Buitenland

Met deze nieuwe wet kan de Europese Commissie het internet zonder overleg ingrijpend censureren

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn het eens geworden over strengere wetgeving die ‘consumenten beter moet beschermen’. De zogeheten Digital Services Act (DSA) regelt onder andere het verwijderen van ‘illegale berichten en desinformatie’.

“We hebben een deal. De DSA zal ervoor zorgen dat datgene wat offline illegaal is ook online als illegaal wordt gezien en behandeld,” zei Margrethe Verstager, de Europese Commissaris die gaat over mededinging, in een filmpje op Twitter.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering zei: “Deze wetgeving is een doorbraak in hoe we desinformatie aanpakken.” Ze voegde toe dat Big tech-bedrijven nu veel meer moeten doen en moeten samenwerken met ‘onafhankelijke’ factcheckers.

Gevaarlijke ontwikkeling

Veel mensen maken zich zorgen over de nieuwe EU-censuurwet. “Sociale mediaplatforms worden verplicht in ‘crisistijd’ de censuur op onwelgevallige meningen te intensiveren. Door een nieuwe EU-wet kan de Europese Commissie namelijk strengere content-richtlijnen afdwingen. Een gevaarlijke ontwikkeling die het vrije debat voorgoed zal laten verdwijnen,” reageert Forum voor Democratie.

Tweede Kamerlid Wybren van Haga voegt toe: “We leven in een tijd dat het publieke debat zich grotendeels online afspeelt. Het is zorgwekkend dat de Big Tech zich steeds meer gaat bemoeien met wat wél en wat niet gecensureerd moet worden. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Handen af!”

Elektronische identiteit

“De Europese Commissie krijgt binnenkort de macht om, zonder overleg met de lidstaten, het internet ingrijpend te censureren, wanneer zij oordeelt dat er sprake is van een ‘crisis’,” schrijft De Andere Krant, die inzage heeft gekregen in een concept van de laatste versie van de DSA.

Diep weggestopt in de raadpleging staat dat consumenten ‘een algemeen aanvaarde elektronische identiteit (eID) moeten hebben om toegang te krijgen tot hun data’.


4.8 58 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

122 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaco
Jaco
1 jaar geleden

Exact volgens agendaverloop. Steeds een stapje verder in de stront

Theo
Theo
1 jaar geleden

En????? hadden jullie iets anders verwacht?????
Alles is zo voorspelbaar!!

André
André
1 jaar geleden

Gooi je mobiel weg!

Angie
Angie
1 jaar geleden

Mooi, hè? De weg naar tirannie. En ze denken echt dat ze ons dit allemaal kunnen opleggen, zonder repercussies. Dat dacht Marie-Antoinette ook….

Back to top button
122
0
We lezen graag je reactie!x