Homepagina » Financieel » Oudste Zwitserse bank opgedoekt na belastingontduiking
Oudste Zwitserse bank opgedoekt na belastingontduiking

Oudste Zwitserse bank opgedoekt na belastingontduiking

De Zwitserse particuliere bank Wegelin & Co. bekende tegenover een Amerikaanse rechter schuld aan hulp bij belastingontduiking. De bank zal binnenkort zijn deuren sluiten.

In ruil voor boetes en schadevergoedingen ter waarde van 57 miljoen euro ziet de rechter verder af van vervolging van de bank.

Daarnaast zijn drie adviseurs van de bank aangeklaagd in de VS. De boetes bedragen in totaal 17 miljoen euro. De Zwitserse bankenexpert Peter Kunz had een veel hogere boete verwacht. Hij vermoedt dat de bank er met een lagere boete afkomt om later eventueel als een soort kroongetuige tegen andere Zwitserse banken ingezet te worden.

Andere banken

Volgens Wegelin werd volgens de Zwitserse wet gehandeld en gaan ook andere banken in Zwitserland zo te werk. Met deze informatie is het voor Amerikaanse aanklagers nu makkelijker om de andere banken te pakken, aldus Kunz.

Er loopt in de Verenigde Staten nog een onderzoek naar 10 Zwitserse banken. Hoewel Wegelin enkel vestigingen in Zwitserland heeft werd de particuliere bank, die in maart 1741 is opgericht, toch aangeklaagd.

Zwart geld

Nadat in 2008 bekend werd dat Amerikaanse autoriteiten Zwitserse banken in het vizier hadden hielp Wegelin Amerikanen met het verbergen van zwart geld. In totaal beheerde de bank uit Sankt-Gallen 1,2 miljard dollar (920 miljoen euro) in de Verenigde Staten.

Wegelin gaat de gegevens van zijn Amerikaanse klanten bewaren. Wellicht willen de autoriteiten later meer over hen te weten komen.

Bron: ANP

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Er zullen nog heel wat meer banken sluiten de komende jaren,

  en bankiers worden berecht

  0 likes
 2. [quote name=”biff”]Er zullen nog heel wat meer banken sluiten de komende jaren,

  en bankiers worden berecht[/quote]

  Ik zie het liever met echte bewijzen gebeuren en niet via deze webside,en het gestolen kapitaal te gebruiken om de bevolking ten goede te komen.

  0 likes
 3. Ja maar die gaan in de bergen onder gronds .

  0 likes
 4. We moeten er vanaf, we moeten er vanaf, we moeten er vanaf, we moeten er vanaf, de dieven van de bank.De leugenaars van belasting, dokters met pillen die we niet willen.We moeten er vanaf, we moeten er vanaf, we moeten er vanaf, de kinderwens van Justitie.Wat houdt er ons hier eigenlijk tegen?We moeten er vanaf, van het graaien en het haten.Gif in ons eten, fluor in het water.Witte strepen in de lucht, wie ze niet ziet is allang, allang, allang, allang, allang failliet,Door de Prozac of wat anders, we moeten er vanaf.etc. http://www.youtube.com/watch?v=6mo4hjv1Tj0&feature=player_embedded goed gezegd HANS de BOOY.

  0 likes
 5. FF een oud artikel voor de dag gehaald. https://www.ninefornews.nl/bewustzijn/hans-de-booij-kom-maar-op-met-die-ufo-s-video.html De dieven van de bank de leugenaars voor het leven.

  0 likes
 6. Deze bank had volgens de Zwitserse wet gehandelt dus ,,,,,, vreemd dat ie dan toch beboet is.

  Gewoon wat bankies pakken dan denkt de burger heeee goed zeg er gebeurt toch wel wat, want de graaiers worden gepakt

  Maar de veroorzakers van deze crisis lopen nog gewoon rond. DE echte schoften dus.
  Die blijven buiten schot en het graaien gaat gewoon verder.

  600 miljard euro hebben de nl aan hypotheken uitstaan en hoeveel rente betalen wij erover ? dat is de winst voor de banken en 10% hoefde ze in huis te hebben die 90% schrijven ze op hun pc erbij en dat is dan geld uit het niks en dikke winst voor hen. En dat gaat plat ? Geloof je dat ?

  0 likes
 7. Oh god het toppunt van knip en plakwerk weer, de bank sluit zijn deuren niet, de bank heeft niet eens filialen in de VS en handelt niet tegen de Zwitserse wet. Dus de bank heeft ook geen reden om de deuren te sluiten. Daarnaast is de zaak vooral tegen de leiding aangespannen van die bank, en dus niet rechtsstreeks op de bank zelf. Nogal een verschil, de bank is verkocht(iets dat je niet kan regelen in een paar weekjes tijd. dus dat speelde al veel langer) en blijft gewoon werkzaam, de bank betaald waarschijnlijk wel tot ongeveer 74 miljoen aan de Amerikaanse overheid, lijkt mij een extreem laag bedrag, wanneer je spreekt van 1,2 miljard in verduisterd(het is niet verduisterd het staat gewoon op een bank met zwitserbankgeheim, wat mij persoonlijk ook wel prettig lijkt, waarom moet de overheid alles van jou weten, gaat ze helemaal niets aan!). Dus het bedrag in verhouding tot het genoemde belastingontduiking bedrag is erg laag. Daarnaast zoals de bank aanhaalde meet de VS met twee maten, wie niet weet waarom moet zich maar eens in Delaware verdiepen. Hierna heeft niemand meer reden tot klagen over een belastingvoordeel.

  Maar blijft gezegd dit artikel rammelt aan zoveel kanten en loopt zo erg over van politieke voorkeur dat het bijna misselijkmakend is. Zover voor een onafhankelijke media!

  0 likes
 8. PS de bank maakte de overname al op 27 januarie 2012 bekend!

  0 likes
 9. [quote name=”biff”]Er zullen nog heel wat meer banken sluiten de komende jaren,

  en bankiers worden berecht[/quote]

  Berechten is alleen mogelijk als je een totale controle heb en dat zie ik 123 niet gebeuren. Volgens mij is dit een lange weg naar de vrijheid die die we nodig hebben om te kunnen gedijen. Het is een maaksel van het Vaticaan die door de Tempeliers werd uitgevoerd. De Vrijmetselaars hebben het nu overgenomen en zijn met die kleine groep toch een wereld macht. Ik denk dat het Internet de grote macht is voor onze vrijheid, voor zolang daar geen censuur op komt.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

ollongren

Ollongren gaat er eigenhandig voor zorgen dat je geen huis kunt krijgen

Een wetsvoorstel van minister Ollongren van Binnenlandse ...

mh17-proces

‘MH17-proces laat zien: Nederlandse justitie is totaal corrupt’

Op vrijdag 3 juli zei Hendrik Steenhuis, ...