
We schrijven 23 juni 1988. NASA-wetenschapper James E. Hansen getuigt voor een Amerikaanse Senaatscommissie dat hij ‘met een grote mate van zekerheid’ kan zeggen dat ‘de opwarming van de aarde verband houdt met het broeikaseffect’.
Deze getuigenis en een paper van Hansen in het Journal of Geophysical Research brachten een wereldwijd debat op gang dat tot op de dag van vandaag voortduurt.
Het milieubeleid onder president Obama was gebaseerd op modellen die een snelle opwarming voorspelden.
Nauwelijks gestegen
Het is nu exact 30 jaar geleden dat Hansen zijn voorspellingen deed. Hij stelde drie mogelijke scenario’s voor.
Scenario A: de aarde is tegen 2018 één graad warmer geworden. Scenario B: de aarde is tegen 2018 0,7 graad warmer geworden (dit scenario was volgens hem het meest waarschijnlijk). En scenario C: de temperatuur stijgt enkele tienden van een graad en blijft na 2000 gelijk.
De winnaar is scenario C. De wereldtemperatuur is sinds 2000 nauwelijks gestegen.
Niet alleen Hansens model bleek onjuist. Het VN-klimaatpanel IPCC heeft bijvoorbeeld twee keer zoveel opwarming voorspeld dan in werkelijkheid wordt waargenomen.
Simpelweg onmogelijk
Hansen voorspelde verder dat het zuidwesten van de VS en het Middenwesten in de jaren tachtig en negentig meer dan gemiddeld zouden opwarmen. Dat is ook niet gebeurd.
In 2007 stelde hij dat het meeste ijs op Groenland spoedig zou smelten en dat de zeespiegel de komende 100 jaar zeven meter zou stijgen.
Uit onderzoek dat in vakblad Nature is gepubliceerd blijkt dat dit simpelweg onmogelijk is.
Hansen zei in 2016 dat orkanen krachtiger waren geworden. Uit satellietgegevens blijkt echter dat hier geen bewijs voor is.
Flink moeten betalen
Tornado’s zijn daarnaast juist minder krachtig geworden, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA.
De vraag is dan ook waarom mensen flink moeten betalen voor het terugdringen van de CO2-uitstoot terwijl de temperatuur niet stijgt.
Na 30 jaar moeten we erkennen dat de voorspellingen van Hansen niet zijn uitgekomen, schrijven Pat Michaels en Ryan Maue voor de Wall Street Journal.
Doodsbang
“De temperatuur is de afgelopen 30 jaar nauwelijks gestegen,” reageert wetenschapsjournalist Simon Rozendaal op het krantenartikel.
“De WSJ schrijft het gewoon op. Nederlandse kranten – doodsbang om een afwijkend (sceptisch!) standpunt in te nemen, zoals Martin Sommer in de Volkskrant beschrijft – durven dit niet aan,” vervolgt hij.
VVD-Statenlid Sylvia Hosman schrijft over het artikel: “Waarom dringen deze berichten niet door bij NRC, NPO, KNMI en klimaattafels?”
“Het Grote Bedrog: het klimaat is de afgelopen dertig jaar nauwelijks opgewarmd,” reageert schrijver Leon de Winter.
[WSJ]
‘Ridin’ with Biden’: Zoon van Soros deelt foto met marionet-president
Duitse documentaire: Nazi’s werkten aan atoombom en vliegende schotels
Er waren zeven schutters actief in Las Vegas. Deze ooggetuige vraagt zich af waarom de mainstream media dit verbergen
5G veroorzaakt coronavirus? Deze theorie gaat viraal op WhatsApp
Griekse regering laat volk stemmen over akkoord EU-top
Man zegt geest te hebben vastgelegd aan boord van oorlogsschip. Heeft hij gelijk?
Een ‘klapper van een onthulling’: Pentagon geeft eíndelijk toe dat het nog altijd onderzoek doet naar UFO’s. Dit zijn de reacties
‘Waarom wordt Bush niet berecht?’ (video)
Wie dacht dat het niet gekker – of beter gezegd: kwaadaardiger – kon, komt bedrogen uit