Financieel

Miljardenverlies JPMorgan Chase na handelsschandaal schokt Wall Street

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door risicovolle investeringen heeft JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, een megaverlies van twee miljard dollar geleden.

Topman Jamie Dimon trok het boetekleed aan en sprak over zware fouten en domme keuzes. “Dit is niet hoe we een bedrijf moeten runnen.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Beleggers van de bank staken veel geld in zogenoemde derivaten waarmee het bedrijf zich wilde verzekeren tegen financiële risico’s. “Onze keuzes bleken risicovoller, vluchtiger en minder effectief dan we hadden ingeschat,” legde Dimon uit.

‘We geven het toe’

Volgens de Wall Street Journal stond aan de basis van het verlies een handelaar met de bijnaam ‘De Walvis van Londen’ die een complexe strategie had opgezet waarmee hij gokte op prijsbewegingen van bedrijfsobligaties. Het achterliggende idee was dat er economisch herstel zou optreden, maar toen de koersen begin april daalden moest JPMorgan snel ingrijpen om grotere schade te voorkomen.

Dimon was duidelijk over waar de fout lag, namelijk bij de bank zelf. “We geven het toe, we herstellen het en we gaan weer verder.”

Marktmanipulatie

De laatste maanden is veel kritiek geuit op JPMorgan. De bank wordt beschuldigd van speculatie en marktmanipulatie. Het gaat dan ook niet om een incident en naar verwachting zal de werkwijze van de bank flink onder de loep worden genomen nu de top het enorme falen heeft erkend.

De strop werd bekendgemaakt nadat de beurzen op Wall Street waren gesloten. Verwacht wordt dat de bank in het tweede kwartaal een verlies zal lijden van ongeveer een miljard dollar. Dimon gaf toe dat de verliezen zelfs kunnen oplopen tot 4,2 miljard dollar. Aandelen van de bank daalden met zeven procent nadat het grote verlies bekend werd. Ook de aandelen van de banken Citigroup, Goldman Sachs en Bank of America zijn gedaald.

Belastingbetaler

Amerikaanse regelgevers houden de handel van zakenbanken nauwlettend in de gaten omdat speculatieve handel van banken uiteindelijk op het bordje van de belastingbetaler terechtkomt. “De verklaring van Dimon is een sterke herinnering dat regelgevers strenge en effectieve standaarden moeten ontwerpen om belastingbetalers te beschermen tegen zulke risicovolle handelspraktijken,” zei de Amerikaanse senator Carl Levin.

Niemand durft te garanderen dat de problemen tot JPMorgan beperkt blijven.

Bron: Z24.nl

Wist u dat in Brazilië nog maar 56 procent van de volwassenen een bankrekening heeft?

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x