Innovatie

Moderne alchemie: klein Frans bedrijf haalt goud uit water

Help ons door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een klein Frans bedrijf verkoopt een technologie waarmee goud uit water kan worden gehaald.

Magpie Polymers maakt filtersystemen waarmee kostbare metalen uit afvalwater gefilterd worden. De waterzuiveraar belooft goud, palladium en titanium uit afvalwater te kunnen filteren.

Het bedrijf werd afgelopen jaar opgericht door de Nederlander Steven van Zutphen en de 30-jarige Fransman Etienne Almoric, een oud-studiegenoot van Van Zutphen.

Plastic bolletjes

“We halen er een microgram goud per liter uit,” zei hij. “Dat is hetzelfde als een suikerklontje in een olympisch zwembad.” Magpie Polymers opereert vanuit een fabriek in Saint-Pierre-lès-Nemours, op zo’n 80 kilometer ten zuidoosten van Parijs.

De technologie werd in 2007 ontwikkeld aan de prestigieuze École Polytechnique. Afvalwater van fabrieken wordt door kleine plastic bolletjes geperst. Kostbare edelmetalen als goud, palladium en rhodium hechten zich vervolgens aan deze bolletjes en worden uit het water gefilterd.

Uit 10.000 liter afvalwater haalt het tweetal 50 tot 100 gram edelmetalen met een waarde van tussen de 3000 en 5000 euro.

Goudkoorts

Door de economische crisis leeft de goudkoorts weer op en dankzij de stijgende vraag naar platina en soortgelijke metalen schieten de prijzen omhoog. Terwijl platinamijnen uitgeput raken wordt de helft van het metaal al gerecycled.

De technologie van Magpie kan daarnaast worden gebruik om schadelijke metalen uit afvalwater te filteren, waaronder lood, kwik, kobalt, koper en uranium.

Belangrijkste klanten

Het tweetal heeft zes werknemers in dienst genomen en hoopt volgend jaar een omzet van één miljoen euro te behalen. Van Zutphen ontving een investeringskapitaal van een half miljoen euro van FLM, een Franse venture capitalist.

Magpie wil de namen van haar belangrijkste klanten niet noemen, maar is inmiddels vertegenwoordigd in Frankrijk, Engeland, België en Zwitserland. Binnenkort worden ook Duitsland en Spanje aan de lijst toegevoegd.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Chris van Kalken
Chris van Kalken
9 jaren geleden

Ze kunnen ook gewoon 2,5 miljoen liter afvalwater filteren, dan hebben ze een winst van 1 miljoen.

steeven
steeven
9 jaren geleden

Een microgram per liter = 1gram per 1.000.000 liter. Uit 1 liter van de plastic bolletjes krijken ze uiteindelijk na zuivering 50 tot 100 gr edelmetalen.

karel Appel
karel Appel
9 jaren geleden

sop de kool niet waard

saskia
saskia
9 jaren geleden

Zou toch leuk zijn als deze technologie ooit gratis beschikbaar wordt gesteld aan de mensheid.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

17
0
We lezen graag je reactie!x