Homepagina » Gezondheid » Middeleeuws brouwsel van knoflook en wijn doodt agressieve ziekenhuisbacterie MRSA
Middeleeuws brouwsel van knoflook en wijn doodt agressieve ziekenhuisbacterie MRSA

Middeleeuws brouwsel van knoflook en wijn doodt agressieve ziekenhuisbacterie MRSA

Een duizend jaar oud Angelsaksisch medicijn tegen oogontsteking bevat mogelijk de sleutel voor de bestrijding van de agressieve ziekenhuisbacterie MRSA. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Universiteit van Nottingham.

Het recept komt uit het 10e-eeuwse ‘Bald’s Leechbook’, één van de oudste medische manuscripten ter wereld. Christina Lee, expert in Oud-Engels, vertaalde het recept en maakte het brouwsel samen met het team van microbioloog Freya Harrison om te kijken of het daadwerkelijk een antibacteriële werking heeft.

De zalf bleek niet alleen de zwelling op het ooglid te verminderen, maar pakte ook de dodelijke superbacterie MRSA aan. Dat is erg opvallend, aangezien MRSA tegen bijna elk antibioticum resistent is.

“We waren stomverbaasd over de resultaten van onze experimenten,” zei Lee. “We geloven dat modern onderzoek naar ziekte baat kan hebben bij antwoorden en kennis uit het verleden.”

Het middel – bestaande uit knoflook, wijn en maagzuur – werd in de VS getest op stukken huid van muizen die waren besmet met MRSA. Volgens microbiologe Kendra Rumbaugh van de Texas Tech University werkt het middeleeuwse brouwsel beter dan traditionele antibiotica in de aanpak van de superbacterie.

De ingrediënten hadden los van elkaar geen effect, daarom was het cruciaal om de richtlijnen van het middeleeuwse manuscript nauwgezet te volgen. De wetenschappers zeggen dat 90 procent van de ziekenhuisbacterie door het middel werd gedood. Bij MRSA die in laboratoria werd gekweekt, bleef slechts één op de 1000 bacteriecellen in leven.

Door de opvallende uitkomsten van het onderzoek gaan de onderzoekers nu ook negen andere middeleeuwse recepten testen.

[DeMorgen]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • maarten schreef:

  Dit soort berichten lezend bedenk ik mij dat we in eeuwen niet wijzer maar stommer, of achterlijker zo u wilt, zijn geworden.
  Maar nog steeds geld voor mij, al heb ik er goed vertrouwen in, : Eerst zien dan geloven.

  Het bericht is goed, maar nu ook het recept graag…of is dat geheim gehouden om iets mee te kunnen verdienen…?

  • Jozef schreef:

   Dommer en achterlijker? Vroeger was de wereld plat, draaide de zon om de aarde en was de aarde het middelpunt van het heelal. Als je een ziekte had die niet of niet goed begrepen werd dan kreeg je zweepslagen, plakte ze bloedzuigers op je of je werd naar een eiland gestuurd om daar eenzaam dood te gaan. Als je vroeger een psychische aandoening had sneden ze een stuk uit je brein. Men sliep zittend omdat men dacht dat wanneer je liggend zou gaan slapen je zou overlijden. Nog maar te zwijgen over de miljoenen doden door spaanse griep, de pest, etc.

   We kunnen tegenwoordig informatie teleporteren, ledematen kweken, satellieten naar pluto en de rest van het melkwegstelsel sturen en de aankomsttijd met een precies van een minuut berekenen.

   Mensen die klakkeloos alles geloven en absoluut niet kritisch zijn die worden inderdaad dommer, maar helaas die mensen zijn er altijd al geweest. Het verbaast me met grote regelmaat dat de zogenoemde complottheoristen prediken dat je voor jezelf moet denken maar vervolgens de meest fantastische “nieuws” berichten voor waar aannemen. Zolang het maar afwijkt van de mainstream opinie is het goed toch? Wat ik hoop dat je bedoelde is dat het gedrag van de mensen achteruit gaat en dat de prioriteiten verkeerd liggen. Geld verdienen is belangrijker dat elkaar helpen. Maar dit heeft niets met wetenschappelijk kennis te maken. Daarbij komt dat door dergelijke uitspraken te doen er een grote kloof tussen de verschillende mensen ontstaat. Misschien is een keer goed naar elkaar luisteren en een oprechte dialoog, zonder elkaar te veroordelen, voeren wel de oplossing. Aan de andere kant maakt het dan ook weer niet uit aangezien alles van te voren toch al vastligt en een ieder!! dat wil zeggen iedereen!!! zijn eigen belangrijke rol speelt in deze illusie. Stop gewoon met overal tegen vechten en ervaar het een keer.

   Nu on topic, knoflook heeft inderdaad een zeer sterke antibacteriële werking, dit is echter al eeuwen bekend. Echter smeer maar eens met een beetje sap van jee teen knoflook over je gezicht en je zal zien waarom, het verbrand je huid namelijk. Ik zou het dan ook niet graag op mijn oog smeren, evenals maagzuur wat dat betreft.

 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Laat Simon Roozendaal en Ome Ab & Ron het maar niet horen ! Laat staan de uitvinders van AIDS, De Gekke Koeienziekte. Vogelgriep. ADHD. en al die ander criminele wetenschappers die de mens gek maken.

 • nexus schreef:

  er is zo veel in de natuur dat de mens kan genezen
  maar ja het geld is belangrijker dus zo lang mogelijk de mens van de ware natuurlijke middelen
  af houden met zo lang mogelijk vergif van kunstmatig iets
  wand dat brengt geld in het laadje

 • JevWeazle schreef:

  niets kan je sterker maken als met wat er door moeder natuur geschonken wordt

 • blabla schreef:

  Morgen maken ze bekend dat dit een 1 april grap is! Jullie geloven echt alles haha

 • koloth schreef:

  Ook het ouderwetse zilverwater dood alle bacteriën behalve de goede darmbacteriën.
  Maar dat mag ook niemand weten.

 • eNdEmiOn schreef:

  Zijn ze nu een uitwendig te gebruiken middel met een inwendig te gebruiken middel aan ‘t vergelijken (filmpje niet bekeken, heb al wat anders aan staan)?

  Zo ja, er zijn zat uitwendig te gebruiken middeltjes zijn die bacteriën doden waarbij geen sprake is van (antibiotica) resistentie.

 • pol123 schreef:

  Ook een paar lepels honing en dat heel de dag door helpt tegen deze baccillen is pas ondekt.

  ook twee lapels honing met twee eetlpels kaneel dat s’morgens en om pl miin 3 a 4 uur en pal voor je naar bed gaat helpt tegen versleten knieen en tegen nog veel meer ziektes en is op het net te vinden en ook knoflook doet wonderen tegen vele ziektes.

 • x

  Check Also

  biden

  Pijnlijke onthullingen over Biden genegeerd en onderdrukt

  Twitter en Facebook hebben maatregelen genomen om ...

  cia-klokkenluider

  CIA-klokkenluider: ‘Biden en Obama hebben Navy Seals vermoord’

  President Donald Trump heeft een artikel geretweet ...

  >