
Vooral jonge kinderen krijgen te veel van de mogelijk kankerverwekkende stof 3-MCPD binnen door de consumptie van margarine, sauzen, koffiecreamers en bakkerswaren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Tijdens de productie en verhitting van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral palmolie, ontstaat de schadelijke stof 3-MCPD. Bekend is dat die nierschade kan veroorzaken.
Het RIVM heeft nu voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid die mensen van deze stof binnenkrijgen, afgezet tegen de gestelde gezondheidslimiet. Het instituut wijst er wel op dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden vanwege de beperkte beschikbare gegevens.
Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij zevenjarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname.
Volgens het RIVM is verder onderzoek nodig. “Er is nog veel onduidelijk over de stof,” zegt onderzoeker Polly Boon. “Zo kan de stof in nog veel meer producten zitten. We weten dat nu nog niet.”
[RIVM]
Nieuw bewijs voor revolutionaire theorie over het bewustzijn
Volgens de wetenschapsredacteur van de Volkskrant werd er niks ‘achtergehouden’. Klopt dat wel?
Kijk: VVD-Kamerlid denkt dat hij Gideon van Meijeren juridisch de baas is, maar komt bedrogen uit
Geoloog claimt delen van Roswell-UFO te hebben gevonden. Dit overheidsagentschap was er als de kippen bij
Interne e-mails onthullen hoe Monsanto iedereen misleidt met fake science
Deze mysterieuze tekening in Australië plaatst de wetenschap voor een groot raadsel
Buitenaards ogende schedels opgegraven in Kroatië. Archeologen zitten met veel vragen
Voor Rutte is de waarheid slechts een optie. Waarom de geloofwaardigheid van de minister-president helemaal weg is
Onthutsende coronadocumenten over de propagandamachine die al operationeel was, het ‘briefje van Bruins’ en meer