Gezondheid

Hoe vitamine D helpt tegen de ziekte van alzheimer

Help ons door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vitamine D werd in eerder onderzoek geprezen omdat het in staat is de opeenhoping van amyloïde plaques tussen de zenuwcellen in de hersenen tegen te gaan.

Uit nieuw onderzoek blijkt hoe vitamine D de plaques exact verwijdert. Amyloïde is een algemene term voor eiwitfragmenten die het lichaam normaal aanmaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het Journal of Alzheimer’s Disease toont aan dat vitamine D3 werkt door bepaalde genen te activeren en signalen te versturen die het immuunsysteem aan het werk zetten. Vervolgens wordt een belangrijk bestanddeel van amyloïde plaques, namelijk het eiwit bèta-amyloïde, opgeruimd.

“Deze nieuwe studie verduidelijkt de betrokken mechanismen zodat we beter leren begrijpen hoe vitamine D3 en curcumine kunnen worden gebruikt als mogelijke therapie voor de ziekte van Alzheimer,” zei Dr. Milan Fiala van de Universiteit van Californië in Los Angeles in een verklaring.

Zonlicht

Onderzoekers namen tijdens de studie bloedmonsters van mensen met en zonder alzheimer en isoleerden bepaalde immuuncellen uit het bloed die verantwoordelijk zijn voor het opruimen van het eiwit bèta-amyloïde.

In 2009 publiceerde het Journal of Alzheimer’s Disease dat vitamine D3 en curcumine uit geelwortel samenwerken zodat het immuunsysteem het eiwit bèta-amyloïde in het brein afbreekt. Ze voegden toe dat vitamine D3 voornamelijk uit zonlicht komt.

Een andere studie uit 2010 in het tijdschrift Archives of Internal Medicine toonde aan dat mensen met een laag gehalte aan vitamine D meer kans hebben op cognitieve veroudering.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x