Archeologie

Maya’s mogen geen rituelen doen bij tempels en piramides

Help door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het einde van het huidige tijdperk in de lange telling van de Mayakalender nadert. Al dansend luisterden de Maya’s donderdag een ceremonie op in een park in Mexico-Stad om de goden te bedanken.

Ze klagen dat ze van de autoriteiten geen rituelen mogen doen bij de tempels van hun voorouders in oude Mayasteden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Maya’s meten tijd in zogeheten baktuns, perioden van ongeveer 394 jaar. De dertiende baktun eindigt rond 21 december aanstaande. Het getal 13 wordt door de Maya’s als heilig beschouwd.

Voorouders

De circa 800.000 Maya’s in Mexico hopen dat de nieuwe baktun beter zal uitpakken dan de huidige, die in 1618 begon. In die periode werden ze veroverd door de Spanjaarden en hun tempels en heilige geschriften systematisch vernietigd.

“Dit is het einde van een tijdperk voor de Maya’s, een tijdperk waarin we pijn hebben geleden,” zei de 52-jarige Maya-priester José Manrique Esquivel. “We bidden dat de oorlogen, conflicten en armoede in de nieuwe baktun zullen verdwijnen.”

Hij voegde toe dat de Maya’s nooit helemaal veroverd zijn. “We zijn er nog steeds, we zijn nog springlevend en datzelfde geldt voor onze cultuur, onze geschiedenis en ons voedsel.”

Ondanks de festiviteiten en de goede sfeer zijn veel Maya’s ontevreden dat Maya-priesters en helers hun ceremonies niet mogen houden binnen de muren van archeologische sites zoals Chichén Itzá, Cóban en Tulum, Mayasteden die werden gebouwd door hun eigen voorouders.

Behoud

“We zouden ceremonies willen organiseren in de Mayasteden, maar ze laten ons er niet in,” zei Esquivel. “Het maakt ons boos, maar zo is het nu eenmaal. We doen onze rituelen nu in weilanden, op binnenplaatsen, overal waar we maar kunnen.”

Perschef van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis Francisco de Anda gaf aan dat er twee redenen zijn voor het verbod op de ceremonies. Enerzijds heeft men daartoe besloten om de veiligheid van de bezoekers te kunnen waarborgen en anderzijds heeft de overheid rituelen verboden met het oog op het behoud van de vindplaatsen, met name op dagen wanneer er enorme hoeveelheden bezoekers worden verwacht.

De Anda vertelde dat Chichén Itzá op de dag van de lente-equinox in 2011 werd bezocht door 35.000 mensen. Hij is bang dat de bouwwerken beschadigd raken als zo veel mensen tegelijkertijd bijeenkomen voor een ritueel.

Rond de magische datum 21 december mag 80 procent van de bouwwerken in Chichén Itzá niet worden beklommen. Voor de ruïnes van Cóban en Tulum gelden dezelfde regels.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
tRIX
tRIX
11 jaren geleden

En dat bepaald wie?
Laat de originele maya’s hun gang gaan. Het is hun recht. Wie zijn de regering om te zeggen dat dit niet mag…. Wat een *(^(* Shit

Robbie
Robbie
11 jaren geleden

mischien zit er wel meer achter..
aangezien ik had gehoord over de energie vast te houden op aarden doormiddel van de pyramide’s zei een maya.
mischien denken ze dat ze nog het nieuwe tijdperk kunnen stoppen of vertragen.
achja, ik weet het ook niet maar we zijn zoiezo niet meer te stoppen.
ze kunnen het alleen iets minder maken voor ons maar daar moeten we het mee doen.

saskia
saskia
11 jaren geleden

Bizar dat de bouwwerken die met een bepaalde functie zijn gebouwd, worden uitgeschakeld op zo’n belangrijk moment in de tijd….hoezo onderdrukking…

Dennis
Dennis
11 jaren geleden

Waaaaaaatttt? Dus hùn heiligdommen mogen wel commercieel worden uitgebuit en vertrapt door westers toerisme, die lege red bull blikjes, vreetbakjes en peuken er op flikkeren, kauwgum uitspugen etc…..
En evengoed bidden ze ook nog voor ons…….

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x