Homepagina » Gezondheid » Maakt meditatie een einde aan ziekte en eenzaamheid?
Meditatie tegen eenzaamheid en ziekte

Maakt meditatie een einde aan ziekte en eenzaamheid?

Een studie onder leiding van professor J. David Creswell van de Carnegie Mellon-universiteit toont aan dat mindfulness meditatie stress helpt verminderen.

Creswell voegde toe dat zijn studie, waarbij werd gekeken naar de voordelen van meditatie voor ouderen, eenzaamheid tegengaat en ontstekingsremmend werkt en zo ziektes helpt voorkomen bij volwassenen. Dat meldt CNN.

Eenzaamheid kan voor senioren net zo schadelijk zijn voor de gezondheid als roken, legt Creswell uit aan CNN. “Het is een groot probleem. Veel onderzoekers hebben naar oplossingen gezocht, zoals sociale netwerken via buurthuizen, maar geen van de benaderingen lijkt goed te werken.”

Afgesloten

Het probleem laat zich moeilijk oplossen omdat eenzaamheid niet noodzakelijkerwijs wordt veroorzaakt door weinig sociaal contact, aldus Creswell. Het gaat in werkelijkheid om de subjectieve manier waarop wordt omgegaan met bepaalde gevoelens.

Creswell kon tijdens zijn studie bewijzen dat de participanten zich door mindfulness meditatie minder afgesloten voelden. Bij de controlegroep, die zich weerhield van meditatie, verergerde de eenzaamheid in bepaalde gevallen.

Ontsteking

Uit een bloedtest bleek bovendien dat meditatiebeoefenaars na acht weken minder risico liepen op ontstekingen. Ontsteking speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, hartziekten, kanker, diabetes en velerlei andere aandoeningen.

“Dit is geweldig,” legde Creswell uit. “Voor het eerst zien we dat het oefenen van bepaald gedrag, in dit geval je aandacht van moment tot moment richten op je ervaringen, de kracht heeft om de genexpressie in je immuuncellen te veranderen.”

Creswell wil nu een grootschalige studie gaan doen met verschillende leeftijdsgroepen.

Bron: CNN.com

Gerelateerd:

 Vond je dit leuk? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

14 reacties

 1. Iedere keer bij deze vorm van informatie en aanwijzingen op gebied van gezondheid en ontspanning (toch zeer goed dat deze informatie verschijnt) vraag ik me af hoe het komt dat er dus duidelijk een groot aantal mensen is, die het werkelijk niet lukt om zich te ontspannen(vooral laatste jaren) en die het niet lukt positief denken/gevoel lang/intens genoeg vast te houden om te laten materialiseren. En dit ondanks zeer sterke ervaringen met positieve andere werelden/en ondanks een diep weten, en ondanks “levenslang” werken/zoeken. Ergens op bepaald niveau komt steeds weer zo’n (elastische) terugkoppeling naar het oude gevoels- en denkniveau. Zeer benieuwd hoe dit komt?

  0 likes
 2. Ja innerlijke vrede doet veel met een mens, daarbij raad ik iedereen het boek van Eckhart tolle aan: De kracht van nu.

  0 likes
 3. Leuk stukje, maar iedere vorm van meditatie werpt zo zijn vruchten af. Helaas leent deze maatschappij zich er niet voor om 24/365 vast te houden. we vervallen te gemakkelijk terug in onze oude patronen. Hier liggen diverse oorzaken aan ten grondslag. Het gevecht van het ego met de Holy Spirit, blijft maar doorgaan. Alleen de stilte kent het antwoord.
  As soon as you hold someone else responsible for your upset, you ‘ve given away the key to your happiness.

  0 likes
 4. Een fantastische manier om te ontspannen met een mind machine (brain machine) Ik heb een paar maanden geleden zo’n ding aangeschaft, en t is echt geweldig! ook ideaal voor mensen die slecht (in)slapen

  0 likes
 5. @Anne: Sommige mensen hebben teveel meegemaakt aan verschrikkingen en/of maken die nog steeds mee. Of hun ziel wel of niet voor deze ervaringen gekozen heeft doet er dan niet toe. Ontspannen/mediteren lukt dan wel soms…maar even zo vaak niet. Ik zou me er niet teveel over afvragen als ik jou was, maar wel veel liefde en goede intenties naar hen sturen tijdens jouw succesvolle meditaties.

  0 likes
 6. [quote name=”GEKKEGRIET@HOME”]Een fantastische manier om te ontspannen met een mind machine (brain machine) Ik heb een paar maanden geleden zo’n ding aangeschaft, en t is echt geweldig! ook ideaal voor mensen die slecht (in)slapen[/quote]
  Griet, da’s waar. Ik gebruik al meerdere jaren een cd om in ‘alpha’ te komen. Vervlgens in ‘Theta’ en daarna weeer klaarwakker in ‘Alpha’. Heerlijk. Had en heeft ook vele positieve effecten op m’n lijf, m’n humeur en inderdaad: ik sliep stukken beter. Groetjes,De Willie

  0 likes
 7. [quote name=”GEKKEGRIET@HOME”]Een fantastische manier om te ontspannen met een mind machine (brain machine) Ik heb een paar maanden geleden zo’n ding aangeschaft, en t is echt geweldig! ook ideaal voor mensen die slecht (in)slapen[/quote]

  Mogen wij a.u.b. meer uileg, waarvoor dank.

  0 likes
 8. [quote name=”anne”]Iedere keer bij deze vorm van informatie en aanwijzingen op gebied van gezondheid en ontspanning (toch zeer goed dat deze informatie verschijnt) vraag ik me af hoe het komt dat er dus duidelijk een groot aantal mensen is, die het werkelijk niet lukt om zich te ontspannen ….. [/quote]

  Door onvoorwaardelijk (zonder eisen te stellen) je plek in de wereld te accepteren, ontstaat rust.
  Een kalme geest ontstaat niet buiten jezelf, maar in jezelf.
  We leven in een samenleving waarin we eisen stellen aan alles.
  Door dat los te laten ontstaat ruimte voor creativiteit en enthousiasme.
  In de actualiteit: Laat je vooral niet meeslepen door het politieke debat. Ga wat leuks doen.

  0 likes
 9. Zelf doe ik het al jaren, als ik wakker wordt dan pak ik een kop koffie een sigaretje en ga dan berichten lezen van het internet en zo als nu.
  Vroeger en nu respecteer ik ieder mens en dier alle geloven respecteer ik vroeger ging ik zo nu en dan met m’n grootmoeder naar de kerk en ging naar de zondagschool, maar sinds m’n 5e jaar ben ik in contact gekomen met klopgeesten en voor mijn gevoel begon ik te geloven in de paranormale.
  Zelf heb ik behoorlijk veel mee gemaakt maar blijf altijd optimistie’s.
  vanaf m’n 5e paar keer gebroken armen 18e m’n hartje van slag 300 keer p/min. vanaf m’n 24e 12 jaar lang tia’s een dochtertje van 2 verloren 32e jaar herseninfart 38e weer een hereninfarct

  0 likes
 10. Lees de biografie van Paramahansa Yogananda eens, erg inspirerend 🙂

  0 likes
 11. ja dit klopt ik doe dit bijna iedere dag mediteren je word hier door rijk van binnen door rust in je zelf te vinden door de meditatie . dit zou ook een goede toepassing zijn voor werkgebied en dergelijken .

  0 likes
 12. Ik geloof in mijzelf, en dat de mens heel speciaal kan zijn.
  Toch ben ik nog, ja weet niet mischien nog wat te angstig om in meditatie te gaan met mezelf.
  Waarom weet ik niet, graag zou ik iemand bij mij willen hebben die ervaren is hierin, en mij op weg kan helpen.
  Alleen durf ik het nog niet aan.

  0 likes
 13. [quote name=”edjuh”]Ik geloof in mijzelf, en dat de mens heel speciaal kan zijn.
  Toch ben ik nog, ja weet niet mischien nog wat te angstig om in meditatie te gaan met mezelf.
  Waarom weet ik niet, graag zou ik iemand bij mij willen hebben die ervaren is hierin, en mij op weg kan helpen.
  Alleen durf ik het nog niet aan.[/quote]

  Hoi edjuh,
  ik ben een zoals ik het altijd zeg een beetje ervaren, ik weet niet waar jij woont natuurlijk, maar ik heb een site waar jij je misschien wel kunt opgeven met specialisten, maar goed ik weet uit ervaring dat er mensen zijn die jou geld willen aftroggelen en ik zeg niet doen jongen, want als je een gave hebt gekregen of i.d. dan is mijn mening helemaal niets vragen alleen een gunst vragen.
  Ik geef jou een 8 want jij hebt veel vertrouwen in jou zelf dus niet gaan twijfelen gewoon doen met begeleiding uiteraard.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

wallet-2302241_1280

Democratie is lachertje. Als we DIT met zijn allen doen, zijn we in één klap vrij en dwingen we de elite op de knieën

Hoewel we misschien officieel in een democratie ...

Cassini legt vlak voor crash iets mysterieus vast in ringen van Saturnus. Dit object zorgt voor raadsels

Cassini legt vlak voor crash iets mysterieus vast in ringen van Saturnus. Dit object zorgt voor raadsels

De ruimtesonde Cassini heeft na 13 jaar ...

Overheidsexpert spreekt zich uit over complottheorieën rond Nibiru. Vergaat de wereld vandaag?

Overheidsexpert spreekt zich uit over complottheorieën rond Nibiru. Vergaat de wereld vandaag?

Al maandenlang circuleren er profetieën die 23 ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+