi, zei onderzoeker van het Libische Observatorium voor Mensenrechten Nasser al-Hawary al in 2012.

Olievoorraad

Professor Espiritu zegt dat de VS al meer dan 40 jaar probeerde Gaddafi af te zetten omdat hij westerse landen geen toegang gaf tot de Libische olievoorraad. Hij hield ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank buiten de deur.

Gaddafi was groot voorstander van de Beweging van Niet-Gebonden Landen, waarin landen zijn verenigd die tegen interventie door grootmachten in derdewereldlanden zijn. Onder Gaddafi hadden mensen toegang tot gratis huisvesting, gratis zorg en gratis onderwijs. De winst van de genationaliseerde olie-industrie werd verdeeld onder alle burgers, zelfs de Bedoeïenen in de woestijn, aldus Espiritu.

Professor Chengu schreef hierover het volgende: “Onder Gaddafi hadden de Libiërs niet alleen toegang tot gratis zorg en onderwijs, maar ook elektriciteit was gratis en mensen konden renteloos lenen. Dankzij de interventie door de NAVO staat de gezondheidszorg nu op instorten en zijn stroomstoringen in Tripoli aan de orde van de dag.”

Arabische Lente

“Zelfs de Mensenrechtenraad van de VN prees de bevordering van rechten voor vrouwen onder Gaddafi,” ging Chengu verder. “Toen de kolonel in 1969 aan de macht kwam gingen er maar weinig vrouwen naar de universiteit. Vandaag de dag is bijna de helft van alle studenten in Libië vrouw.”

Volgens professor Michel Chossudovsky van de Universiteit van Ottawa was de Arabische Lente niet bedoeld om het Midden-Oosten te helpen bij de overgang naar democratie, maar draaide deze revolutie om olie en oorlog. De oorlog tegen terrorisme, zo zegt hij, heeft vooral te maken met oliepijpleidingen en imperialistische hegemonie.

Daarom zal niet Libië, maar de Amerikaanse militaire maffia profiteren van de Arabische Lente en de verwoestende oorlog tegen terrorisme, voegde professor Espiritu toe.

Professor Garikai Chengu is als Midden-Oostendeskundige verbonden aan de Harvard-universiteit. Michel Chossudovsky is als hoogleraar economie werkzaam voor de Universiteit van Ottawa. Henry Francis B. Espiritu is hoogleraar filosofie en Aziëstudies aan de University of the Philippines.

[GlobalResearch]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
BOINNK!!! | Tijdgebonden nieuws verzameld door Arie Goedhart
6 jaren geleden
Jaap
Jaap
6 jaren geleden

Het zou misschien wel veel beter geweest zijn als we een aantal gadaffi’s in het bestuur van ABN hadden gehad. 🙂

Arwijn
Arwijn
Reactie op  Jaap
6 jaren geleden

Vergeet niet dat Gaddafi de waterwegen onder de Saharah heeft laten bouwen. Dankzij hem is wat eerst woestijn was nu ineens bewoonbare en bebouwbare grond geworden.
Ik heb regelmatig biologische aardappels uit Libye in bij de natuurwinkel en ekoplaza zien liggen, totdat Amerika het nodig vond dat land te vernietigen.

Frans
Frans
Reactie op  Jaap
6 jaren geleden

Ja, deze onderzoeker zegt dat Amerika profiteerd van Arabische lente, niet allen dat maar Amerika heeft het ook veroorzaakt. althans door een groep die de amerikaanse regering dicteerd.

trackback
Libië onder Gaddafi: ‘Gratis stroom, zorg, onderwijs, huisvesting en renteloos lenen’ | NineForNews.nl | modilanto
6 jaren geleden

[…] Libië onder Gaddafi: ‘Gratis stroom, zorg, onderwijs, huisvesting en renteloos lenen’ |….            Niet alles wat de VS doet is welgedaan ( het is een onomkeerbare ramp zelfs ) […]

Pascal
Pascal
6 jaren geleden

Het heeft alle logica dat wij rente hadden en zij niet!!

De westerse wereld heeft of had de basis materialisme en dat bestaat niet in Libya, daar bestaan luxe asbakken.

Germen
Germen
6 jaren geleden

Gadaffi was een uitermate nare man, die terreurbewegingen wereldwijd steunde, vijanden liet vermoorden en naar blijkt, honderden vrouwen seksueel misbruikt heeft. Wel moeten we constateren dat de Libiërs onder Gadaffi beter af waren dan ze nu zijn. Het was slimmer geweest als de westerse politici Gadaffi op hadden laten volgen door zijn zoon Saif al-Islam.
http://www.visionair.nl/ideeen/wereld/verdeel-libie-onder-in-twee-staten/

Ferry
Ferry
Reactie op  Germen
6 jaren geleden

Blijkbaar gelooft u ook liever de gemanipuleerde media propaganda net zoals men al jaren doet met Iran.
Wel beste ik heb daar in 1976 gewerkt in Tokra niet ver van Benghazi, dit was de tijd toen de VS daar niet meer binnen mocht en de Russen daar alom vertegenwoordigd waren, een paar keren heb ik in Benghazi geweest ook ‘s avonds en er waren wel enkele wegversperringen maar veel last had ik er niet af.

Ik heb daar toen een Amerikaanse vrouw ontmoet en die vertelde mij ook dat zij zich in Lybie veiliger voelde dan in New-York omdat ik er haar in mijn naieviteit toen aansprak of zij niet bang was om zomaar westers gekleed te lopen en met haar opzichtelijke juwelen.
Ik denk niet dat zij dit nu nog zou riskeren.
Ook kon ik daar overal rondlopen/rijden zonder dat er mij iemand lastig viel zelfs niet om te bedelen behalve foto’s nemen was ten strengste verboden maar ja dat was in Polen en de toemalige DDR ook al zo en daar klaagde men niet over.
Wat ik wil zeggen is dat de US het grote gevaar is in deze wereld, zij willen overal een McDonaldś cultuur en totale controle over alle energiebronnen en over de mensen. Wel nu is er alleen nog anarchie en chaos en zijn volgens de media de mensen er beter af zonder Khaddafi.
Maar ja de beste suurlui staan aan wal.

Ferry
Ferry
Reactie op  Ferry
6 jaren geleden

sorry, moest zijn “stuurlui”

Boppie
Boppie
Reactie op  Ferry
6 jaren geleden

@Ferry

Bedankt voor het delen van jouw persoonlijke ervaring. Ik heb helemaal geen ervaring met Libie.

Zou het dan werkelijk zo zijn dat we hier in het westen zo voor de gek gehouden worden door een media die fungeert als een Matrix? Zou het echt zo zijn dat de landen waar de westerse media slecht over schrijven, achteraf het paradijs bleek te zijn.

In Amerika (met name de mensen die de touwtjes in handen hebben) heb ik weinig vertrouwen omdat die in bijna elke oorlog te zien zijn waar zij voordeel van hebben.

Vanuit mijn hart hoop ik dat er iets van buitenaf gebeurt (universeel gebeuren) waarbij de Shit voor eens en altijd wordt blootgelegd.

Liefs van Boppie.

Ferry
Ferry
Reactie op  Boppie
6 jaren geleden

Boppie dank voor uw reactie maar dat het in die landen een paradijs is zal ik ook nooit beweren maar is het bij ons een paradijs? nee ook niet.
Er zijn spijtig genoeg nog altijd redenen om mensen om politieke motieven op te pakken, te folteren of te doden.
Dat gebeurd niet alleen in de Arabische landen maar overal ter wereld ook in onze zogenaamde westerse democratische beschaving, hier staat de US ook aan de top in zake foltering en moord.
Maar over de gruwel van de Saoudi en de bijhorende golfstaten hoort men nooit negatieve kritiek alleen hun prestige projecten worden alom geprezen door het westen en voor de rest zoals IS-like doodstraffen, mishandelingen van vrouwen, geen vrouwenrechten enz….lijken niet te bestaan. Dat moest ik toch nog even kwijt.

flardinga
flardinga
Reactie op  Germen
6 jaren geleden

met uw betoog ben ik het eens, de Libische leider had inderdaad 2 verschillende gezichten, soms een potentaat maar ook sociaal, als je echter kritiek had op hem dan was het gelijk klaar met je als persoon en er zijn natuurlijk personen verdwenen en vermoord en vrouwen verkracht door hem of zijn familieleden.

hcoudyser
hcoudyser
Reactie op  Germen
6 jaren geleden

heb een jaar samen gewerkt met een Syrisch vluchteling. zelfde verhaal ginds. Als zijn verhaal juist is hebben we toch een behoorlijk verkeerd beeld over het leven ginds van binnenuit bekeken en beleefd. Ook in Syrië waren al die voorzieningen zoals in Libië gratis of zo goed als gratis aanwezig. ‘zowat alles kon en mocht, behalve politieke bemoeienis’ Hij nam de tijd om me uit te leggen dat democratie een complex gegeven is vanuit de achtergrond van hun stammencultuur en zomaar niet -letterlijk- kan over genomen worden. Hij was notabene een Koerd. Ook wat vrouwenrechten betreft waren ze ginds veel beter af dan in de door het westen erkende buurlanden. Nu is alles om zeep zei hij. XX

Hendrik
Hendrik
Reactie op  hcoudyser
6 jaren geleden

Hebben de amerikanen, of hoe je ze ook noemen wilt,hier ook huisgehouden?

,http://justice4germans.com/third-reich/

Freba
Freba
Reactie op  hcoudyser
6 jaren geleden

Wijlen Piet Vroon sprak in zijn boeken al min of meer over een soort Bloed en Bodem theorie. De bioloog Sheldrake spreekt over Vormvelden. M.a.w. Mensen voelen zich het beste bij hun eigen soortgenoten op hun eigen geboortegrond. Zet Limburgers en Groningers bij elkaar in de kroeg en je krijgt ruzie. Geldt overigens ook voor Amsterdammers en Utrechters, etc. etc. Kennelijk werkt dit zo in de natuur. Zal vast een soort primitief overlevingsmechanisme zijn. Vroon noemt dit fylogenetische resten. Het dierlijke gedrag dat nog steeds in ons huist. Dus als iedereen nou lekker op zijn eigen ” stekkie” blijft, zal het een stuk beter gaan.
De mensheid zou beter af zijn als men zich niet verlaat op alle Kennis. Kennis stelt eigenlijk weinig voor; Ervaring is alles. Eerst Europa platgebombardeerd en nu het Midden-Oosten. Who is next?

C de Vries
C de Vries
Reactie op  Germen
6 jaren geleden

Hoi Gerben, het klopt niet wat je hier deelt, Wat jij opsomt is precies wat het zombie nieuws wil dat je gelooft. Gadaffi stond voor zijn volk en stond voor gelijke rechten voor ieder mens. Maar de kanker van de wereld die ik America noem, en die verantwoordelijk is voor het uitvinden van oorlogen hebben hier een stokje voor gestoken. Het werkt heel simpel, als je een wereld leider bent en je wilt niet voor cheap je olie verkopen aan buurlanden dan sturen ze vanuit de states een Hitmen.. die gaat je bedreigen en geeft je een laatste kans je grond stoffen te verkopen. Als je niet mee werkt zorgen ze voor een probleem. Zo werkt oorlog namelijk, creer een probleem, zorg dat het probleem tot stand blijft en los het daarna op…. De meeste mensen zijn ziek in hun hoofd.. doordat ze altijd naar hun ego luisteren… de hemel is op aarde maar de mensen zien het niet.. denk maar eens goed na over die zin 🙂

Teun
Teun
Reactie op  C de Vries
6 jaren geleden

Harde uitspraken over het ‘andere’ nieuws doen, maar niet twijfelen over je eigen bron van kennis stelt jou gelijk aan alle roeptoeters!
Al het nieuws moet gewogen worden.

Dit item is daar een goed voorbeeld van, want zelfs na filteren zullen vele schandvlekken aan Gadaffi blijven kleven, hetgeen inherent is aan het streven naar machtsbehoud. Niettemin lijken hier vele aanhangers een standbeeld voor deze dictator op te willen richtten. (en de VVD wil met ze in gesprek)

Logiter
Logiter
6 jaren geleden

De Amerikaanse overheid is de kankercel van de westerse beschaving,slechter kan gewoon niet.
met de hondjes europa en engeland om zich heen sturen ze misleidende media aan en zaaien ze dood en verderf overal ter wereld.
Gelukkig dat china en rusland altijd dwars zijn,anders was wo-3 al een feit.

Gezinusk
Gezinusk
Reactie op  Logiter
6 jaren geleden

De Amerikaanse overheid is sinds de moord op J.F. Kennedy overleden. Toen het lichaam van Kennedy werd teruggevlogen van Dallas naar Washington DC werd op 12 kilometer hoogte alvast de volgende President van de Verenigde Staten beëdigd met als getuige onder andere Jacqueline Kennedy die geen andere keuze had dan terug te vliegen samen met het lichaam van haar man. Een hilarische situatie waarbij opgemerkt mag worden dat na de beëdiging de algehele administratie van President Gerald Ford voor het eerst in de geschiedenis bestond uit leden van de Council on Foreign Relations.(CFR) Het is bekend dat Kennedy problemen had met Bankiers op Wall Street, inlichtingendiensten als de CIA die hij zoals op YouTube staat in duizend stukjes wilde breken, en hij voelde de druk van CFR leden omdat ze altijd wat van hem wilden. Wie Kennedy precies doodschoot blijkt vooralsnog onduidelijk. De commissie die onderzoek moest doen naar de moord op JFK kwam uiteindelijk tot de conclusie dat er geen sprake was van een samenzwering. Alle leden van de commissie waren afkomstig, of hadden banden met Wall Street, werden geïdentificeerd als lid van een geheime genootschap, of semi geheim organisaties als de Council on Foreign Relations en de Trilaterale Commissie.

jAN
jAN
6 jaren geleden

hallo,
Wij, de legoinairs, hebben Gaddafi o.a. gepakt 2rep 3ecie ik was er bij. Geen geschiedenis vervalsing aub.

redice
redice
6 jaren geleden

overal waar de amerikaan zich gaat moeien gaat het achteraf slechter blijkbaar. het is tijd dat de wereld eens gaat inzien dat amerika de grote boeman is op deze aarde, de manipulator, oorlogszuchtige wolf en deceptiekampioen..
meer dan 900 basissen in 130 landen…

Ferry
Ferry
Reactie op  redice
6 jaren geleden

Ja zo is het, maar blijkbaar vallen de oogkleppen nog niet af, misschien moet er eerst iets ergers gebeuren dat ons in de EU goed raakt……maar dan is het helaas veel te laat.

John
John
6 jaren geleden

En hij had gelijk Gaddaf i.

Gaddafi speech:’America hanged Saddam and we might be next

https://www.youtube.com/watch?v=VZZvPlGCt_8

johanna janssen
johanna janssen
6 jaren geleden

Is het dan after all toch America en de rest van het gluiperige Westen die deze wereld naar de verdommenis helpen ??

x

Check Also

oorlog

Wereld zet zich schrap voor Derde Wereldoorlog terwijl Russische tanks oprukken naar Oekraïne

Op dit moment verzamelt zich een enorme ...

clinton

Voormalig Clinton-adviseur: Amerika verandert onder Biden in ‘totalitaire staat’

Voormalig Clinton-adviseur Naomi Wolf waarschuwde deze week ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

30
0
We lezen graag je reactie!x