Mens en Dier

“We zitten met een overheid die ons al jarenlang brainwasht over orgaandonatie”

Help ons door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De massamedia laten het vrijwel volledig afweten en doen niet wat ze zouden moeten doen, namelijk volledige informatie verschaffen en dus de mensen ook informeren over de contra-argumenten van orgaandonatie, schreef oud-omroepbaas en mediadeskundige Ton Verlind in Spiegelbeeld.

“Het is volstrekt gerechtvaardigd een discussie te voeren over de vraag of alle aspecten van orgaandonatie wel uitvoerig publiekelijk worden besproken. Dit gebeurt niet,” aldus Verlind. “Mensen blijken heel veel aarzelingen te hebben over orgaandonatie. Dit laat zich afleiden uit het feit dat betrekkelijk weinig mensen zich als donor hebben laten registreren. In de media bestaat rondom dit thema een soort ‘omerta’: laten we er maar niet over praten.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Via de massamedia worden jaarlijks allerlei campagnes ‘orgaandonor-ja’ over ons uitgestrooid,” vervolgde hij. “We kunnen ons afvragen of het terrein van ethische dilemma’s, waar orgaandonatie duidelijk onder valt, het terrein van de overheid is. De overheid duwt ons via de campagnes namelijk in een bepaalde richting. Dat sturen loopt zelfs via wetgeving!”

Afspraak

Verlind vindt het opmerkelijk dat er nauwelijks journalistieke kritiek wordt losgelaten op orgaandonatie. “We zitten met een overheid die ons al jarenlang brainwasht met het idee dat je asociaal bent als je je organen niet ter beschikking stelt. Zo is een arena gecreëerd waarin geen enkel gesprek over orgaandonatie meer mogelijk is. De uitkomst staat van tevoren vast.”

Hij merkt op dat orgaandonatie pas wordt gethematiseerd in de media wanneer bijvoorbeeld de koning of een belangrijke politicus zich ertegen zou uitspreken. “Het is niet voor niks dat de overheid in campagnes iconen uitnodigt om het onderwerp te positioneren. Vooral bekende Nederlanders uit de sport- en muziekwereld worden ingezet.”

Verlind legt uit dat de verwevenheid van journalisten met thema’s of politici zo sterk kan zijn dat ze bepaalde vragen niet onderzoeken of aankaarten. “Er is geen sprake van een ‘conspiracy’, maar eerder een soort afspraak om het er niet over te hebben.”

Lobby

Ondanks de campagnes zijn de wachtlijsten voor donororganen langer geworden. Om die reden is de lobby opgezet voor het actieve donorregistratiesysteem. Verlind is tegen dit systeem. “Elk systeem waarin de overheid namens de burger een beslissing neemt en waarin jij, de burger, in actie moet komen om die beslissing ongedaan te maken, moet uit den boze zijn,” zei hij. “Dit tast de autonomie van de mens aan.”

Hij stelt dat de overheid ons in de richting van een standpunt stuurt. “In een vrije democratie dient dit afgewezen te worden,” zei hij. “Het enige wat de overheid hier hoort te doen is de voor- en tegenstanders met gelijke middelen te faciliteren, maar dat doet ze geenszins.”

[Spiegelbeeld]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

63 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Michaël
Michaël
7 jaren geleden

Met kanker is het net hetzelfde , men zegt niet de waarheid dat chemo nog méér de kanker in de hand werkt ,en liegt erop los . Organisaties als kom op tegen kanker scoren hoog , door desinformatie en rijven miljoenen euros binnen .

Wenske
Wenske
7 jaren geleden

Aller eerst ik ben absoluut niet tegen doneren…(Overigens heb is dit al eerder gepost maar vondt het belangrijk dit nog eens te doen) Maar ik ben wel tegen het niet informeren… en wat ik echt barbaars vindt is dat dit dwingen is om na te denken wat je wilt en dat in zoon gevoelig onderwerp..je kan mensen niet dwingen daar staat geen tijd voor… Geen keus is ook een keuze! ik vind dat er best een discussie over mag zijn maar dan niet alleen vanuit het oogpunt van de ontvanger maar ook van de donor… kom ik meteen bij punt 2 want helaas word er nu vaak zo niet altijd de mooie kant getoond van de ontvanger, wat ook heel mooi kan zijn ( als je achter je keuze staat om te geven) maar wat houd het in om gever te zijn en tegen welke prijs en wat doe je daarmee je eventuele nabestaande aan?… nou dat is echt niet altijd heel prettig… sterker nog er zijn mensen/ nabestaanden die er behoorlijke trauma’s aan over hebben gehouden… omdat de persoon die doneert helemaal niet dood is op dat moment en dat deze pas echt sterft op de operatie tafel! en dan ga ik voorbij aan het intens heftige en verdrietige moment van afscheid nemen zonder dat de persoon echt overleden is… Ik persoonlijk zou zelf mijn laatste adem willen uitblazen in gezelschap van geliefden en niet koud en kil… zo voelt dat voor mij… terug komend op het andere stuk dat er zoveel nog niet bekend is over wat het voor de donor betekent…En dit ook niet gezegd word op het moment van registreren als donor …toch best bizar… verder geloof ik dat je lichaam net als bij een geboorte een proces door maakt en dat heeft tijd nodig… wanneer ben je echt dood?? Nou ja ik geloof niet in dood gaan maar naar het over gaan naar een andere energie… Maar wat ik bedoel wanneer is je lichaam pijn vrij en nou ja wat doet dit…er zijn nota benen artsen die niet bij zoon dergelijke operatie willen zijn omdat dit zo heftig is de donor kan wilt om zich heen gaan slaan bloeddruk die toren hoog is en soms moet de donor zelfs worden vast gebonden.. Ik heb daar gedachtes over… En veel over uitgezocht mijn gevoel zegt dus dat het lichaam de tijd moet krijgen “dood” te gaan… En ik vind dit een barbaarse manier… Wat ik wel geloof is dat als jij of wie dan ook volledig achter je keuze staat… op basis van alle feiten dus ook vrede hebt met het niet meer samen zijn op het laatste moment met je geliefde enz. en je daar ook je rust in hebt dan snap ik dat je voor donor schap kiest… voor nu vindt ik dat mensen een eerlijke kans moeten krijgen om dit super ingewikkelde vraagstuk uit te kunnen zoeken…En daar hangt geen tijd aan helaas, dat is zo persoonlijk en absoluut niet de beslissing van de regering…Men zegt geloof niet alle horror verhalen.. ergens is men het eens dat het horror verhalen zijn?? alleen men gelooft ze niet?? Ik wil ze liever ook niet geloven maar feitelijk ze bestaan wel helaas. Ik hoop dat mensen dus de kans krijgen om te onder zoeken wat de beslissing uiteindelijk ook mag zijn 😉
Tip: Wat je over orgaandonatie zou moeten weten
hoe kun je nu levende organen uit een dood lichaam halen?. van Ger Lodewick..Dit boek is het meest uitgebreide, informatieve boek over orgaandonatie. Voor wie zich wil registreren, zich al heeft geregistreerd, twijfelt of zijn registratie wil veranderen.Weet waar je JA tegen zegt. Goed onderbouwd met wetenschappelijke kennis en specialisten en ervaringsdeskundige aan het woord.

Logiter
Logiter
7 jaren geleden

Dhr Verlind,smeer geen boter op uw hoofd en concludeer niet onnozel,wanneer de énige juiste conclusie na dit verhaal kan zijn; dat er overheid er NIET voor u en mij is,en dat democratie niet bestaat.

Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
7 jaren geleden

De algehele illusie word gecreëerd door de overheid dus orgaandonatie is maar een speld in die hooiberg.

Back to top button
63
0
We lezen graag je reactie!x