Innovatie

Turkse tiener maakt plastic uit bananen

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meeste plastics worden vandaag de dag nog gemaakt uit aardolie. Een 16-jarige scholier uit Istanboel heeft een manier gevonden om bananenschillen in plastic te veranderen.

Elif Bilgin heeft twee jaar gewerkt aan een methode om bioplastic te maken uit weggegooide bananenschillen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Op donderdag werd ze door Scientific American uitgeroepen tot winnares van de Science in Action-prijs, waar een geldprijs van 50.000 dollar (38.500 euro) aan hangt.

Roeping

Turkse tiener maakt plastic uit bananenTijdens haar onderzoek stelde Bilgin vast dat zetmeel en cellulose uit bananenschillen kunnen worden gebruikt om bioplastic te maken. Ze zegt dat wetenschap haar roeping is.

“Voor mij betekent dit dat mijn project de potentie heeft om een oplossing te bieden voor de toenemende vervuiling als gevolg van plastic uit aardolie,” zei Bilgin.

Veranderen

“Het betekent ook dat ik ben begonnen de wereld te veranderen, waardoor ik me al een winnaar voel,” voegde ze toe in een interview met Scientific American.

Bioplastic is uit zijn aard composteerbaar. Gemiddeld duurt de natuurlijke afbraak enkele weken tot twee jaar. Bioplastic wordt in Nederland onder andere gebruikt voor zakken voor in de gft-bak en plantenpotjes die je met pot en al kunt planten.

Bron: Scientificamerican.com Foto: Elif Bilgin

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nora
nora
10 jaren geleden

geweldig elin. zo maar beginnen met het probleem afval. en je bent de schoonheid zelf. zo zie je maar weer, dat schoonheid en intelligentie heel makkelijk samen gaat. fijn dat je kiest voor de wetenschap, want de wetenschap kan inderdaad de wereld veranderen.

4all@ones
4all@ones
10 jaren geleden

Meid, fantastisch!

bianca
bianca
10 jaren geleden

super, dit is volgens mij niet de eerste keer dat er in Turkije zulke baanbrekende uitvindingen worden gedaan. kunnen we ff een jaar terug kijken?

365Y
365Y
10 jaren geleden

Meid , wat een lekkere wetenschap .

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x