
Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid hebben in 2012 besloten dat de Tweede Kamer niets mag weten over de details van een dure medicijndeal. Dat blijkt uit stukken die in het bezit zijn van De Telegraaf over de aanschaf van medicijnen tegen bloedstolling.
Het ministerie onderhandelde met twee farmareuzen over dure medicijnen voor tienduizenden trombosepatiënten. Hoewel de interne regels van het ministerie ‘maximale transparantie’ voorschrijven, ging minister Schippers toch akkoord met de geheimhouding.
De ambtenaren gingen zo ver dat medicijnmaker Böhringer Ingelheim mocht meepraten over de tekst van de brief aan de Tweede Kamer. Na intensief overleg met farmaceuten Böhringer Ingelheim en Bayer besloot minister Schippers de Kamer alleen te melden dat ‘enkele tientallen miljoenen’ bespaard konden worden.
De medicijnen tegen bloedstolling waar de deal betrekking op had zijn veel duurder dan bestaande middelen. Uit notities van het ministerie blijkt dat het prijsverschil moest worden betaald door te bezuinigen op de trombosediensten.
Omdat de kosten voor de medicijnen konden oplopen tot 150 miljoen euro per jaar, besloot Schippers, die dit jaar aanwezig was op de Bilderbergconferentie, ze zelf te kopen.
In een reactie zegt Schippers dat ze over prijsafspraken voor geneesmiddelen altijd ‘glashelder’ naar de Tweede Kamer is geweest. “Ook voor dit geval gold: als we vertrouwelijkheid in acht nemen, kunnen we in belang van patiënt en premiebetaler een lage prijs bedingen. Nemen we de vertrouwelijkheid niet in acht, dan betalen we veel meer.”
In oktober 2012 trof Böhringer een schikking van ruim 95 miljoen dollar met de Amerikaanse overheid omdat de farmaceut medicijnen had verkocht voor aandoeningen waarvoor ze niet waren bedoeld.
Een jaar eerder werd een afdeling van Böhringer in de staat Ohio gesloten nadat inspecteurs van de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA er roestig gereedschap, schimmel en een vat met urine hadden gevonden.
Bayer raakte in 2003 in opspraak wegens het distribueren van een medicijn dat besmet was met hiv. Na een aantal dodelijke bijwerkingen, haalde Bayer in 2001 het middel Lipobay uit de handel. Onlangs was de farmaceut in het nieuws vanwege het overlijden van enkele gebruiksters van de Diane-pil.
D66-fractievoorzitter liket tweet waarin FvD’ers corona toegewenst krijgen. ‘Echt te schandalig voor woorden’
Piloten verdiepen zich in vliegtuigsporen en schrikken zich rot: ‘Ik ben geschokt, mijn wereld is ingestort’
Kamer verzet zich fel tegen 2G: ‘Laten we de minister dwingen om de wet in te trekken’
Van Meijeren wil onafhankelijk onderzoek naar ritueel kindermisbruik: ‘Grapperhaus wringt zich in bizarre bochten’
De westerse democratie en zijn vrije pers blijken in veel gevallen een façade. Deze video over de schaduwmacht is een must-see
Reinier ‘Noordpool over 3 jaar ijsvrij’ van den Berg klaagt dat beoogd verkenner Plasterk ‘klimaatonzin’ verspreidt
‘Antifa infiltreerde Trump-betogers die Capitool bestormden’
Sleepnetwet is opstap naar permanente politiestaat. Dit is de enige kans om deze overval op de democratie ongedaan te maken
VS steunt terreurgroep IS in alle delen van Afghanistan. Deze oud-president klapt uit de school