Binnenland

Ministerie van VWS wil OMT-tapes ‘met alle geweld’ geheim houden, BVNL zet vervolgstappen

Help door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

BVNL, de partij van Kamerlid Wybren van Haga, probeert al bijna een jaar de geheime ‘OMT-tapes’ te bemachtigen, die minister Kuipers van VWS koste wat het kost geheim wil houden. “Terwijl het ministerie vertraagt, blokkeert en liegt, geven wij niet op.”

Eind vorig jaar diende BVNL een Woo-verzoek in voor het verkrijgen van de ‘onbedoeld en ongewild’ bewaarde opnames van OMT-vergaderingen. Minister Kuipers weigerde die openbaar te maken, omdat het ‘belang van de Staat’ daardoor in gevaar zou komen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png
Deksel op de doofpot

“Inmiddels zijn we drie Woo-verzoeken en een gang naar de rechter verder en blijkt steeds meer dat het ministerie met alle geweld de deksel op de doofpot probeert te houden,” aldus de partij.

De overheid reageerde niet binnen de daarvoor gestelde zes weken op het Woo-verzoek en kwam pas ruim 14 weken na het verzoek met een besluit, nadat BVNL naar de rechtbank was gegaan om dit af te dwingen.

Het ministerie van VWS wees het verzoek om de OMT-tapes openbaar te maken af. De afwijzing was nagenoeg niet gemotiveerd. BVNL stelde bezwaar in bij het ministerie, maar ook dat bezwaar is afgewezen. De partij begon een procedure bij de rechtbank in Haarlem, maar in die procedure heeft het ministerie tot op heden niet gereageerd.

Hiermee spreekt het ministerie zichzelf dus tegen

Dan het tweede Woo-verzoek. Volgens het ministerie van VWS zijn er bepaalde afspraken gemaakt met de leden van het OMT. Op 3 april heeft BVNL verzocht om die afspraken betreffende de vertrouwelijkheid van de beraadslagingen van het OMT.

Het ministerie reageerde niet op tijd en een nieuwe gang naar de rechtbank volgde. Die oordeelde dat het ministerie een besluit moet nemen. Op 1 september gaf het ministerie documenten vrij, maar die bleken irrelevant te zijn.

Sterker nog: door het ministerie wordt beweerd dat de afspraken er niet zijn, of althans niet voorkomen op de lijst met relevante stukken. “Hiermee spreekt het ministerie zichzelf dus tegen,” aldus de partij, die bezwaar heeft ingesteld.

Opmerkelijk

Op 23 maart heeft BVNL ook nog een derde Woo-verzoek gedaan, dat betrekking heeft op de communicatie binnen het ministerie en de overheid over eerdere Woo-verzoeken.

Op 22 mei heeft het ministerie de verzochte informatie deels openbaar gemaakt en daaruit blijkt dat de ministers van VWS en Langdurige Zorg zelf rechtstreeks geïnformeerd wilden worden over de informatieverzoeken van BVNL. Ook dienden concept-besluiten altijd aan hen te worden voorgelegd.

“Dit is opmerkelijk, omdat de afhandeling van een Woo-verzoek doorgaans een ambtelijke afweging is, waarbij een minister zichzelf niet betrekt,” merkt de partij op. “Aangezien de minister van VWS zelf betrokken was bij het OMT in de periode waarop de betreffende Woo-verzoeken betrekking hebben, geeft dit te denken.”

Geheim wil houden

Omdat een deel van de verzochte informatie niet openbaar is gemaakt, is BVNL tegen het besluit in bezwaar gegaan. Op 13 oktober heeft het ministerie aangegeven dat zij de informatie niet vrij zal geven, omdat die er niet zou zijn. Vervolgens is de partij weer naar de rechter gestapt.

“Om erachter te komen wat er op de opnames staat die het ministerie met alle geweld geheim wil houden, is het belangrijk dat wij onze missie voor het achterhalen van de waarheid achter het coronaschandaal in de Tweede Kamer kunnen voortzetten.”

Europarlementariër Rob Roos reageert: “Transparantie is een voorwaarde voor een gezonde democratische rechtsstaat.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 159 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

86 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mister nexit
mister nexit
8 maanden geleden

De waarheid moet boven tafel komen. Het gekonkel van de schoolmeester met zijn vaccinatiedwang, de leugens van Al Kaq over de goedkeringen, de blerrie hoera van rutte. De onzin van de WHO , de bemoeienis van het WEF , het geknoei van ursula van der leyen en haar partner. Alle leugens , diefstal en geknoei met goedkeuringen en patenten zal publiekelijk worden.

Aanpakken die massa moordenaars

Jeff
Jeff
8 maanden geleden

Tegen de tijd dat ie z’n gelijk krijgt, zijn die tapes gewoon weg toch? Klaas van het archief heeft ze per ongeluk weg gegooid. Ja, we hebben hem ontslagen … hij woont nu eh …. elders.

Margie
Margie
8 maanden geleden

Mag je eigenlijk drie keer raden wat daarin staat. Vuile dictators. De mensen komen er wel achter en dan gaat hier de hel losbarsten. Dat hoop ik van harte.

Rimuru Tempest
Rimuru Tempest
8 maanden geleden

In de jaren ’80 en ’90 moesten wij altijd lachen om de corruptie in ”bananenrepublieken” in Afrika en de árme’ Oost-Europeanen vanwege de dictaturen waar ze als landen en bevolkingen in zaten! Het lachen is mij nu wel vergaan, realiserend dat het er in West-europa en het westen in het algemeen niet bepaald goed ervoor staat!

Back to top button
86
0
We lezen graag je reactie!x