Homepagina » Universum » Melkwegkern spuwt enorme bundels geladen deeltjes
Melkwegkern spuwt enorme bundels geladen deeltjes

Melkwegkern spuwt enorme bundels geladen deeltjes

In het centrum van de Melkweg barst een continue stroom van geladen deeltjes uit, zo hebben sterrenkundigen geconstateerd.

De kosmische sproeier lijkt medeverantwoordelijk te zijn voor het magnetisch veld dat ons sterrenstelsel doordringt, schrijven ze in vakblad Nature.

Uit metingen van de Parkes-radiotelescoop blijkt dat enorme hoeveelheden geladen deeltjes met duizend kilometer per seconde uit het centrum van de Melkweg stromen. “Zelfs voor astronomen is dat razendsnel,” zei hoofdonderzoeker Dr. Ettore Carretti.

Fermi-bellen

De stroom, die zich uitstrekt over een gebied van circa 50.000 lichtjaar, bevat een gigantische hoeveelheid energie: ongeveer net zo veel als een miljoen exploderende sterren.

De deeltjesstroom komt overeen met de enorme Fermi-bellen van gammastraling die in 2010 werden ontdekt. Voor deze verrassend grote bellen waren toen twee mogelijke oorzaken: sterke stervorming of erupties van het zwarte gat in de kern van de Melkweg.

“Uit onze metingen blijkt nu dat de bellen zijn ontstaan door de vorming van miljoenen sterren vlak bij het centrum van de Melkweg,” zei Marijke Haverkorn van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Magneetvelden

De deeltjesstroom sleurt niet alleen gas en hoogenergetische elektronen mee, maar ook sterke magneetvelden. Dergelijke stromen lijken een grote rol te spelen bij de vorming en het onderhoud van het magnetisch veld van de Melkweg, aldus Haverkorn.

De onderzoekers hebben radiogolven die de deeltjesstroom uitzendt onder invloed van het magneetveld van de Melkweg gemeten en op basis daarvan opgemaakt dat de stroom het gevolg is van de geboorte van een groot aantal nieuwe sterren in de kern van ons sterrenstelsel.

Bron: Ru.nl Foto: CSIRO/Central Michigan University

 Vond je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. 2 januari 2013 • Stergeboorten veroorzaken galactische ‘fontein’
  Het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is de bron van een continue stroom van geladen deeltjes. Deze deeltjesstroom is een bijproduct van de geboorte van nieuwe sterren en lijkt medeverantwoordelijk voor het magnetisch veld dat de Melkweg doordringt. Tot deze conclusie komt een internationale onderzoeksgroep met onder anderen de Nederlandse astronoom Marijke Haverkorn (Nature, 3 januari). De deeltjesstroom bevat buitengewoon veel energie – ongeveer net zoveel als een miljoen exploderende sterren en strekt zich uit over ongeveer vijftigduizend lichtjaar – de helft van de diameter van de Melkwegschijf. Vanaf de aarde gezien strekt de stroom zich uit over ongeveer tweederde van de hemel. Maar met het blote oog is hij niet waarneembaar: het bestaan ervan is ontdekt met de 64-meter Parkes-radiotelescoop in Australië.De enorme hoeveelheden geladen deeltjes in de stroom ontsnappen met snelheden van ongeveer duizend kilometer per seconde uit het centrum van de Melkweg. De radiostraling die zij uitzenden is het gevolg van hun interactie met het magnetische veld van ons sterrenstelsel. Tegelijkertijd voert de deeltjesstroom behalve gas en energierijke elektronen ook zijn eigen sterke magnetische veld mee.Het nieuwe onderzoek maakt aannemelijk dat de deeltjes afkomstig zijn van recente generaties van zware sterren in het centrum van de Melkweg, die na een kort leven als supernova zijn ontploft. (EE)Bron:www.astronieuws.nl

  0 likes
 2. beter laat dan nooit
  einde van de wereld -___-

  0 likes
 3. Het centrum van dit melkwegstelsel is een soort sterrenfabriek. Het zou zomaar kunnen wezen dat die wat actiever is nu. In het verleden was die sterrenfabriek sowieso actief want ook de zon en planeten erbij (zoals de aarde) zijn uit die sterrenfabriek voortgekomen. Sja leuk dit te melden maar in wezen niks nieuws. Mogelijk is die sterrenfabriek nu actiever en dat lijkt me een interessant fenomeen. Echter die sterrenfabriek is niet echt een gegeven dat zich aan in korte tijd bezig is dus een eventuele waarneming op een aardse kalender is leuk en grappig maar geeft niet de zetting aan waarin dit soort sterrenfabrieken hun tijd en zetting neerzetten. Dat is de eigen tijd van dit soort zaken.

  0 likes
 4. [quote name=”Roytje28″]beter laat dan nooit
  einde van de wereld -___-[/quote]
  Die volgens jou vierkant is.

  0 likes
 5. [quote name=”Hunting Wolf”]2 januari 2013 • Stergeboorten veroorzaken galactische ‘fontein’
  Het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is de bron van een continue stroom van geladen deeltjes. Deze deeltjesstroom is een bijproduct van de geboorte van nieuwe sterren en lijkt medeverantwoordelijk voor het magnetisch veld dat de Melkweg doordringt. Tot deze conclusie komt een internationale onderzoeksgroep met onder anderen de Nederlandse astronoom Marijke Haverkorn (Nature, 3 januari). De deeltjesstroom bevat buitengewoon veel energie – ongeveer net zoveel als een miljoen exploderende sterren en strekt zich uit over ongeveer vijftigduizend lichtjaar – de helft van de diameter van de Melkwegschijf. Vanaf de aarde gezien strekt de stroom zich uit over ongeveer tweederde van de hemel. Maar met het blote oog is hij niet waarneembaar: het bestaan ervan is ontdekt met de 64-meter Parkes-radiotelescoop in Australië.De enorme hoeveelheden geladen deeltjes in de stroom ontsnappen met snelheden van ongeveer duizend kilometer per seconde uit het centrum van de Melkweg. De radiostraling die zij uitzenden is het gevolg van hun interactie met het magnetische veld van ons sterrenstelsel. Tegelijkertijd voert de deeltjesstroom behalve gas en energierijke elektronen ook zijn eigen sterke magnetische veld mee.Het nieuwe onderzoek maakt aannemelijk dat de deeltjes afkomstig zijn van recente generaties van zware sterren in het centrum van de Melkweg, die na een kort leven als supernova zijn ontploft. (EE)Bron:www.astronieuws.nl[/quote]
  Heb je papagaaien thuis ?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Wie was jij eerder en waarom ben je hier?

Wie was jij in een eerder leven en waarom ben je hier?

Heb je jezelf ooit de vraag gesteld ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

greta thunberg

De wereldeconomie stort in als we naar Greta Thunberg luisteren. Waarom alles nep is aan haar

Enkele dagen geleden kwam kindmessias Greta Thunberg ...

Thanksgiving

Zwaarste sneeuwstorm in 50 jaar: recordhoeveelheid sneeuw gevallen tijdens Thanksgiving. Het echte weerbericht krijg je alleen hier

Klimaatactivisten die hun kinderen vaak vertellen dat ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.