Buitenland

Poetin ontmaskert Turkije als bondgenoot van Islamitische Staat: “Financieel belang bij oliehandel met terreurgroep”

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

President Poetin ziet het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig door Turkije als een dolkstoot in de rug. Hij heeft Turkije er ook van beschuldigd de Islamitische Staat (IS) te helpen door olie te kopen van de terreurgroep.

“IS verdient honderden miljoenen, zo niet miljarden, aan de verkoop van olie,” zei Poetin. “De terreurgroep wordt beschermd door het leger van een heel land. Het is dan ook niet vreemd dat ze zo moedig zijn, mensen op zulke gruwelijke manieren kunnen vermoorden en terreurdaden over de hele wereld kunnen plegen, inclusief in het hart van Europa.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het is waar dat Turkije een tegenstrijdige rol speelt in de strijd tegen IS. Het Westen wil dit niet hardop zeggen om de Turkse president Erdogan als bondgenoot te behouden, in de hoop dat hij zijn land en luchtruim beschikbaar blijft stellen voor aanvallen op Syrië.

Niet verrassend

IS produceert de meeste olie in Syrië en Irak, maar smokkelt ook een deel via Turkije naar handelaren. De terreurgroep verdient volgens schattingen ongeveer een half miljard dollar per jaar aan dit soort deals.

Ook op andere manieren is de Turkse steun van essentieel belang voor IS. Via Turkije kunnen geld, mensen en materieel naar Syrië worden gesmokkeld. Na bomaanvallen in Turkije mocht de VS weer aanvallen uitvoeren vanaf Turkse bodem, maar alleen op voorwaarde dat Turkije de Koerden in Irak en Syrië mocht blijven bestoken. Pro-westerse Koerden strijden tegen IS, maar Erdogan vreest dat ze in Turkije te veel macht zullen krijgen.

Ook de Russische premier Medvedev heeft gezegd dat Turkije een financieel belang heeft bij de oliehandel met terreurgroep IS. “De Turkse acties zijn bedoeld om de Islamitische Staat te beschermen,” zei hij. “Dat is niet verrassend, gezien de informatie die we hebben over het financieel belang van sommige Turkse functionarissen bij de aanvoer van olieproducten van IS.”

Valse paspoorten

De Britse onderzoeksjournalist dr. Nafeez Ahmed heeft daarnaast onthuld dat Turkije, al geruime tijd lid van de NAVO, de Islamitische Staat financiert. Het land steunt volgens hem ook andere terreurgroepen zoals Ahrar al-Sham en Jabhat al-Nusra.

Dr. Ahmed onthult dat Turkije tot over zijn oren verwikkeld is geraakt in een clandestiene samenwerking met islamitische groeperingen in Syrië, waaronder IS. Het ergste is nog dat de grote westerse mogendheden daar niets aan zullen doen, aldus de journalist.

Volgens Ahmed zijn ook de Syrische paspoorten die werden gevonden na de aanslagen in Parijs, vervalst en nagemaakt in Turkije. De Turkse media meldden onlangs dat Turkije al meer dan 100.000 valse paspoorten heeft uitgedeeld aan IS-strijders.

[Quartz, Sputniknews, RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x