Archeologie

Oudste astronomische Mayakalender ontdekt (video)

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op een beschilderde muur in de ruïnes van een stad diep in het Guatemalteekse regenwoud is de oudst bekende versie van de Mayakalender ontdekt.

De in het rood geschilderde hiërogliefen worden vergezeld door een afbeelding van een koning en zijn mysterieuze dienaren.

Deze kalender telt niet af naar de eindtijd in december 2012, aldus de onderzoekers.

“De Mayakalender gaat nog miljarden en biljoenen jaren door,” zei archeoloog David Stuart van de Universiteit van Texas terwijl hij werkt aan het ontcijferen van de gliefen. “Het betreft hier getallen die ons verstand te boven gaan.”

Een briljante verrassing

De ontdekte kalender is erg complex. Lijnen en stippen staan voor vijven en enen en beschrijven maancycli onderverdeeld in segmenten van zes maanden.

Archeoloog William Saturno van de Universiteit van Boston bracht in 2010 de oude Mayastad Xultun in het noordoosten van Guatemala in kaart toen één van zijn studenten sporen van oude verf ontdekte.

Saturno dacht in eerste instantie dat de rode en zwarte strepen weinig informatie zouden opleveren, maar hij begon de kamer die plunderaars hadden geprobeerd te bereiken toch uit te graven.

De archeoloog stond versteld toen hij een portret ontdekte van een Mayakoning op zijn troon. De heerser droeg een kroon met blauwe veren. Achter hem is nog een figuur te zien. Naast hem staat een man in oranje geschilderd die armbanden van jade draagt.

Niet het einde van de wereld

Xultun bleek naast de schilderingen nog andere verrassingen in petto te hebben voor de archeologen. Op de oostelijke muur van de kamer had iemand een serie kleine, ingewikkelde hiërogliefen geschreven. De onderzoekers ontdekten al snel dat het om een kalender ging.

De Maya’s verdeelden tijd in cycli, waaronder baktuns van 400 jaar. Deze baktuns leidden tot geruchten over het einde van de wereld op 21 december 2012. Op die datum loopt een cyclus van 13 baktuns af. Het idee dat de wereld dan eindigt is volgens Stuart een misinterpretatie. Maya-experts weten al geruime tijd dat de kalender na de dertiende baktun doorloopt. Er begint simpelweg een nieuwe cyclus. De nieuwe kalender bevat veel grotere eenheden dan de baktun.

maya0923448234242In één van de kolommen op de muur is een cyclus te zien van 17 baktuns, ontdekten de onderzoekers. De kalender beschrijft ook de cycli van Mars en Venus. Elke maancyclus was voorzien van een symbool van een god. “Er komt veel meer bij de Mayakalender kijken dan alleen die 13 baktuns,” zei Stuart.

Belangrijke vondst

Het betreft hier een belangrijke vondst omdat de kalender die voorheen werd gezien als oudste kalender uit de Dresdener codex stamt, een Maya-boek uit de elfde of twaalfde eeuw. De nieuwe kalender stamt uit omstreeks 800.

Alhoewel Xultun werd ontdekt in 1915 is slechts 0,1 procent van de oude Mayastad verkend, merkte Saturno op. Plunderaars beschadigden grote delen van de stad in de zeventiger jaren.

“De gevonden kamer is het bewijs dat in Guatemala en de rest van het leefgebied van de Maya’s een schat aan wetenschappelijk materiaal op ons ligt te wachten,” besloot Saturno.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x