
Ruimtesonde Voyager 2 heeft een nieuwe mijlpaal bereikt door als tweede ruimtevaartuig ooit het zonnestelsel te verlaten.
Wetenschappers hebben nu onthuld wat de NASA-sonde, die op 20 augustus 1977 werd gelanceerd, waarnam op de mysterieuze grens tussen het zonnestelsel en interstellaire ruimte.
Eerder vloog Voyager 1 in 2012 de interstellaire ruimte binnen.
Wonderbaarlijke reis
In de waarnemingen die beide sondes deden toen ze het zonnestelsel verlieten, zaten opvallend genoeg de nodige verschillen.
Eén van de wetenschappers van het Voyager-project, Ed Stone, zei: “Dit is echt een wonderbaarlijke reis geweest.”
Onderzoekers zijn onder meer tot de ontdekking gekomen dat het magnetisch veld van de interstellaire ruimte twee tot drie keer krachtiger is dan altijd werd gedacht.
Raadsel
Dat betekent dat de deeltjes in de interstellaire ruimte tot wel tien keer zoveel druk uitoefenen op de heliosfeer, de ‘bubbel’ waarin het zonnestelsel zich bevindt, dan verwacht.
De grens tussen het zonnestelsel en de interstellaire ruimte, de heliopauze, is voor wetenschappers nog grotendeels een raadsel.
Volstrekt nieuw
“Er zijn nog steeds veel aspecten die we niet begrijpen,” zei astrofysicus Jeffrey Hayes van de NASA.
Hij zei dat de huidige metingen ‘volstrekt nieuw’ zijn en dat het nog veel tijd in beslag zal nemen om ze volledig te begrijpen.
Het is wel eens taaltje vakmanschap wanneer je sondes kunt maken die na zoveel tijd (40 jaar) nog binnen een uur of 20 die informatie naar de Aarde kunnen zenden.
Een grens in de ruimte ? het het dan al zover gekomen dat ze de stroom vluchtelingen daar ook al zat zijn ?! LOL
ok, ik weet nu dat het een raadsel is … bijzonder leerzaam dit.
Wetenschappers, wat hebben die mensen toch een gigantisch podium voor zichzelf gebouwd.
Ik bedoel dan wel psychisch, mag ik dat wel zeggen want nu val ik iemand zijn ego aan??
Wat een wereld!!