
Het is ze gelukt: wetenschappers hebben in een laboratorium een wormgat gecreëerd dat magnetische velden van de ene naar de andere plek kan transporteren. Dat meldt Live Science.
“Met dit apparaat kan het magnetische veld van het ene punt in de ruimte naar het andere worden verplaatst via een pad dat onzichtbaar is,” zei coauteur van de studie Jordi Prat-Camps van de Autonome Universiteit van Barcelona. “Het apparaat gedraagt zich als een wormgat, alsof het magnetische veld wordt verplaatst door een extra ruimtelijke dimensie.”
Albert Einstein en zijn collega Nathan Rosen stelden dat het in theorie mogelijk moet zijn om via een wormgat of een ‘korte weg’ in het universum sneller naar een ander punt in de ruimte te reizen dan via de normale weg. Tot dusver heeft nog nooit iemand bewijs gevonden voor het bestaan van wormgaten.

Het nieuwe wormgat is eigenlijk niet echt een wormgat, maar meer een onzichtbaarheidsmantel, een concept dat in 2007 voor het eerst werd geïntroduceerd door wetenschappers. Dit type wormgat verbergt elektromagnetische golven.
Het wormgat is gecreëerd met behulp van een supergeleider. Het team ontwierp een object met drie lagen, bestaande uit twee concentrische bollen en een cilinder in het midden. De binnenste laag verplaatste een magnetische veld van de ene naar de andere kant, terwijl de andere twee lagen het magnetische veld verborgen hielden. De cilinder bestond uit ferromagnetisch mumateriaal.
Onzichtbaar
Het wormgat verplaatste het magnetische veld op een dusdanige manier van de ene kant van de cilinder naar de andere dat het gedurende het proces ‘onzichtbaar’ was, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Scientific Reports.
“Het magnetisch veld van de magneet verdwijnt aan de ene kant van het wormgat en duikt aan de andere kant van het wormgat weer op,” aldus Prat-Camps. Onderzoekers hopen het apparaat te gebruiken om MRI-scans te maken zodat patiënten niet langer in oncomfortabele krappe ruimtes hoeven te worden geplaatst. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.