Archeologie

“Nog 6000 plekken in Mexico waar iets bijzonders in de grond zit”

Help mee door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Grote opwinding in Mexico vanwege de vondst van een Mayastad in het oerwoud. Hij ligt niet ver van de beroemde ruïne-stad Chalakmul in het zuidoosten van Mexico. Het gaat om een conglomeratie van grote gebouwen, gegroepeerd rond een aantal pleinen. Het zal naar verwachting nog wel een aantal jaren duren voordat toeristen erheen kunnen.

Waarom is de Mayastad nu pas ontdekt? “Ze hebben het gewoon over het hoofd gezien,” zei NOS-correspondent Cees Zoon in het Radio 1 Journaal. “Het zuiden van Mexico bestaat uit tropische jungle. Daar ligt veel onder verborgen. Ze hebben het geld niet om dat allemaal op te graven, dus dat gebeurt beetje bij beetje. Tegenwoordig krijgen de archeologen steun van satellietfoto’s die ze een beetje in de juiste richting duwen bij het zoeken.”

“Volgens officiële schattingen zijn er ongeveer 6000 plekken in Mexico waar nog iets van grote waarde en omvang in de grond zit,” ging Zoon verder. “Deze stad dateert uit de periode tussen 600 en 900. Het Mayarijk bestond uit een reeks stadstaten die elkaar ook gewoon bevochten.”

Het gekke is alleen dat veel van de steden verlaten zijn door de Maya’s zelf toen ze in grote bloei stonden, aldus Zoon. Lange tijd hebben archeologen en historici zich afgevraagd waarom ze hun steden verlieten. De gangbare theorie is dat het kwam door een combinatie van overbevolking en een tekort aan landbouwgrond.

De stad, die de naam Lagunita draagt, bestaat onder meer uit een ommuurd terrein voor het balspel pelota en een piramide van bijna 20 meter hoog. Eén van de opzienbarendste vondsten in de verdwenen stad is een gevelsteen met een figuur in de vorm van de bek van een monster, in de Mayareligie een symbool van de onderwereld.

[NOS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
koekje
koekje
8 jaren geleden

Wie weet wat de archeologen later onder de uitgestrekte wouden vinden, waar eens Nederland was 😉

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x