Homepagina » Archeologie » “Nog 6000 plekken in Mexico waar iets bijzonders in de grond zit”
"Nog 6000 plekken in Mexico waar iets bijzonders in de grond zit"

“Nog 6000 plekken in Mexico waar iets bijzonders in de grond zit”

Grote opwinding in Mexico vanwege de vondst van een Mayastad in het oerwoud. Hij ligt niet ver van de beroemde ruïne-stad Chalakmul in het zuidoosten van Mexico. Het gaat om een conglomeratie van grote gebouwen, gegroepeerd rond een aantal pleinen. Het zal naar verwachting nog wel een aantal jaren duren voordat toeristen erheen kunnen.

Waarom is de Mayastad nu pas ontdekt? “Ze hebben het gewoon over het hoofd gezien,” zei NOS-correspondent Cees Zoon in het Radio 1 Journaal. “Het zuiden van Mexico bestaat uit tropische jungle. Daar ligt veel onder verborgen. Ze hebben het geld niet om dat allemaal op te graven, dus dat gebeurt beetje bij beetje. Tegenwoordig krijgen de archeologen steun van satellietfoto’s die ze een beetje in de juiste richting duwen bij het zoeken.”

“Volgens officiële schattingen zijn er ongeveer 6000 plekken in Mexico waar nog iets van grote waarde en omvang in de grond zit,” ging Zoon verder. “Deze stad dateert uit de periode tussen 600 en 900. Het Mayarijk bestond uit een reeks stadstaten die elkaar ook gewoon bevochten.”

Het gekke is alleen dat veel van de steden verlaten zijn door de Maya’s zelf toen ze in grote bloei stonden, aldus Zoon. Lange tijd hebben archeologen en historici zich afgevraagd waarom ze hun steden verlieten. De gangbare theorie is dat het kwam door een combinatie van overbevolking en een tekort aan landbouwgrond.

De stad, die de naam Lagunita draagt, bestaat onder meer uit een ommuurd terrein voor het balspel pelota en een piramide van bijna 20 meter hoog. Eén van de opzienbarendste vondsten in de verdwenen stad is een gevelsteen met een figuur in de vorm van de bek van een monster, in de Mayareligie een symbool van de onderwereld.

[NOS]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
koekje
koekje
7 jaren geleden

Wie weet wat de archeologen later onder de uitgestrekte wouden vinden, waar eens Nederland was 😉

x

Check Also

president

Mexicaanse president weigert kinderen te vaccineren, laat zich niet gijzelen door Big Pharma

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador ...

amerikaanse

Kijk: politicus legt Amerikaanse Jaap van Dissel op de grill

Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC kunnen Amerikanen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

1
0
We lezen graag je reactie!x