Homepagina » Buitenland » Libië onder Gaddafi: “Gratis stroom, zorg, onderwijs, huisvesting en renteloos lenen”
Libië onder Gaddafi: "Gratis stroom, zorg, onderwijs, huisvesting en renteloos lenen"

Libië onder Gaddafi: “Gratis stroom, zorg, onderwijs, huisvesting en renteloos lenen”

Wijlen kolonel Gaddafi werd op 19 oktober 2011 gedood door huurlingen uit Tsjaad, Somalië en Soedan, die zij aan zij vochten met de NAVO en de VS. Twee jaar voordat hij werd afgezet en vermoord, werd Libië gezien als één van de rijkste landen in Afrika.

Professor Garikai Chengu van de Harvard-universiteit schreef over hem: “In 1967 erfde kolonel Gaddafi één van de armste landen in Afrika. Tegen de tijd dat hij werd vermoord had hij Libië veranderd in het rijkste land in Afrika. Libië had het hoogte bbp per hoofd van de bevolking en de hoogste levensverwachting van alle landen op het Afrikaanse continent. Er leefden zelfs minder mensen in armoede dan in Nederland.”

Vandaag de dag is Libië in handen van vele milities en in constante staat van oorlog, zo stelt professor Henry Francis B. Espiritu van de University of the Philippines in Cebu City. Als gevolg van de interventie door de NAVO en de VS is Libië volgens hem volledig verwoest.

De mensenrechtensituatie in Libië is nu veel slechter dan onder de overleden Gaddafi, zei onderzoeker van het Libische Observatorium voor Mensenrechten Nasser al-Hawary al in 2012.

Olievoorraad

Professor Espiritu zegt dat de VS al meer dan 40 jaar probeerde Gaddafi af te zetten omdat hij westerse landen geen toegang gaf tot de Libische olievoorraad. Hij hield ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank buiten de deur.

Gaddafi was groot voorstander van de Beweging van Niet-Gebonden Landen, waarin landen zijn verenigd die tegen interventie door grootmachten in derdewereldlanden zijn. Onder Gaddafi hadden mensen toegang tot gratis huisvesting, gratis zorg en gratis onderwijs. De winst van de genationaliseerde olie-industrie werd verdeeld onder alle burgers, zelfs de Bedoeïenen in de woestijn, aldus Espiritu.

Professor Chengu schreef hierover het volgende: “Onder Gaddafi hadden de Libiërs niet alleen toegang tot gratis zorg en onderwijs, maar ook elektriciteit was gratis en mensen konden renteloos lenen. Dankzij de interventie door de NAVO staat de gezondheidszorg nu op instorten en zijn stroomstoringen in Tripoli aan de orde van de dag.”

Arabische Lente

“Zelfs de Mensenrechtenraad van de VN prees de bevordering van rechten voor vrouwen onder Gaddafi,” ging Chengu verder. “Toen de kolonel in 1969 aan de macht kwam gingen er maar weinig vrouwen naar de universiteit. Vandaag de dag is bijna de helft van alle studenten in Libië vrouw.”

Volgens professor Michel Chossudovsky van de Universiteit van Ottawa was de Arabische Lente niet bedoeld om het Midden-Oosten te helpen bij de overgang naar democratie, maar draaide deze revolutie om olie en oorlog. De oorlog tegen terrorisme, zo zegt hij, heeft vooral te maken met oliepijpleidingen en imperialistische hegemonie.

Daarom zal niet Libië, maar de Amerikaanse militaire maffia profiteren van de Arabische Lente en de verwoestende oorlog tegen terrorisme, voegde professor Espiritu toe.

Professor Garikai Chengu is als Midden-Oostendeskundige verbonden aan de Harvard-universiteit. Michel Chossudovsky is als hoogleraar economie werkzaam voor de Universiteit van Ottawa. Henry Francis B. Espiritu is hoogleraar filosofie en Aziëstudies aan de University of the Philippines.

[GlobalResearch]


Vind je dit goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

30 reacties

 1. Het zou misschien wel veel beter geweest zijn als we een aantal gadaffi’s in het bestuur van ABN hadden gehad. 🙂

  47 likes
  • Vergeet niet dat Gaddafi de waterwegen onder de Saharah heeft laten bouwen. Dankzij hem is wat eerst woestijn was nu ineens bewoonbare en bebouwbare grond geworden.
   Ik heb regelmatig biologische aardappels uit Libye in bij de natuurwinkel en ekoplaza zien liggen, totdat Amerika het nodig vond dat land te vernietigen.

   35 likes
  • Ja, deze onderzoeker zegt dat Amerika profiteerd van Arabische lente, niet allen dat maar Amerika heeft het ook veroorzaakt. althans door een groep die de amerikaanse regering dicteerd.

   12 likes
 2. De Amerikaanse overheid is de kankercel van de westerse beschaving,slechter kan gewoon niet.
  met de hondjes europa en engeland om zich heen sturen ze misleidende media aan en zaaien ze dood en verderf overal ter wereld.
  Gelukkig dat china en rusland altijd dwars zijn,anders was wo-3 al een feit.

  61 likes
  • De Amerikaanse overheid is sinds de moord op J.F. Kennedy overleden. Toen het lichaam van Kennedy werd teruggevlogen van Dallas naar Washington DC werd op 12 kilometer hoogte alvast de volgende President van de Verenigde Staten beëdigd met als getuige onder andere Jacqueline Kennedy die geen andere keuze had dan terug te vliegen samen met het lichaam van haar man. Een hilarische situatie waarbij opgemerkt mag worden dat na de beëdiging de algehele administratie van President Gerald Ford voor het eerst in de geschiedenis bestond uit leden van de Council on Foreign Relations.(CFR) Het is bekend dat Kennedy problemen had met Bankiers op Wall Street, inlichtingendiensten als de CIA die hij zoals op YouTube staat in duizend stukjes wilde breken, en hij voelde de druk van CFR leden omdat ze altijd wat van hem wilden. Wie Kennedy precies doodschoot blijkt vooralsnog onduidelijk. De commissie die onderzoek moest doen naar de moord op JFK kwam uiteindelijk tot de conclusie dat er geen sprake was van een samenzwering. Alle leden van de commissie waren afkomstig, of hadden banden met Wall Street, werden geïdentificeerd als lid van een geheime genootschap, of semi geheim organisaties als de Council on Foreign Relations en de Trilaterale Commissie.

   17 likes
 3. Gadaffi was een uitermate nare man, die terreurbewegingen wereldwijd steunde, vijanden liet vermoorden en naar blijkt, honderden vrouwen seksueel misbruikt heeft. Wel moeten we constateren dat de Libiërs onder Gadaffi beter af waren dan ze nu zijn. Het was slimmer geweest als de westerse politici Gadaffi op hadden laten volgen door zijn zoon Saif al-Islam.
  http://www.visionair.nl/ideeen/wereld/verdeel-libie-onder-in-twee-staten/

  9 likes
  • Blijkbaar gelooft u ook liever de gemanipuleerde media propaganda net zoals men al jaren doet met Iran.
   Wel beste ik heb daar in 1976 gewerkt in Tokra niet ver van Benghazi, dit was de tijd toen de VS daar niet meer binnen mocht en de Russen daar alom vertegenwoordigd waren, een paar keren heb ik in Benghazi geweest ook ‘s avonds en er waren wel enkele wegversperringen maar veel last had ik er niet af.

   Ik heb daar toen een Amerikaanse vrouw ontmoet en die vertelde mij ook dat zij zich in Lybie veiliger voelde dan in New-York omdat ik er haar in mijn naieviteit toen aansprak of zij niet bang was om zomaar westers gekleed te lopen en met haar opzichtelijke juwelen.
   Ik denk niet dat zij dit nu nog zou riskeren.
   Ook kon ik daar overal rondlopen/rijden zonder dat er mij iemand lastig viel zelfs niet om te bedelen behalve foto’s nemen was ten strengste verboden maar ja dat was in Polen en de toemalige DDR ook al zo en daar klaagde men niet over.
   Wat ik wil zeggen is dat de US het grote gevaar is in deze wereld, zij willen overal een McDonaldś cultuur en totale controle over alle energiebronnen en over de mensen. Wel nu is er alleen nog anarchie en chaos en zijn volgens de media de mensen er beter af zonder Khaddafi.
   Maar ja de beste suurlui staan aan wal.

   33 likes
   • sorry, moest zijn “stuurlui”

    3 likes
    • @Ferry

     Bedankt voor het delen van jouw persoonlijke ervaring. Ik heb helemaal geen ervaring met Libie.

     Zou het dan werkelijk zo zijn dat we hier in het westen zo voor de gek gehouden worden door een media die fungeert als een Matrix? Zou het echt zo zijn dat de landen waar de westerse media slecht over schrijven, achteraf het paradijs bleek te zijn.

     In Amerika (met name de mensen die de touwtjes in handen hebben) heb ik weinig vertrouwen omdat die in bijna elke oorlog te zien zijn waar zij voordeel van hebben.

     Vanuit mijn hart hoop ik dat er iets van buitenaf gebeurt (universeel gebeuren) waarbij de Shit voor eens en altijd wordt blootgelegd.

     Liefs van Boppie.

     1 likes
     • Boppie dank voor uw reactie maar dat het in die landen een paradijs is zal ik ook nooit beweren maar is het bij ons een paradijs? nee ook niet.
      Er zijn spijtig genoeg nog altijd redenen om mensen om politieke motieven op te pakken, te folteren of te doden.
      Dat gebeurd niet alleen in de Arabische landen maar overal ter wereld ook in onze zogenaamde westerse democratische beschaving, hier staat de US ook aan de top in zake foltering en moord.
      Maar over de gruwel van de Saoudi en de bijhorende golfstaten hoort men nooit negatieve kritiek alleen hun prestige projecten worden alom geprezen door het westen en voor de rest zoals IS-like doodstraffen, mishandelingen van vrouwen, geen vrouwenrechten enz….lijken niet te bestaan. Dat moest ik toch nog even kwijt.

      2 likes
  • heb een jaar samen gewerkt met een Syrisch vluchteling. zelfde verhaal ginds. Als zijn verhaal juist is hebben we toch een behoorlijk verkeerd beeld over het leven ginds van binnenuit bekeken en beleefd. Ook in Syrië waren al die voorzieningen zoals in Libië gratis of zo goed als gratis aanwezig. ‘zowat alles kon en mocht, behalve politieke bemoeienis’ Hij nam de tijd om me uit te leggen dat democratie een complex gegeven is vanuit de achtergrond van hun stammencultuur en zomaar niet -letterlijk- kan over genomen worden. Hij was notabene een Koerd. Ook wat vrouwenrechten betreft waren ze ginds veel beter af dan in de door het westen erkende buurlanden. Nu is alles om zeep zei hij. XX

   10 likes
   • Wijlen Piet Vroon sprak in zijn boeken al min of meer over een soort Bloed en Bodem theorie. De bioloog Sheldrake spreekt over Vormvelden. M.a.w. Mensen voelen zich het beste bij hun eigen soortgenoten op hun eigen geboortegrond. Zet Limburgers en Groningers bij elkaar in de kroeg en je krijgt ruzie. Geldt overigens ook voor Amsterdammers en Utrechters, etc. etc. Kennelijk werkt dit zo in de natuur. Zal vast een soort primitief overlevingsmechanisme zijn. Vroon noemt dit fylogenetische resten. Het dierlijke gedrag dat nog steeds in ons huist. Dus als iedereen nou lekker op zijn eigen ” stekkie” blijft, zal het een stuk beter gaan.
    De mensheid zou beter af zijn als men zich niet verlaat op alle Kennis. Kennis stelt eigenlijk weinig voor; Ervaring is alles. Eerst Europa platgebombardeerd en nu het Midden-Oosten. Who is next?

    1 likes
   • Hebben de amerikanen, of hoe je ze ook noemen wilt,hier ook huisgehouden?

    ,http://justice4germans.com/third-reich/

    0 likes
  • Hoi Gerben, het klopt niet wat je hier deelt, Wat jij opsomt is precies wat het zombie nieuws wil dat je gelooft. Gadaffi stond voor zijn volk en stond voor gelijke rechten voor ieder mens. Maar de kanker van de wereld die ik America noem, en die verantwoordelijk is voor het uitvinden van oorlogen hebben hier een stokje voor gestoken. Het werkt heel simpel, als je een wereld leider bent en je wilt niet voor cheap je olie verkopen aan buurlanden dan sturen ze vanuit de states een Hitmen.. die gaat je bedreigen en geeft je een laatste kans je grond stoffen te verkopen. Als je niet mee werkt zorgen ze voor een probleem. Zo werkt oorlog namelijk, creer een probleem, zorg dat het probleem tot stand blijft en los het daarna op…. De meeste mensen zijn ziek in hun hoofd.. doordat ze altijd naar hun ego luisteren… de hemel is op aarde maar de mensen zien het niet.. denk maar eens goed na over die zin 🙂

   4 likes
   • Harde uitspraken over het ‘andere’ nieuws doen, maar niet twijfelen over je eigen bron van kennis stelt jou gelijk aan alle roeptoeters!
    Al het nieuws moet gewogen worden.

    Dit item is daar een goed voorbeeld van, want zelfs na filteren zullen vele schandvlekken aan Gadaffi blijven kleven, hetgeen inherent is aan het streven naar machtsbehoud. Niettemin lijken hier vele aanhangers een standbeeld voor deze dictator op te willen richtten. (en de VVD wil met ze in gesprek)

    2 likes
  • met uw betoog ben ik het eens, de Libische leider had inderdaad 2 verschillende gezichten, soms een potentaat maar ook sociaal, als je echter kritiek had op hem dan was het gelijk klaar met je als persoon en er zijn natuurlijk personen verdwenen en vermoord en vrouwen verkracht door hem of zijn familieleden.

   2 likes
 4. overal waar de amerikaan zich gaat moeien gaat het achteraf slechter blijkbaar. het is tijd dat de wereld eens gaat inzien dat amerika de grote boeman is op deze aarde, de manipulator, oorlogszuchtige wolf en deceptiekampioen..
  meer dan 900 basissen in 130 landen…

  26 likes
  • Ja zo is het, maar blijkbaar vallen de oogkleppen nog niet af, misschien moet er eerst iets ergers gebeuren dat ons in de EU goed raakt……maar dan is het helaas veel te laat.

   10 likes
 5. Amerika en Israël en Engeland en de EU zijn de kanker van onze aardbol..
  deze man was als een god voor zijn mensen, nooit een betere leider gezien..
  generaal clark van Amerika , usa wil 7 landen binnenvallen in 5 jaar, wakker wordertje
  https://www.youtube.com/watch?v=m58jF8_KgzI
  GRT Mono

  11 likes
  • Beste Mono, is het je opgevallen dat het vooral de Christenterroristen in de wereld zijn, onder aanvoering van de niet te bekritiseren Zionisten zijn, die dit op hun geweten hebben. In dat kader; neem ook de houding eens onder de loep van m.n. het CDA, CU, SGP in deze. Zelfde natte pot. Maar wel 4 mei vieren natuurlijk en blijven afgeven op de Duitsers natuurlijk. Overigens wonen er al weer 400.000 Joden in die Heimat en rijdt het merendeel in dikke Mercedessen en Porsches. Geld stinkt niet n.l.

   2 likes
   • @Freba

    Voor mij Freba is de wereld corrupt en verrot tot de wortel..
    dat heb ik altijd al gevoeld en ingezien van kleins af aan, alleen ik kon nooit bij de horens vatten wat er echt aan de hand was..
    ik zei als pubertje al, als je 80% van alles in de wereld omdraait komt het goed..
    weet ik volg geen ene religie, dat lijkt soms zo omdat ik sommige uitspraken citeer..
    ik geloof wel dat er een christus (liefdevolle) spirit is in ons alle en het universum huist..
    mijn idee is dat wij alle samenwerkend de zogezegde god spirit kunnen bereiken, zodra we allemaal onze ego opzij zetten, en iedereen als gelijke gaan zien..
    en mocht dat gebeuren dan is dat de second comming of christ..
    religie is voor mij mede de bron van alle kwaad tegelijkertijd met geld is macht is controle.
    het enige mooie van kerken en moskeeen is bv dat iedereen 1 kant op kijkt, dat geeft positieve energie zoals ik het zie..
    het zou niet perse alleen over god en de boeken moeten gaan, maar over de samenleving om de problemen die er op doen een gezicht te geven en op te lossen..
    daarbij komt zoals jij zegt dat het vaticaan, zoals ik begrijp aan de top staat van de piramide, dus ja ik ben er van bewust dat alles 1 pot nat is..
    mede al de ellende die er van komt als pedo’s en kindermisbruik enz
    en regerings partijen die religie gezind zijn als cu/cda enz heb ik niks mee, ook ander gezinde partijen niet, omdat dat het verdelen of in hokjes zetten van het volk is..
    geef mij maar 1 volks partij, geregeerd door het volk zelf, de rest kan zo de bodemloze put in..
    GRT mono

    0 likes
 6. En hij had gelijk Gaddaf i.

  Gaddafi speech:’America hanged Saddam and we might be next

  https://www.youtube.com/watch?v=VZZvPlGCt_8

  6 likes
 7. Is het dan after all toch America en de rest van het gluiperige Westen die deze wereld naar de verdommenis helpen ??

  5 likes
 8. Gadaffi is ook niet vermoord omdat hij geen toegang gaf aan de olie voorraad maar omdat hij zijn olie in eigen munteenheid wilde verkopen. Dat werd en word nu nog steeds in dollars verkocht, dit was dus een directe aanval op de dollar en daarvoor moest hij dood.

  5 likes
 9. hallo,
  Wij, de legoinairs, hebben Gaddafi o.a. gepakt 2rep 3ecie ik was er bij. Geen geschiedenis vervalsing aub.

  4 likes
 10. Het heeft alle logica dat wij rente hadden en zij niet!!

  De westerse wereld heeft of had de basis materialisme en dat bestaat niet in Libya, daar bestaan luxe asbakken.

  3 likes
 11. Amerikaans complot inderdaad
  Maar onbestraft zal dit ook niet blijven .
  droogte ,aadrbevingen etc

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

franse

Franse geschiedenisleraar linkt CIA aan 9/11 in Frans geschiedenisboek. Ophef alom!

Een Franse uitgeverij heeft een geschiedenisboek uitgebracht ...

tweede wereldoorlog

Groot-Brittannië en Frankrijk verklaarden Duitsland in 1939 de oorlog en niet andersom. Het echte verhaal over de Tweede Wereldoorlog

Stel een willekeurig iemand een vraag over ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.