Vooral jonge kinderen krijgen te veel van de mogelijk kankerverwekkende stof 3-MCPD binnen door de consumptie van margarine, sauzen, koffiecreamers en bakkerswaren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Tijdens de productie en verhitting van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral palmolie, ontstaat de schadelijke stof 3-MCPD. Bekend is dat die nierschade kan veroorzaken.
Het RIVM heeft nu voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid die mensen van deze stof binnenkrijgen, afgezet tegen de gestelde gezondheidslimiet. Het instituut wijst er wel op dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden vanwege de beperkte beschikbare gegevens.
Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij zevenjarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname.
Volgens het RIVM is verder onderzoek nodig. “Er is nog veel onduidelijk over de stof,” zegt onderzoeker Polly Boon. “Zo kan de stof in nog veel meer producten zitten. We weten dat nu nog niet.”
[RIVM]
Hongaarse premier Orban werpt licht op plan van George Soros om EU te overspoelen met asielzoekers
Gigantische tsunami-achtige wolken rollen door lucht boven Alabama
Europarlementariër: coronagekte was proefballon, dit staat ons te wachten
Overal ter wereld leggen bewakingscamera’s mensen vast die neervallen en beginnen te stuiptrekken
Twee Nederlandse journalisten reizen af naar MH17-rampplek en zijn verbaasd over wat ze daar aantreffen
Door deze maatregel van Frans Timmermans ‘gaan 22 miljoen mensen honger krijgen’
’21e-eeuwse tovenaar’ voorspelt zonnewende met glaskristallen bollen
“Waar ik de meeste moeite mee heb, is E621. Dat is een smaakversterker die voor veel fysieke klachten zorgt”
Emeritus hoogleraar: ‘Waarom laten jullie je vermoorden? Jullie worden vermoord door de overheid!’