Homepagina » Bewustzijn » Menselijke geest is vreemder dan we denken. Wat dit bizarre wetenschappelijke experiment gaat aantonen is nog nooit eerder gedaan
Wetenschappers zoeken limiet van menselijke geest op. Is ons bewustzijn afgescheiden van de fysieke wereld?

Menselijke geest is vreemder dan we denken. Wat dit bizarre wetenschappelijke experiment gaat aantonen is nog nooit eerder gedaan

Spookachtige actie op afstand – of kwantumverstrengeling – is misschien wel één van de meest interessante fenomenen binnen de kwantummechanica.

Dit kwantumeffect zorgt ervoor dat kwantumcomputers werken en wordt ook gezien als de drijvende kracht achter kwantumteleportatie.

Verstrengelde deeltjes blijken elkaar te beïnvloeden, ongeacht de afstand tussen die deeltjes. Vandaar sprak Einstein van ‘spookachtige actie’.

Menselijk bewustzijn

Natuurkundige John Bell ontwikkelde in 1964 zijn beroemde test om te bepalen of deeltjes elkaar inderdaad beïnvloeden.

Bij de Bell-test worden twee verstrengelde deeltjes bestudeerd. Eén deeltje wordt naar locatie A gestuurd en het andere naar locatie B. Een apparaat meet vervolgens de staat van de deeltjes.

Lucien Hardy, een theoretisch natuurkundige van het Perimeter Institute in Canada, heeft nu voorgesteld om het menselijk bewustzijn te gebruiken voor deze test.

Afgescheiden

Een dergelijke test zou voor het eerst aanwijzingen kunnen opleveren dat onze geest is afgescheiden van de materiële wereld.

Hardy wil een versie van de Bell-test doen waarbij 200 mensen worden aangesloten op een EEG-apparaat, dat hun hersenactiviteit meet.

Hij stelt een experiment voor waarbij locaties A en B 100 kilometer uit elkaar liggen.

Spannend

Hardy wil onderzoeken of er zoals verwacht een schending van de kwantumtheorie optreedt als mensen (in plaats van een toevalsgenerator) worden gebruikt om de instellingen van de apparaten te bepalen.

Een dergelijke schending zou suggereren dat A en B worden gecontroleerd door factoren die buiten de natuurkunde vallen.

“Het zou zeker spannend zijn als een schending van de kwantumtheorie optreedt door toedoen van bewustzijn,” zei Hardy.

Vrije wil

Wat zo’n uitkomst zou betekenen is dit: de menselijke geest (bewustzijn) bestaat niet uit de materie waar de natuurkunde op van toepassing is.

En verder: de geest is in staat om de natuurkunde te overstijgen door middel van vrije wil. Wetenschappers kunnen nu voor het eerst grip gaan krijgen op het bewustzijnsprobleem.

[Futurism via New Scientist]


Vind je dit interessant? Deel het dan met je vrienden op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Het nadeel van zo’n experiment is dat mensen van kwade wil, hier weer wellicht misbruik van zullen maken. De controle van een geest is natuurlijk wel een geweldig wapen.
  En idd weet ik niet of dat opweegt tegen de voordelen, die er ongetwijfeld zullen zijn.

  11 likes
  • Dat doen zij al honderden jaren. Doorgegeven via geheime genootschappen en bloedlijnen. De mogelijkheden van ‘het derde oog’, de pijnappelklier wordt voor het klootjes volk bewust achter gehouden. Hierom hebben de vrijmetselarij en het Vaticaan e.d. het symbool van en het ‘oog van Horus’ en de dennenappel zo hoog in het vaandel staan.
   Boeddhisten weten hier alles van, echter maken zij hier geen misbruik van.

   11 likes
 2. Vewustzijnsprobleem is helemaal geen probleem, het hele Universum is bewustzijn. Het Universum is zich bewust van het ZELF en wij horen daarbij, wij zijn niet een onderdeel daarvan want dan spreek je weer over een afgescheiden vorm. Het Universum verbeeld zich en Einstein wist dat, hij zei met de VERBEELDING Kom je overal !

  12 likes
  • Wat je zegt is bijna helemaal waar. alleen het stukje dat we niet onderdeel zijn van het universum is niet waar want dat zijn we wel. We zijn unieke multi dimensionale zielen wezens alle organische leven is multi dimensionaal van nature. Alle dimensies zijn met elkaar verbonden maar wel afgescheiden van elkaar kijk maar naar onze lichaam met al die complexe organen in ons ziten afgescheiden van elkaar maar wel verbonden met elkaar. ze hebben immers elkaar nodig om te kunnen leven. Oftewel samenwerking.

   De Mens, Aarde, Zon.3D
   Sterren/Galaxy´s/Melkwegen 4D
   Universums, 5D

   Ik weet dat er 12 dimensies van licht bestaat in dit universum.
   Maar ik ben mij ervan 5 dimensies bewust. Waarom ik niet weet wat na de 5de komt?
   Omdat ik niet weet wat na een universum(s) komt. wat staat hoger dan een universum?
   Wie het weet mag het zeggen.

   3 likes
   • Wie het weet mag het zeggen.
    Laat ik zeggen dat jij niet bestaat. en dat “jij” slechts een verzameling is van gefragmenteerde denkbeelden.

    Iets dat niet bestaat kan niets weten.
    Je kan ook niet zeggen dat je bewust bent, of dat je je bewustzijn kan vergroten.
    “Jij” zit als het ware in het bewustzijn. en niet zo als iedereen het denkt te ervaren, dat het bewust zijn in jouw zit.

    Ontwaken is dan ook niet dat jij ontwaakt, het bewustzijn ontwaakt van jouw.

    5 likes
   • sommige energieen of licht kan niet gezien worden met het oog.

    0 likes
 3. “Een dergelijke schending zou suggereren dat A en B worden gecontroleerd door factoren die buiten de natuurkunde vallen.”

  DAT stukje geloof ik dan weer niet.. Wanneer namelijk aantoonbaar gemaakt kan worden dat onze geest
  op een nog onbekende wijze connectie kan maken met zijn omgeving dan hebben we juist een nieuw stukje natuurkunde in ons handen waar gigantisch veel over te leren zou vallen… Lijkt me super!

  IF….

  7 likes
  • Natuurkunde heeft te maken met de zichtbare wereld en kwantumwetenschap met de onzichtbare wereld. De stoffelijke wereld, daar geldt natuurkunde maar de stoffelijke wereld wordt aangestuurd door energieën die onstoffelijk zijn. Dus natuurkunde is een onderdeel van kwantum en niet een op zich staand geheel. Onze geest is dat deel van de ziel, die zich uitdrukt in de stoffelijke wereld en gebruik maakt van een stoffelijk voertuig, dat ons lichaam is.De ziel drukt zich tegelijkertijd uit in alle parallelle werelden die er maar zijn. Verleden heden en toekomst bestaan niet er is alleen een eeuwig durend nu.
   Omdat wij als stoffelijk wezen niet alle informatie die er is in het universum tegelijk kunnen absorberen, hebben wij onze hersenen, dat orgaan ontvangt alles dat er is en kanaliseert dat zodat het achterelkaar kan worden waargenomen.

   4 likes
 4. Is het u ook ooit opgevallen dat de weekends meestal pokkewarm zijn en dat het vaak precies op maandagochtend weer keurig gaat regenen, als iedereen weer gaat werken en ‘er geen zin in heeft’.
  Frappant was vorige week dat het op dinsdagochtend ging regenen nadat het Pinksterweekend warm was geweest, mét een extra maandag dus. Nee hoor, dat doen mensen niet. Of zou het toch?
  Van mij hoeven ze dat onderzoek niet eens te doen.

  5 likes
  • Afgelopen zondag om 16:00u plots een koude felle wind van zee met dikke wolken in plaats van een rustige zonnige zwoele namiddag en avond. Wie wilde dat?

   4 likes
 5. Maar de wetenschap wordt toch nog steeds gedomineerd door de duistere garde die alleen misbruik maakt van de kennis en tegen ons gebruikt.
  of moet wat positiever zijn?
  Tot nu toe is alles tegen de mens gebruikt!!
  Ook la lijkt het van niet, maar dat komt omdat we nog slapen!

  3 likes
 6. kan je het voelen als iemand naar je kijkt?

  2 likes
 7. Interessant dat de meeste reacties hier deze keer uit diverse hoeken en overtuigingen komen.. mooi.
  Het blijft dansen met woorden maar ook kwantumfysica valt gewoon binnen natuurkunde.. hoe complex ook het blijft de kunde/kennis der natuur. Duister machten zitten overal waar geld te halen en te behouden is.. zodra wetenschapper afhankelijk zijn van geldpotjes voor het werken met, anders onbetaalbare, apparatuur schuilt daar enig gevaar in. Maar wetenschappers zijn net mensen en delen hun opgedane kennis graag aan de wereld om wat respect te krijgen, dat maakt ze niet meteen slecht..

  2 likes
  • ha follow the money trail. Gebruik dat ook in mijn ‘onderzoeken’. Kom dan tot de meest vreemde conclusies. Die kun je dan niet vertellen want de rest slaap gewoon verder. Wetenschappers zijn niet altijd goed , en kennisdelen of geld verdienen 3 keer raden waarvoor dan gekozen word ?

   0 likes
  • Natuurkunde valt binnen kwantum en niet andersom.

   0 likes
 8. Ach , ik had een oud boek waar dit allemaal al in stond Ostander en schoeder achter het ijzeren gordijn? Om de zoveel tijd wordt dit allemaal weer opnieuw ontdekt daarna zegt een debunker dat het allemaal toeval is (met statistische tabellen en zo). Iedereen vergeet het weer… en de cyclus herhaalt zich….

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

signalen

Niet alleen? Vier ‘mysterieuze signalen’ opgevangen uit de ruimte

Een team Australische wetenschappers heeft een doorbraak ...

ceta

CETA holt onze democratie uit. Kijken: In 1,5 uur sloopt Baudet dit verdrag vakkundig

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer de hele ...