Buitenland

“Als de voedselindustrie ergens voor gaat liggen, hebben we eigenlijk geen schijn van kans”

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout wordt in Brussel bestookt door de voedsellobby. Hij pleit in het Europees Parlement voor een zogenoemd stoplichtensysteem, waarbij de consument in één oogopslag kan zien of een product veel zout, suiker of vet bevat.

“De lobby was gigantisch,” zei Eickhout. “Mijn mailbox stroomde vol industrie. En die lobby won!” De voedsellobby werkt vooral op basis van argumenten. Hij wordt er zelf soms cynisch van hoe politici zich voor het karretje laten spannen.

Old-boys-network

“Als de voedselindustrie ergens voor gaat liggen, hebben wij eigenlijk geen schijn van kans,” ging Eickhout verder. Met slinkse beïnvloeding en snoepreisjes valt het volgens hem wel mee, maar wel is het een ‘old-boys-network’.

Voedselproducenten huren lobbykantoren in en hebben ook zelf lobbyisten in dienst. Aan de campagne tegen het stoplichtensysteem spendeerde de lobbyclub FoodDrinkEurope alleen al een miljard.

Dubbele petten

Nina Holland van Corporate Europe Observatory onderzoekt de lobby van het bedrijfsleven in Brussel. Door de voedselindustrie opgezette organisaties proberen wetenschappelijke inzichten te beïnvloeden. Het programma wordt bepaald door onder andere McDonald’s, Monsanto en Unilever. Volgens Holland weten veel politici niet dat de clubs van de voedselindustrie zijn en nemen ze alles wat zij zeggen voor waar aan.

In Italië zit de Europese voedselwaakhond EFSA, die de veiligheid van E-nummers en genetisch gemodificeerde gewassen onderzoekt. Dat gebeurt op basis van wetenschappelijke studies die de voedselindustrie zelf aanlevert. Het onderzoek van de experts die voor EFSA werken wordt vaak gefinancierd door diezelfde industrie.

[NRCQ]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x