Wetenschap

Hartslag van de Aarde, Schumann resonantie, gedetecteerd vanuit de ruimte

Help mee door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meer dan 50 bliksemschichten per seconde boven de Aarde creëren elektromagnetische golven die de atmosfeer van de Aarde rondgaan.

Sommige van deze golven komen samen en versterken elkaar waardoor een soort atmosferische hartslag ontstaat die wetenschappers vanaf de grond kunnen detecteren: de Schumann resonantie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Voor het eerst hebben wetenschappers deze hartslag gedetecteerd vanuit de ruimte. Dit was een verrassing omdat werd gedacht dat de resonantie is beperkt tot een specifieke regio in de atmosfeer, tussen de grond en een laag van de atmosfeer die de ionosfeer wordt genoemd.

“Onderzoekers hadden niet verwacht deze resonantie in de ruimte te observeren,” zei Fernando Simoes van het Goddard ruimtevaartcentrum in Greenbelt in de staat Maryland. “Maar het blijkt dat energie uit de atmosfeer lekt en dit geeft ons vele mogelijkheden om onze planeet vanuit de ruimte te bestuderen.”

Simoes is coauteur van een studie naar de detectie van deze resonantie met behulp van de Communications/Navigation Outage Forecast System (C/NOFS) satelliet van de Amerikaanse luchtmacht.

Alhoewel ze al waren voorspeld in 1952 slaagde men er in de zestiger jaren pas in om Schumann resonanties nauwkeurig te meten. Sindsdien hebben wetenschappers ontdekt dat variaties in de resonanties corresponderen met veranderingen in de seizoenen, zonneactiviteit en activiteit in de magnetische omgeving van de Aarde, in wateraërosolen in de atmosfeer en andere fenomenen.

ionosfeer194872349827293

“Er zijn honderden, wellicht duizenden studies naar dit fenomeen en hoe we de atmosfeer van de Aarde kunnen begrijpen,” zei coauteur en wetenschapper van Goddard Rob Pfaff. “Maar ze zijn stuk voor stuk gebaseerd op metingen vanaf de grond.”

De C/NOFS satelliet verrichtte metingen op 400 tot 800 kilometer hoogte. Het team ontdekte dat de resonantie tijdens elke omloopbaan van de satelliet werd opgevangen. De Schumann resonantie is in totaal zo’n 10.000 gedetecteerd door de kunstmaan.

Alhoewel modellen suggereren dat de resonanties onder de ionosfeer gevangen moeten blijven is bekend dat energie door deze laag kan lekken. Het betekent dat modellen zullen moeten worden aangepast en dat er nu een nieuw instrument is om zowel de ionosfeer als de elektrische fenomenen in de atmosfeer te leren begrijpen.

Bron: Ouramazingplanet.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x