Gezondheid

Weet jij wat je eet? Producten met het grootste gezondheidsrisico

Help anderen door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kant-en-klaar machinaal bewerkt voedsel heeft als voordeel dat het de consument tijd bespaart. Hierdoor is het erg verleidelijk om te consumeren, zeker voor diegenen met een drukke levensstijl en mensen die niet graag koken. De meeste bewerkte kant-en-klaar voedingsmiddelen zijn ook goedkoop, waardoor het kopen en eten van bewerkt eten minder makkelijk te weerstaan is. Maar wat is het gezondheidsrisico op de langere termijn als je dit soort producten eet?

Het is inmiddels bij de meesten wel bekend dat het gros aan kant-en-klaar voedsel ongezond is. Over het algemeen zitten er zeer weinig voedingsstoffen, antioxidanten en vitaminen in, terwijl ze wel vol zitten met calorieën. Daarnaast bevat dit soort voedsel industrieel gemanipuleerde ingrediënten, zoals E-nummers en conserveringsmiddelen, die zeer schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Alle bewerkte voedsel uit je leven elimineren kan moeilijk zijn. Toch zal het zeer lonend zijn voor je gezondheid wanneer je de volgende vijf ongezonde voedingsproducten van je menu schrapt:

1 – Kipnuggets

Kipnuggets bevinden zich in de top van de chemische en machinaal bewerkte voedselindustrie. Misschien denk je dat kip vlees is en dat kipnuggets daardoor rijk zijn aan eiwitten. In feite is het zo dat kipnuggets, zowel die uit de supermarkt als van McDonalds, voor meer dan 50% uit vet bestaan. Daarnaast bevatten ze meer koolhydraten dan eiwitten. Het knapperige korstje is gemaakt van zeer ongezonde koolhydraten die gebruikt worden als vulmiddel en om te paneren. De meeste kipnuggets worden gefrituurd in olie die rijk is aan transvetten. Transvetten veroorzaken beschadigingen aan lichaamscellen waardoor ziektes als diabetes type 2 kunnen ontstaan. De meeste kipnuggets bevatten ook MSG, bekend als E-621, en het chemische conserveringsmiddel tert-butylhydroquinone (TBHQ). Wist je dat TBHQ al vanaf 5 gram dodelijk is?

2 – Frisdrank

Frisdrank bevat nul voedingsstoffen. Ze bevatten voornamelijk lege calorieën. Daarnaast bevat frisdrank chemische stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam. Alsof suiker op zich nog niet schadelijk genoeg is, bevatten de meeste frisdranken glucose-fructosestroop. Laat je niet misleiden door te denken dat ‘fructose’ een vruchtsuiker is, en dus ‘beter’ is dan gewone suiker. Glucose-fructosestroop is schadelijker dan suiker en het is aangetoond dat het de lever kan beschadigen. Wereldwijd wordt frisdrank gezien als één van de veroorzakers van de obesitas-epidemie. Frisdrank is een van de sterkste zuurproducerende substanties die ons gehele lichaam doet verzuren. Kankercellen gedijen enorm goed in een verzuurd lichaam en het lichaam staat meer open voor bacteriële infecties, omdat het immuunsysteem stelselmatig afgebroken wordt bij regelmatige consumptie van frisdrank. Ook de light-frisdranken zijn schadelijk, en dat wordt nog versterkt door de kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, die erin verwerkt worden. Het lichaam stelt zich in op het verwerken van suiker door de zoete geur en smaak, terwijl die suiker uiteindelijk niet komt, terwijl de alvleesklier al wél insuline aanmaakt. Dit vergroot het risico op diabetes en obesitas.

3 – Hamburgers, worst en ander verwerkt ‘vlees’

Alle soorten verwerkt vlees waarvan je niet meer kunt zien wat het ooit was, zoals hamburgers en worst, zijn een industrie op zich binnen de voedselindustrie. In meer dan 95% van de Nederlandse gezinnen wordt dergelijk ‘vlees’ wel eens gegeten. Deze vermalen soorten ‘vlees’ zitten vol zout, MSG (E-621), sodiumnitraat en andere chemische conserveringsmiddelen. Ook zitten zij vol kunstmatige smaakstoffen, ongezonde vulstoffen en kan er half bedorven (gewassen) slachtafval in verwerkt zijn. (In hoeverre zulke praktijken in Nederland voorkomen is niet vast te stellen, omdat er geen controle op is. Het valt dus ook niet uit te sluiten.) Dit ‘vlees’ wordt vervolgens gemalen en gespoeld met bacteriedodende oplossingen. De smakeloze prak die overblijft wordt vervolgens op smaak gemaakt met chemische smaakstoffen. Tijdens het koken worden extreme temperaturen gebruikt, waardoor er geen voedingswaarde meer in het eindproduct zit. Dit soort ‘vleesproducten’ bestaan feitelijk uit vulstoffen en chemische smaakstoffen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat het vooral liggen.

4 – Koek, cake, muffins en crackers uit de supermarkt

Deze soorten voorverpakte koekachtige producten zitten bomvol geraffineerde suiker en zout. Zij bevatten veel transvetten, omdat deze goedkoper zijn bij de productie dan gezonde vetten, en deze vetten de houdbaarheidsdatum kunstmatig helpen te verlengen. Tevens wordt de structuur van koek er mooier door, en dus aantrekkelijker voor de consument. Er zijn vele studies geweest vanuit de voedingsindustrie hoe zij transvetten kunnen gebruiken om zo goedkoop mogelijk de mooiste en lekkerst uitziende koekjes te maken. Saillant detail is dat wanneer er minder dan 0,5 gram transvet in een verpakking zit, de fabrikant dit wettelijk gezien niet hoeft te vermelden. Vaak staat er de misleidende tekst op de verpakking dat er dan geen transvetten inzitten. Om zeker te weten of er inderdaad geen transvetten inzitten, zoek je op de ingrediëntenlijst naar het woord ‘gehydrogeneerd’ of ‘gehard’. Zodra je deze woorden ziet, bevat het product transvetten en kun je dit beter mijden. Transvetten hebben decennialang wereldwijd honderdduizenden doden tot gevolg gehad, doordat ze o.a. hart- en vaatziekten, diabetes en kanker veroorzaken. Met een grote boog eromheen dus!

5 – Populaire ontbijtgranen

Wist je dat veel ontbijtgranen ‘verrijkt’ zijn met vitaminen en mineralen? Dit is noodzakelijk omdat dit soort voedsel uit zichzelf zo weinig voedingswaarde heeft, dat niemand het zou kopen. Verrijkt betekent dat tijdens de chemische en machinale bereiding er iets aan is toegevoegd. Bovendien worden de vitaminen die kunstmatig toegevoegd zijn moeilijk door het lichaam opgenomen. De meeste ontbijtgranen zitten daarentegen wel vol suiker, of erger, met glucose-fructosestroop. Dit wordt verkregen uit mais en is meestal genetisch gemodificeerd (GMO). De reden dat dit gebruikt wordt is dat het veel goedkoper is dan gewone suiker, waardoor de winst hoger wordt voor de fabrikant. Het is aangetoond dat GMO-graan tumoren veroorzaakt bij ratten en waarschijnlijk ook bij mensen. Ook overlijdt jaarlijks veel vee dat GMO-graan gegeten heeft. Monsanto is grootproducent van dit schadelijke goedje.

Ons advies is dan ook om alleen producten te eten die je (over)grootouders als voedsel zouden herkennen, producten die niet uit een fabriek komen, maar puur en onbewerkt zijn. Het langdurig gebruiken van bewerkte voedingsproducten vergroot het risico op o.a. obesitas, diabetes type 2, kanker, leveraandoeningen en hart- en vaatziekten.

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
9 jaren geleden

LS…

Om kort te gaan zit de levensmiddelenindustrie vol met criminelen die het alleen om het gewin gaat. De ergste zijn: Mac Donald. Kentucky Fried Chicken. Coca Cola. Mars. Nuts. Red Bull etc. etc. Maar gooi ook je Tefal pannen weg van Dupont en zet je Magnetron ook maar bij het groot vuil. Kankerverwekkers bij uitstek !

Elise49
Elise49
9 jaren geleden

Als chemtrails bestaan, dan is gezond voedsel, ook niet meer gezond. Ons water kan niet meer geheel gezuiverd worden. Ook hier wordt gezond voedsel weer vergiftigd. Het kweken en mixen van voedsel(planten/dieren) kan minder stoffen opleveren. We zijn al veel te ver over de natuurlijke grenzen.

Orlando
Orlando
8 jaren geleden

ik denk niet dat worst van een slager zo ongezond is; eet gewoon worst met mate.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x