Homepagina » Buitenland » Meesterbrein achter aanslag luchthaven Istanboel werd jarenlang beschermd door EU
Meesterbrein achter aanslag luchthaven Istanboel werd jarenlang beschermd door EU

Meesterbrein achter aanslag luchthaven Istanboel werd jarenlang beschermd door EU

Dinsdagavond werd de luchthaven Atatürk in Istanboel getroffen door een aanslag, waarbij 45 doden vielen en 239 mensen gewond raakten. Alle bevindingen wijzen erop dat de terreurgroep IS achter de aanslag zit, verklaarden onder andere premier Binali Yildirim en minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala.

Regeringsbronnen melden dat de drie daders afkomstig waren uit Rusland, Oezbekistan en Kirgizië. Het vermoedelijke brein achter de aanslagen, de Tsjetsjeen Ahmed Chataev, blijkt jarenlang te zijn beschermd door Europa.

Meesterbrein achter aanslag luchthaven Istanboel werd jarenlang beschermd door EU

Ahmed Chataev

Chataev vroeg in 2003 asiel aan in Oostenrijk, dat hem weigerde uit te leveren aan Rusland wegens terrorisme. De man sloot zich in 2015 aan bij IS en vecht nu in Syrië, zo melden Turkse media op basis van politiebronnen.

Chataev trainde extremisten die vervolgens terreuraanslagen uitvoerden in zowel Rusland als West-Europa. De man wordt al geruime tijd gezocht door de Russische autoriteiten. Hij vroeg in Europa asiel aan om uitlevering te voorkomen.

Gearresteerd in Zweden, gearresteerd in Oekraïne

Hij wordt in verband gebracht met Dokka Oemarov, een Tsjetsjeense terrorist die onder meer verantwoordelijk was voor de terroristische aanslagen in Moskou in 2010 en de bomaanslag op de luchthaven Domodedovo.

Het meesterbrein achter de aanslag in Istanboel staat sinds 2003 op een terreurlijst in Rusland wegens het financieren van terrorisme, het rekruteren van extremisten en lidmaatschap van een terroristische organisatie, aldus Russische media.

In hetzelfde jaar kreeg hij echter asiel in Oostenrijk. In 2008 werd hij opgepakt in Zweden omdat politieagenten kalasjnikovs, explosieven en munitie in zijn auto aantroffen. Twee jaar later werd hij voor soortgelijke vergrijpen gearresteerd in Oekraïne.

Amnesty International

Rusland vroeg om uitlevering, maar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Oekraïne hem niet mocht uitzetten. Amnesty International drong er bij de Oekraïense autoriteiten ook op aan Chataev niet uit te zetten.

Amnesty zegt in een verklaring dat er ‘gegronde vrees was dat Chataev bij terugkeer zou worden gemarteld om hem tot een bekentenis te dwingen’. Daarnaast bestond er volgens de organisatie het risico op een oneerlijk proces. Het hof noch Amnesty oordeelden destijds of de aanklachten tegen Chataev terecht waren of niet.

Gearresteerd aan Bulgaars-Turkse grens

Een jaar later werd Chataev wéér aangehouden, dit keer terwijl hij de grens tussen Turkije en Bulgarije overstak, maar opnieuw benadrukten mensenrechtenorganisaties dat Chataev een vluchtelingstatus had in Oostenrijk en om die reden niet aan Rusland mocht worden uitgeleverd, meldt de krant Kommersant.

Hij woonde tussen 2012 en 2015 in Georgië, waarna hij naar Syrië afreisde om uiteindelijk een hoge positie te bekleden binnen Islamitische Staat. In oktober 2015 plaatste de Amerikaanse overheid hem eindelijk maar toch op een terreurlijst wegens het ronselen van extremisten.

Politieke pesterijen

Op deze manier kreeg een persoon die door Rusland werd gezocht wegens terrorisme en beschermd werd door Europa en Amnesty alle vrijheid om een terreuraanslag te beramen waarbij 45 mensen om het leven zijn gekomen.

Als er wat minder politieke pesterijen waren geweest tussen Europa en Rusland, waren deze 45 mensen hoogstwaarschijnlijk nog in leven geweest. En in het licht van deze onthullingen kun je je afvragen wat de functie is van de alomtegenwoordige NSA.

[Zero Hedge]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  Is EU een criminele organisatie?

  19 likes
  • Peter schreef:

   Deze discussie moet niet gaan over links of rechts.
   Het gaat hier over de EU en amnesty .
   Ais dit zo is ,namelijk steunen van terroristen door bovengenoemde organisaties moet de onderste steen bovenkomen. Maar met onze joker Rutte aan het hoofd zal dit nooit gebeuren (mh17).
   Zolang wij geen contact met Rusland willen hebben en de MSM en de media alles wat niet in hun straatje past negeren, vrees ik het ergste.
   Misschien gaat Oostenrijk na de nieuwe verkiezingsronde naar ik hoop hierin verandering brengen.

   3 likes
  • Typhoon schreef:

   Dus Erdogan is geen IS !!!

   Wanneer gaan jullie inzien dat IS/YPG/PKK gefinancierd wordt door westerse entiteiten?

   Kunnen jullie het grote spel niet zien of willen jullie het niet zien?

   2 likes
  • exegese schreef:

   Ja, de EU is zonder twijfel crimineel, de meeste machthebbers zijn crimineel en staan in dienst van het kwaad. Kijk om je heen, terrorisme, oorlogen, moord, roof en doodslag is aan de orde van de dag, we vervuilen en plunderen de aarde, we vernietigen onze eigen gezondheid, men misbruikt dieren, men verkracht en vermoordt kinderen, niets is te barbaars voor de mensheid als het maar geld of macht oplevert.

   Maar vanaf nu zal het langzaam maar zeker de andere kant op vallen. Men zal hier hoe langer hoe meer gebrek aan zien. Het kwaad zal het onderspit delven, Lucifer heeft het gevecht verloren en zal de wijk uiteindelijk moeten nemen. Hij is zijn kracht en macht kwijt, hem resten nog enkel wat stuiptrekkingen maar hij moet het uit handen geven. De cabal ten spijt.

   De verantwoordelijken zullen binnen afzienbare tijd de rekening gepresenteerd krijgen. Ik hoop alleen dat een laatste wanhopige wraakactie ons bespaard mag blijven.

   1 likes
  • frans schreef:

   Kalki,
   De Eu wil nu eenmaal dood en verderf zaaien om de identiteiten van Europse landen te vernietigen.
   De souvereiniteit af te nemen. en een misdadig centraal gezag aanstellen met soldaten in alle straten van de EU.
   Maar wederom gaat dit niet door!!

   1 likes
 • Het is allemaal zo eenvoudig op te lossen echter durven onze politici geen ballen te tonen:

  -Uit de EU
  -Gulden terug
  -Ziekenfonds terug
  -Privatisering terug (NS, KPN etc)

  Zal allemaal veel geld kosten maar uiteindelijk hebben onze kinderen het stukken beter dan de huidige onzin met de EU.

  17 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  Wie betaalt de rekeningen van de juristen.
  Wat mij opvalt bij die internationale criminaliteit met een politieke ondergrond, is dat er hele hordes juristen aan te pas komen. Maar wie betaald die juristen ??
  Ik bedoel, wanneer ik het niet eens ben met een belastingaanslag, betaal ik me de blubber aan advocaatkosten. Sterker nog, de Staat der Nederlanden gaat er vanuit een procedure meestal te kunnen winnen omdat de staat over onuitputtelijke bronnen beschikt. In tegenstelling tot de burgerij.
  Wat doe ik verkeert ?

  8 likes
  • pieter schreef:

   Meestal zijn dat extreem linkse organisaties zoals Progress Lawyers Network van de Belgische stalinistische PVDA. Extreem links collaboreert wel vaker met jihadisten. Denk bvb aan de samenwerking tussen de PLO en de Rote Armee Fraktion of de diepe sympathie die de linkse feministe Anja Meulenbelt koestert voor Hamas.

   4 likes
   • ferrimassi schreef:

    Klopt, in dit land ligt de pvda in bed met het anc uit zuid afrika. Gevolg 70.000 vermoorde blanke boeren. Het communisme is nooit ontmanteld en daar plukken we nu de vruchten van.

    3 likes
    • anderhalf schreef:

     Gel*l over links,. Of rechts. Het gaat om belangen waar macht en geld de grote motivator zijn.

     Economisch dictatuur. Dat is het, linksom of rechtsom.

     0 likes
 • Padja schreef:

  Het alternatief is:
  Iedere verdachte vluchteling per direct in Guantánamo Bay flikkeren.
  Oh nee, chips. Dat gebeurde al en vonden we allemaal foei.

  Nah ja, het is in ieder geval de schuld van de EU. Want Oostenrijk ligt binnen de eu. En amnesty ehhh ook. Logisch.
  En als wij maar eruit stappen en de gulden terughebben…. Lossen deze problemen vanzelf op.

  4 likes
  • faith schreef:

   Het zijn bewust uitgedachte problemen Padja, problemen die er helemaal niet hoefde te zijn.
   Nu doen ze al moeilijk om het bewust gecreerde probleem makkelijk op te lossen, het teruggaan wordt nu gesaboteerd.
   Maar jij hebt het ook al niet door. Vreemd hoor, voor zo’n slimme meid.

   2 likes
   • Padja schreef:

    Eu politici weten dondersgoed dat bij ieder probleem de,bevolking roept..wij willen terug naar het oude bekende.
    Dus wie is dan die “ze” waar Europa zo’n last van heeft.

    1 likes
    • faith schreef:

     Die ”ze” waar we last van hebben is de coorporatie, het bedrijf de U.S.
     Het is geen land maar een bedrijf.
     Hebben ”ze” er even illegaal doorgedrukt.
     Maar voordat de zomer voorbij is, zal dat rechtgetrokken zijn.
     We kunnen Rutte dan een lachebek en Buma een stoffige kerkdeur vinden, we weten allemaal dat politici naar de pijpen van die zieke arrogante geesten moeten dansen.
     Maar nog even en dan zijn de rollen omgedraaid. En zo hoort het ook.
     Laag ontwikkelde, inhalige, op zichzelf gefocuste moraalloze jongens horen de wereld niet te besturen. Dat is bewezen te moeilijk voor ze.

     1 likes
  • ferrimassi schreef:

   “vluchtelingen” opvangen hoeft niet te betekenen dat we ze in de samenleving los laten. Ze gaan tenslotte weer terug niet? Er kunnen prima veilige zones ingericht worden dunkt me. Maar dat soort daadkracht zie je niet vanuit de eu, nee die saboteren liever het asiel beleid van individuele landen. Snap je nu nog niet dat het niet om vluchtelingen gaat maar om het slopen van de samenleving en natiestaat? Clubjes als amnesty procederen onze staatskas helemaal leeg en proberen economische migranten als vluchtelingen te verkopen. Dit soort activiteiten die de vrede en welvaart ondermijnen moeten aangepakt worden. Guantanamo… Er zijn ook oplossingen mogelijk die ons respecteert en de “vluchteling” maar daar willen gansjes als jij niet aan. Want dat is dan al snel inhumaan. Nee ze moeten hier met voorrang een sociale woning in met 10k inrichtingsgeld terwijl er nederlanders op straat slapen. Ik vrees dat jij het pas gaat snappen als het te laat is.

   1 likes
   • Padja schreef:

    Vluchtelingen die een huis krijgen en Nederlanders die op straat slapen. Zijn ze helemaal dol
    D’r uit met gasten.
    Nederlanders zijn mensen en hebben rechten. En horen sowieso meer rechten te hebben dan anderen.
    Dat zijn geen echte mensen.
    Je bent verdorie niet voor niks in Nederland geboren.
    Grenzen moeten we hebben en wapens om al die armoedzaaiers buiten het land te houden.
    De gulden terug.
    En iederee Nederlander lekker warm in z’n huisje z’n guldens tellen.

    0 likes
    • ferrimassi schreef:

     Ah, geen inhoudelijke reactie dus maar debiele hyperbolen gebruiken. Ik zeg niet dat het geen echte mensen zijn. Zou dit land een utopie zijn zonder problemen en geen gigantische staatsschuld hebben dan zouden we mensen kunnen opnemen. Mits ze willen assimileren! Maar met een gigantische staatsschuld en bijna een milioen werklozen is het ronduit oneerlijk naar de mensen wiens ouders zich te pleuris hebben gewerkt om dit op te bouwen. Welk land in oorlog laat zijn grenzen openstaan? huh? Hoeveel heb jij er in huis genomen padja? Kan je proberen deze punten te weerleggen?

     2 likes
     • Padja schreef:

      Onze ouders hebben zich helemaal niet de pleuris gewerk om het land op te bouwen.
      Onze voorouders hebben dat gedaan met plunderen van andere naties.
      Onze ouders hebben gebaad in welvaart en economische voorspoed dankzij dat en onze natuurlijk gegeven gasbel.
      Vervolgens hebben onze ouders er zo’n klerebende van gemaakt dat de huizenprijzen bubbelden.
      Zij zijn degenen die de hele leen en koop pyramide hebben opgejaagd.
      Ze hadden het zo rijk dat er gastarbeiders moesten komen om het vuile werk te doen.
      Nu zitten ze allemaal van hun pensioen te genieten wat opgebracht moet worden door de jeugd.
      En nóg weten ze niks beters te bedenken dan: blijf van mijn pensioen.
      Ik heb recht. Wij willen meer.
      De nieuwe generatie zit met de gebakken peren.
      Men heeft zich het hoofd gebroken hoe we uit al die bubbels en koopgraag konden komen.
      Het roer om. Pas op de plaats.
      Een aantal uit overmatige welvaart bedachte rechten wat inkrimpen.
      Het blikveld vergroten.
      De exportmark vergroten.
      EU.
      Samenwerken.

      Natuurlijk is de jeugd pro EU
      Die dragen de lasten.
      Het oudere zootje zit nog vast in de hebzucht modus.
      Die denken alleen aan Nu en korte termijn.

      0 likes
     • Padja schreef:

      Assimileren.
      Als we nou eens allemaal zouden assimileren in wereldburgerschap.
      Dat ieder mensenleven even waardevol is.
      Hoe zou de wereld er dan uitzien?

      0 likes
     • ferrimassi schreef:

      “Onze voorouders hebben dat gedaan met plunderen van andere naties.”

      “Ze hadden het zo rijk dat er gastarbeiders moesten komen om het vuile werk te doen.”

      Geloof je het zelf? Alle welvaart is gestolen en nederlanders willen geen vuil werk doen. En dat gas komt vanzelf uit de grond zetten… Lege marxistische retoriek. Er zijn genoeg nederlanders die vuil werk doen, ook vandaag de dag nog. Dit land lag op zijn gat na ww2. De gastarbeider heeft netto niks opgeleverd alleen maar gekost. Dat is namelijk onderzocht. Welk wereldburgerschap? Er zijn hele volkeren die menen dat we naar de pijpen van een onzichtbare god moeten dansen. Deze wereld is niet klaar voor je knuffelideologie.
      Je spreekt over rechten inkrimpen en overmatige welvaart.. net als Josef stalin.

      0 likes
 • mario schreef:

  het is niet onbegrijpelijk als je weet (buiten de gewone burger)dat de hele wereld zo verrot is wij burgers hebben geen weet en hebben ook niets te vertellen.
  het enigste wat wij als burgers hebben dat je af en toe op vacantie kan en voor de rest je mond houden en werken,werken en nog eens werken.

  8 likes
 • ferrimassi schreef:

  Vooral blijven doneren aan de radicalen van amnesty, ze maken ieder effectief uitzet beleid onmogelijk. Ik hoop dat de ratten vervolgd worden.

  5 likes
 • Armonicus schreef:

  “Regeringsbronnen melden dat de drie daders afkomstig waren uit Rusland, Oezbekistan en Kirgizië.”

  Laat me raden, hebben ze weer paspoortjes, of tussen de tientallen slachtoffers binnen enkele dagen een DNA-match gevonden, van deze daders?

  4 likes
 • Wim schreef:

  Over en over maken ze fouten ten koste van de slachtoffers. Eéns een terrorist altijd een terrorist.

  3 likes
 • helder schreef:

  We, your Rulers, we love you !

  0 likes
 • Elise49 schreef:

  Erdogan kreeg een tik op zijn vingers. Ook hij zal moeten blijven samenwerken.(met NAVO/NWO kliek oa EU) Zo zie ik het. Vliegveld valt onder TAV holdings.(lees wiki history) Corporatie/meerdere vliegvelden ook buiten Turkije(toevallig komen daar de drie personen vandaan)/lijntjes met wereldbank. En heel “toevallig” was er ook weer een renovatie aan de gang(2015). En loopt er een internationaal beveiligingsdienst rond.
  Dus al is een leider nog zo groot, ze houden hem onder controle via geldsysteem. Dus een exit EU heeft geen enkele zin. Private bedrijven hebben de macht. Ze zitten wereldwijd en werken samen. Het werkt als het spelletje Risk. Als je overal tentakels hebt, dan heb je de gehele macht. Lukt het niet rechts om, dan links om of via een achterdeurtje om de agenda te sturen.
  Ons landje werkt als een portaal. Van het begin af aan. Moesten we wel(zakelijk gezien), anders waren we allang geheel overgenomen. Vandaar dat de regering zo “braaf” is. Doen we niet meer mee of we doen moeilijk, dan zullen de aanslagen hier om je oren vliegen. Helaas zo werkt het. MH17 was een onderdrukkingsmiddel voor Nederland. Niet luisteren, dan slaan middel. Zoals ik al eerder zei: je wilt niet in de top zitten, want je wordt gewoon afgemaakt als je tegenwerkt.(je onderdanen). Zie aanslagen België en Frankrijk. Hervormingen gaan daar moeilijk.Toeval? Nee. Alles heeft met het financieel systeem/overnames te maken.

  0 likes
 • Dolex schreef:

  ‘Meesterbrein’? Zullen we die term reserveren voor mensen die heel intelligent zijn en iets ingewikkelds bedenken?

  0 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  troonrede

  Troonrede: ‘Koning slaat op elk gebied de plank mis’

  Dinsdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. ...

  >