Homepagina » Buitenland » Epidemioloog looft Zweedse corona-aanpak: ‘Op alle vlakken gelijk gekregen’
epidemioloog

Epidemioloog looft Zweedse corona-aanpak: ‘Op alle vlakken gelijk gekregen’

Zweden koos aan het begin van de coronacrisis voor een eigenzinnige aanpak door als één van de weinige landen niet in lockdown te gaan. De aanpak lijkt te hebben gewerkt, aangezien het land groepsimmuniteit nadert. Opeens waren daar de kritische berichten in de media over de Zweedse aanpak. Tussen 13 en 20 mei zou het land het hoogste aantal coronadoden per miljoen inwoners in de wereld hebben geteld. Epidemioloog Luc Bonneux veegt de kritiek in De Standaard van tafel.

“Zweden streeft naar minimale schade voor de volksgezondheid op de lange termijn. Dat die aanpak goed werkt, is voor veel mensen een bittere pil om te slikken,” zegt hij.

Hij merkt op dat de architecten van de Zweedse corona-aanpak op alle vlakken gelijk hebben gekregen. De epidemie bleef beperkt.

Hoge immuniteit

Dertig procent van de inwoners van Stockholm draagt nu al antistoffen bij zich, waardoor het virus zich veel moeilijker kan verspreiden. Virologen beweren dat we niet weten of die antistoffen ons beschermen. Anders Tegnell, de Zweedse hoofdepidemioloog, vraagt zich af wat dan de bedoeling is van een vaccin.

Bonneux stelt vast: “Stockholm heeft een goed gefundeerd langetermijnbeleid, gevalideerd door de feiten, een minder beschadigde economie, kinderen die naar school blijven gaan, winkels die open zijn gebleven, cafés en restaurants die draaien, een hoge immuniteit.”

Dat terwijl onze toestand erg zal lijken op het Zweden van nu, maar dan met veel economische schade, veel leerachterstand, veel bange mensen en minder weerstand tegen Covid-19, aldus de epidemioloog.

[Standaard]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rob schreef:

  De hele corona bs is een soort MKUltra programma, mensen isoleren en bang maken. En vervolgens wordt de NWO programma uitgerold. Het is allemaal al gepland en ze zijn er hard mee bezig. Er wordt gezegd, wat het virus betreft, dat die juist gedijen in warme omstandigheden. Denk dan eens aan het mondkapje. Die wordt warm van binnen. Elk mens heeft bacteriën in zijn keel en longen. Die kunnen dan juist goed gedijen met een mondkapje op. Je maakt jezelf dus ziek met zo’n ding op je mond. Wat social distancing wordt genoemd houdt in feite social conditioning in. Dit zijn slechts een paar dingen. Mensen zouden deze video eens helemaal moeten beluisteren wat er gaande is. We zijn een ‘point of no return’ gepasseerd. Als er nu niet iets gebeurt wordt er over de hele wereld massaal mensen de dood in gejaagd met de huidige stand van zaken. We zijn n feite in een staat van beleg, mensen blijven thuis en veel mensen in zorgtehuizen gaan dood, in heel veel landen. Het MOET eindelijk eens doordringen. De spreker kan confronterend zijn maar hij wil alleen dat mensen gaan nadenken en zelf verantwoordelijk gaan nemen voor zichzelf en anderen. Luister en laat het tot je doordringen hoe urgent de huidige situatie is dat er iets moet veranderen. We rommelen nog steeds maar wat aan en daar verandert niets door. Beschouw het als Defcon 5.
  https://www.youtube.com/watch?v=_t44kM1PGN0

  8 likes
 • Elise schreef:

  @ marie. Ook de testen kunnen onbetrouwbaar zijn. De testen controleren een stofje die je aanmaakt. Nu bestaan er al verschillende corona types(zie wiki). De testen zien dus niet letterlijk het virus.

  6 likes
 • Ikke schreef:

  Zweden is met zijn eigenzinnige aanpak de grote verliezer in de coronacrisis. Het land dacht dat zeker een kwart van de inwoners van Stockholm het coronavirus gehad zou hebben, het blijkt slechts iets meer dan 7 procent te zijn.
  https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/1801266/groepsimmuniteit-zweden-valt-zwaar-tegen.html

  3 likes
  • Bas Quarks schreef:

   Deze informatie klopt niet, ik woon in Zweden en anderhalve maand geleden had bijna 50% van de gehele bevolking antilichamen van COVID-19. Een tweede onderzoek is nog gaande om dat te bevestigen. Men verwacht dat inmiddels minimaal 70% van de bevolking al besmet is geweest.
   Zweden heeft het aantal testen opgeschroeft en wil 100.000 testen per week uitvoeren. Ze zijn begonnen met al het medisch personeel en risicogroepen, daarna kunnen ook anderen getest worden als ze dat willen. Uit de tot nu toe genomen bloedtesten blijkt inderdaad dat meer dan de helft van de Zweden antilichamen hebben. Het wordt nog niet echt aan de grote klok gehangen omdat het eerst wetenschappelijk bewezen moet zijn door minimaal twee onafhankelijke onderzoeken bij een groot aantal mensen.
   Er zijn inderdaad fouten gemaakt in verzorgingstehuizen, dat geven ze ook toe. Meer dan 90% van de overledenen zijn boven de 70, 80% boven de 80. In een immigrantenwijk zijn ook erg veel doden gevallen onder Somaliërs, omdat die met meerdere generaties en veel mensen in één huis wonen. Ook hadden veel immigranten vaak al meerdere onderliggende ziekten die ze al hadden in het land waar ze vandaan kwamen.

   Veel nieuws over Zweden klopt niet, de pers verzint maar wat. Het enige nieuws wat over Zweden te vertrouwen is, komt van de pers in Zweden zelf, maar helaas zitten ook daar sensatiebeluste journalisten tussen die schaamteloos het e.e.a. verzinnen, maar dat zijn er veel minder dan de buitenlandse pers.
   Universiteiten van Israël, Oxford en Stanford hebben onderzoeken in Zweden gedaan waaruit bovenstaande ook bleek.

   5 likes
  • MdeFilosoof schreef:

   @ikke vette knzin wat roept. Je bron verspreidt nepnieuws. In Zweden hebben ze ongeveer dezelfde cijfers qua besmettingen en overleden (die bovendien niet significant anders zijn un een normaal griepseizoen) als in landen met lockdown. Daarentegen staat hun economieniet op omvallen en steven zij niet af op een iets wat nog het meest lijkt op een politiestaat. Vooral lekker blind achter de mainstream aan blijven lopen. Deden is de 2e wereldoorlog. Komt welgoed met je dan.

   https://www.telegraph.co.uk/news/2020/05/05/sweden-suppressed-infection-rates-without-lockdown/

   Daarnaast os Zweden niet het enige land zonder lockdown. Dat zou je wel weten als je niet blind achterde corrupte mainstream zou aanlopen. Wat te denken van bijvoorbeeld Japan.

   https://time.com/5842139/japan-beat-coronavirus-testing-lockdowns/

   4 likes
 • Jack Burton schreef:

  Er is geen virus, wel een allegorie van de grot (plato).

  Mensen houden discussies over de schaduwen en worden boos als iemand verteld dat het schaduwen zijn.

  3 likes
  • MdeFilosoof schreef:

   @Jack eindelijk een verstandige opmerking. Het is inderdaad de allegorie van de grot. En de weinige die vertellen dat de huidige pandemie een schaduw van de komende wereldregering is, moeten net zoals Socrates de gifbeker helemaal leeg drinken. Helaas. Maar niet getreurd bij het oordeel van de covid-19/d666 rechter gewoon zeggen dat ze een standbeeld voor je moeten oprichtten, en daarna de beker met gif leeg drinken.

   2 likes
 • Marie schreef:

  De Zweedse kranten koppen anders dat er steeds meer Coronadoden zijn te betreuren. Raar circus!

  2 likes
  • rayoflight schreef:

   tja krantenkop is krantenkop en waarheid is waarheid .
   De tijd dat krantenkoppen of politieke kopstukken de waarheid vertelden ligt al lang achter ons. 🙂

   21 likes
   • RoZ schreef:

    Dus lezen we maar deze site? Hier zijn ook “krantenkoppen”, lichtstraaltje.

    Wie zegt mij dat alles wat hier wordt geschreven, waarheid is? Niemand weet de waarheid. De msm volgens jullie niet. En jullie volgens de msm niet.

    Een tegengeluid is goed. Het zal altijd zo zijn.

    2 likes
    • Elise schreef:

     Mensen tegen hun wil opsluiten enz. is niet goed. Daar is geen nieuws voor nodig. Gewoon puur fatsoen. Snap jij nou echt niet, dat de natuur bepaalt wanneer je heen gaat? Zo denken de meeste ouderen of mensen die een ernstige ziekte hebben. Die willen niet eens gered worden.

     3 likes
    • rayoflight schreef:

     Je herhaalt wat ik zeg .

     tegengeluid altijd goed ,ook hier zoek eens naar tegengeluid op MSM 🙂

     2 likes
  • Elise schreef:

   Het werken met modules van oversterfte geeft een vertekend beeld. Er is geen lijkarts aan te pas gekomen. De meeste mensen die zijn overleden waren al op leeftijd en vaak hadden zij een onderliggende ziekte. Tel daarbij de angst en chronische stress daarbij op. Zijn ze overleden door het virus of zijn ze door stress overleden. Ziektes zoals diabetes/longziektes/hartziektes komt daar chronische angst overheen, dan kun je dus ook overlijden. Zijn ze dan dood gegaan aan stress of aan het virus?
   Je kunt een griepepidemie altijd pas achteraf berekenen. bv griepgolf 2014/2015 zijn er in 2 maanden 20.000 mensen overleden.
   Nederland: Vanaf 27 februari begon men te tellen en nu is het 28 mei. Das 3 maanden en er zijn 5871 mensen dood gegaan aan het virus. Die getest zijn.
   Dus…eigenlijk valt het wel allemaal mee.
   Nu zijn er mensen, die zeggen dat we door de lockdown mensen hebben gered. Dat kun je dus niet weten, want we hebben niet gewoon geleefd. Dan erbij door mensen op te sluiten kun je juist eerder besmet raken. Minder weerstand/veel binnen zitten.
   Snappie?

   5 likes
   • Lucie schreef:

    Die 20.000 doden in 2 maanden,in 2014/2015,klopt totaal niet.
    In 2017/2018 waren het in de hele griepperiode 9444 doden.Dit was een extreem griep jaar.
    Wij hebben nooit zoveel griepdoden in een jaar.

    0 likes
    • Elise schreef:

     @Lucie, das niet het punt. Het draait er bij mij om dat je kunt sjoemelen met de cijfers. Je kunt pas achteraf zeggen hoeveel mensen er zijn gestorven en dan nog heb je niet de juiste gegevens.
     Sowieso ga ik uit van basis leven. Je natuur bepaalt wanneer jij heen gaat en niet een ander mens/pc programma zelf. zucht. Het draait om vrijheid. Nu gaan we richting een totale controle staat en dat zint mij niet en jij zou daar ook tegen moeten zijn.

     4 likes
  • wysiwygman schreef:

   Kijk dan zelf : https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

   Klik op Avidna/dag (=doden) en schuif de scrollbar naar rechts om in te zoemen. Het loop daar op zijn laatste pootjes net zoals bij ons, met eenzelfde aantal coviddoden als in Belgie & NL maar zonder de gigantische economische & morele schade (die vooral in Belgie aanwezig is).

   2 likes
 • louis . schreef:

  Uit Zweedse informatie staat dat maar 5-8 % mensen anti stoffen heeft ?

  2 likes
 • x

  Check Also

  coronadoden

  38 coronadoden in één dag, maar niet heus: ‘Schandalig dit’

  Vandaag schreven de media dat er 38 ...

  hoogleraar

  Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’

  We moeten accepteren dat de ziekenhuizen weer ...

  >