CoronaBuitenland

Mijlpaalvonnis in Frankrijk: ‘Er tekent zich een kentering af in de rechtspraak op wereldwijde schaal’

Help mee door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!

Onlangs oordeelde het gerechtshof van Amsterdam dat KLM niet mag vragen naar de vaccinatiestatus van nieuwe piloten. In de uitspraak viel te lezen dat KLM deze praktijken direct moet beëindigen onder straffe van een dwangsom van 100.000 euro per overtreding.

Vorige week heeft de arbeidsrechtbank van Parijs geoordeeld dat de beslissing om een verpleegster die niet ingeënt is te ontslaan, zelfs zonder ontslagvergoeding, onwettig is. De verpleegkundige heeft haar baan terug en daarnaast krijgt ze een schadevergoeding.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Volgens de advocaat van de verpleegster is dit een eerste overwinning voor de Parijse arbeidsrechter en dus een mijlpaalvonnis, schrijft criminoloog Karianne Boer op social media.

Mag niet ontslagen worden omwille van gezondheidsredenen

Eind vorig jaar werden duizenden Franse zorgmedewerkers geschorst die zich niet hadden laten inenten tegen het coronavirus. Zorgpersoneel in Frankrijk had tot 15 september om zich te laten vaccineren. In de coronawet die eind juli werd aangenomen, zijn verschillende sancties opgenomen voor personeel dat geen vaccin wil nemen en één daarvan is schorsing.

De rechtbank verwijst in het vonnis echter naar het recht van een persoon om in zijn onderhoud te voorzien door vrij een job uit te oefenen. In het Franse wetboek van arbeidsrecht staat daarnaast dat een medewerker niet ontslagen mag worden omwille van gezondheidsredenen.

Om twee redenen een overwinning

Dit vonnis is om minstens twee redenen een overwinning, stelt Boer. “Ten eerste heeft de verpleegster haar rechtszaak gewonnen. Ten tweede […] ondersteunt deze zaak mijn these dat er zich traag maar gestaag een kentering aftekent in de rechtspraak op wereldwijde schaal.”

Mensen zijn blij met het vonnis. “Belangrijke overwinning,” reageert Johan. “Dat geeft hoop,” zegt Willem. “Eindelijk goed nieuws,” schrijft Bjorn. Frans stelt: “Zeer bemoedigend nieuws in deze treurige tijden!”

Het vonnis:


4.9 126 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

89 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Zouden de rechters plots weer eerlijk zijn geworden?

Rinus
Rinus
1 jaar geleden

In Frankrijk begint de victorie.!!! Wie weet.?

sommers
sommers
1 jaar geleden

harstikke goed nieuws

Celia
Celia
1 jaar geleden

Eindelijk, het gezonde verstand overwint. Dit is een hele grote stap in de goede richting.

Back to top button
89
0
We lezen graag je reactie!x