Universum

Melkwegkern spuwt enorme bundels geladen deeltjes

Help anderen door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het centrum van de Melkweg barst een continue stroom van geladen deeltjes uit, zo hebben sterrenkundigen geconstateerd.

De kosmische sproeier lijkt medeverantwoordelijk te zijn voor het magnetisch veld dat ons sterrenstelsel doordringt, schrijven ze in vakblad Nature.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Uit metingen van de Parkes-radiotelescoop blijkt dat enorme hoeveelheden geladen deeltjes met duizend kilometer per seconde uit het centrum van de Melkweg stromen. “Zelfs voor astronomen is dat razendsnel,” zei hoofdonderzoeker Dr. Ettore Carretti.

Fermi-bellen

De stroom, die zich uitstrekt over een gebied van circa 50.000 lichtjaar, bevat een gigantische hoeveelheid energie: ongeveer net zo veel als een miljoen exploderende sterren.

De deeltjesstroom komt overeen met de enorme Fermi-bellen van gammastraling die in 2010 werden ontdekt. Voor deze verrassend grote bellen waren toen twee mogelijke oorzaken: sterke stervorming of erupties van het zwarte gat in de kern van de Melkweg.

“Uit onze metingen blijkt nu dat de bellen zijn ontstaan door de vorming van miljoenen sterren vlak bij het centrum van de Melkweg,” zei Marijke Haverkorn van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Magneetvelden

De deeltjesstroom sleurt niet alleen gas en hoogenergetische elektronen mee, maar ook sterke magneetvelden. Dergelijke stromen lijken een grote rol te spelen bij de vorming en het onderhoud van het magnetisch veld van de Melkweg, aldus Haverkorn.

De onderzoekers hebben radiogolven die de deeltjesstroom uitzendt onder invloed van het magneetveld van de Melkweg gemeten en op basis daarvan opgemaakt dat de stroom het gevolg is van de geboorte van een groot aantal nieuwe sterren in de kern van ons sterrenstelsel.

Bron: Ru.nl Foto: CSIRO/Central Michigan University

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

2 januari 2013 • Stergeboorten veroorzaken galactische ‘fontein’
Het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is de bron van een continue stroom van geladen deeltjes. Deze deeltjesstroom is een bijproduct van de geboorte van nieuwe sterren en lijkt medeverantwoordelijk voor het magnetisch veld dat de Melkweg doordringt. Tot deze conclusie komt een internationale onderzoeksgroep met onder anderen de Nederlandse astronoom Marijke Haverkorn (Nature, 3 januari). De deeltjesstroom bevat buitengewoon veel energie – ongeveer net zoveel als een miljoen exploderende sterren en strekt zich uit over ongeveer vijftigduizend lichtjaar – de helft van de diameter van de Melkwegschijf. Vanaf de aarde gezien strekt de stroom zich uit over ongeveer tweederde van de hemel. Maar met het blote oog is hij niet waarneembaar: het bestaan ervan is ontdekt met de 64-meter Parkes-radiotelescoop in Australië.De enorme hoeveelheden geladen deeltjes in de stroom ontsnappen met snelheden van ongeveer duizend kilometer per seconde uit het centrum van de Melkweg. De radiostraling die zij uitzenden is het gevolg van hun interactie met het magnetische veld van ons sterrenstelsel. Tegelijkertijd voert de deeltjesstroom behalve gas en energierijke elektronen ook zijn eigen sterke magnetische veld mee.Het nieuwe onderzoek maakt aannemelijk dat de deeltjes afkomstig zijn van recente generaties van zware sterren in het centrum van de Melkweg, die na een kort leven als supernova zijn ontploft. (EE)Bron:www.astronieuws.nl

Roytje28
Roytje28
11 jaren geleden

beter laat dan nooit
einde van de wereld -___-

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Het centrum van dit melkwegstelsel is een soort sterrenfabriek. Het zou zomaar kunnen wezen dat die wat actiever is nu. In het verleden was die sterrenfabriek sowieso actief want ook de zon en planeten erbij (zoals de aarde) zijn uit die sterrenfabriek voortgekomen. Sja leuk dit te melden maar in wezen niks nieuws. Mogelijk is die sterrenfabriek nu actiever en dat lijkt me een interessant fenomeen. Echter die sterrenfabriek is niet echt een gegeven dat zich aan in korte tijd bezig is dus een eventuele waarneming op een aardse kalender is leuk en grappig maar geeft niet de zetting aan waarin dit soort sterrenfabrieken hun tijd en zetting neerzetten. Dat is de eigen tijd van dit soort zaken.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

[quote name=”Roytje28″]beter laat dan nooit
einde van de wereld -___-[/quote]
Die volgens jou vierkant is.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x