Gezondheid

‘Farmareus manipuleerde ouders ernstig ziek kind’

Help ons door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De 7-jarige Viktor Ameys uit Aalst lijdt aan een zeldzame ziekte: het HUS-syndroom. Zijn bloedplaatjes worden aangetast, wat kan leiden tot nierfalen.

Er is momenteel veel media-aandacht voor de pepedure behandeling die het jongetje in het ziekenhuis krijgt. Nu blijkt dat de farmareus die de behandeling betaalt de hand had in die aandacht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Viktor krijgt het medicijn Soliris, dat in Nederland en Frankrijk onder strikte voorwaarden wordt terugbetaald. In België is dat niet altijd het geval. Soliris is één van de duurste geneesmiddelen ter wereld, maar fabrikant Alexion weigert de Belgische regering korting te geven in ruil voor vergoeding door de staat.

Speelbal

Momenteel neemt het UZ Brussel de kosten van de behandeling op zich, maar het ziekenhuis kan de kosten niet eeuwig op zich blijven nemen. De ouders van Viktor voelen zich nu een speelbal tussen het farmaceutische bedrijf en de overheid. Toen ze planden om met hun verhaal naar de media te stappen werden ze benaderd door g+ europe. Dat pr-bureau wordt betaald door Alexion.

Het was een Nederlandse lobbyiste van Alexion die de ouders van Viktor in contact bracht met Richard Sterneberg, partner van g+ europe. De lobbyiste onderhoudt tegelijkertijd nauwe banden met een Nederlandse patiëntenvereniging voor bloedziekten.

Onaanvaardbaar

“Op gevoelens inspelen van het publiek is één van de trucs van de farma-industrie om politici onder druk te zetten,” zei federaal parlementslid Maya Detiège (SP.A), die het dossier op de voet volgt. “Het is geen goede zaak dat een farmabedrijf met de communicatie tussen de patiënten en de media gemoeid is.”

Algemeen directeur van de koepelorganisatie pharma.be Leo Neels vindt het niet kunnen dat Alexion de ouders van Viktor via een tussenpersoon benaderde. “Dit is onaanvaardbaar,” zei hij. “Als Alexion inderdaad een poging heeft gedaan om die ouders te manipuleren, na hun aanvankelijke weigering om met de overheid te onderhandelen, dan is dat in strijd met onze ethiek en waarden.”

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) onderhandelt momenteel met Alexion over een oplossing voor de vergoeding van het medicijn Soliris.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kapitein Biff
Kapitein Biff
11 jaren geleden

We kunnen nog maar één ding doen met dit soort pharmareuzen,

jullie weten hoe ik hierover denk!

nans
nans
11 jaren geleden

Als geld in een keer verdwenen zou zijn,stoppen de medicijnen dan ook ?

nans
nans
11 jaren geleden

Plus karrevrachten aan grondstoffen ,worden voor n prikje uit de natuur gehaald voor medicijnen ,maar homeopathie mag niet .
Vreemd.

Paquita
Paquita
11 jaren geleden

[quote name=”Kapitein Biff”]We kunnen nog maar één ding doen met dit soort pharmareuzen,

jullie weten hoe ik hierover denk![/quote]
Kielhalen?
Groetjes, Paquita.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x