Homepagina » Binnenland » We moeten veel wantrouwender worden naar de verhalen die de elite ons vertelt. Politicus houdt vurig pleidooi
We moeten veel wantrouwender worden naar de verhalen die de elite ons vertelt. Politicus houdt vurig pleidooi

We moeten veel wantrouwender worden naar de verhalen die de elite ons vertelt. Politicus houdt vurig pleidooi

Doordat we het de hele tijd alleen maar hebben over kwesties die ons verdelen, slagen we er niet in om ons collectief te mobiliseren op de dingen die er werkelijk toe doen, zegt politicus en publicist Ewald Engelen.

Dit heeft alleen maar nadelige gevolgen voor de positie van mensen aan de onderkant en is goed voor de mensen aan de bovenkant.

Nederland heeft bijvoorbeeld 135 miljard euro gestoken in het redden van ons financieel stelsel. Dat is erg leuk geweest voor bankiers aan de bovenkant, stelt Engelen, toevoegende dat we vervolgens tien jaar lang de kosten hebben afgewenteld op mensen aan de onderkant.

Verkeerde dingen

Zo is de zorgpremie veel harder gestegen dan de economische groei rechtvaardigt.

Omdat we het steeds maar hebben over identiteitskwesties, waarbij zwarte mensen worden uitgespeeld tegen witte mensen, komen we volgens hem niet toe aan wat ons allemáál aangaat: de radicale verslechtering van de positie van mensen aan de onderkant.

Media denken dat burgers het liefst kijken en luisteren naar discussies over identiteitskwesties, maar Engelen probeert zowel de media als politiek duidelijk te maken dat ze het over de verkeerde dingen hebben.

“Ik merk in de reacties dat dit onder heel veel mensen op een grote herkenning stuit,” zegt hij.

Woede

Hij ziet hoop: “Kijk naar de salarisverhoging die de ING aan haar CEO Ralph Hamers wilde geven: de maatschappelijke ophef is enorm geweest. Kijk naar wat er gebeurd is rond de afschaffing van de dividendbelasting. Dat zijn allemaal indicaties dat mensen in toenemende mate snappen dat er iets heel erg mis is met het huidige kapitalisme.”

Wat bij heel veel Nederlanders volgens Engelen hoog zit is dat wij de banken hebben gered, voor de kosten mogen opdraaien, maar dat de bestuurders van die banken gewoon weer hun zakken kunnen vullen.

“Die woede zit heel diep,” klinkt het.

Nu mensen beginnen in te zien dat veel dingen niet kloppen, neemt ook de interesse toe.

Kinderopvang

Neem bijvoorbeeld onze kinderopvang. Die is in handen van private equity afkomstig uit de VS, maar de gemiddelde Nederlander heeft daar geen flauw benul van.

Het geld dat je aan kinderopvang betaalt komt uiteindelijk terecht in de zakken van de directeuren van Amerikaanse private equity firms.

Wantrouwender

“We moeten veel wantrouwender worden naar de verhalen die de elite ons vertelt over waarom het ingericht is zoals het ingericht is en waarom het goed voor ons allen zou zijn,” aldus Engelen.

“Want vaak is het helemaal niet goed voor ons allen. Vaak is het alleen maar goed voor een heel selecte groep van mensen die er goed van leven en bij wie het geld uit de zakken klotst.”

[Vrij Links]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Louise schreef:

  Slap verhaal, als er een iemand heeft aangegeven hoe diep de woede zit bij de gemiddelde burger is het Pim Fortuyn geweest, en helemaal niet de onderkant van de samenleving , maar van alle niveau’s. Wat is er mee gedaan , helemaal niks……. Behalve als je het waagt kritiek te leveren, dan ben je ineens een rechtse populist……
  En over die onderkant van de samenleving , die is wel bewust gecreëerd en dat zal nog vele malen erger worden, als iedereen zo binnen kan wandelen……. En wie gaat dat opbrengen , de banken, de bedrijven , de rijken? Dacht het niet, dat is de hele middenmoot , en inmiddels is die dan net zo arm… Dat is wat er gebeurt……

  25 likes
  • JanB schreef:

   Inderdaad zo is dat Louise!
   En de opmerking:
   “Zo is de zorgpremie veel harder gestegen dan de economische groei rechtvaardigt”
   klopt natuurlijk ook van geen kanten.

   Er is per definitie geen correlatie tussen zorgpremie en economische groei wat een wonderbaarlijke nonsense.

   9 likes
  • duitinzakje schreef:

   Louise:

   Je hebt het helemaal goed!

   Het is de elites er om te doen de middenklasse te ontmantelen. Dan hebben we het model van alle slecht functionerende derde wereld landen. Een kleine ultrarijke bovenklasse en de rest die nauwelijks nog een nagel heeft om de kont te krabben. Arme mensen vechten niet meer voor hun rechten maar voor een kruimel brood.

   Een zelfbewuste middenklasse is een doorn in het oog van de elites. Die klasse kan n.l. het onrecht doorzien en ertegen handelen door eisen te stellen. Althans, zo was het. Tegenwoordig is die middenklasse al aardig geconditioneerd de schijnproblemen als de echte te zien. En dat is de schuld van de media, de hedendaagse celebrity cultuur waarin ‘beroemdheden’ uit de wereld van film, tv, sport en de vermaaksindustrie een moreel masker opzetten en de verlangens van de elites uitdragen: een vals slachtofferschap van allerlei minderheden!

   Dit is de reden dat ik NOOIT naar kletsprogramma’s op tv kijk. Ik word er letterlijk ziek van. Van al die gladpraters en nep intellectuelen met hun liegen en bedriegen. Die worden allemaal rijkelijk beloond door diezelfde elites.

   Was het Pascal of Balzac die zei: ‘Het morele peil van een samenleving wordt bepaald door de elites’? Nou, de huidige elites willen een totaal gedegenereerde bevolking. Die minachten de mensheid. Dat is wel duidelijk. Een mensheid naar God’s evenbeeld is wat hen zo beangstigt, zij willen een mensheid naar satan’s voorkeur. Dat is hun hoogste baas!

   7 likes
  • Frits schreef:

   Je bent een echte kei Louise 5 keer applaus voor jou !!

   5 likes
 • guido schreef:

  Altijd al zo geweest, de parasieten van deze wereld worden rijker en rijker en daardoor machtiger, de onderdanen mogen betalen liefst zo veel mogelijk, hoe armer de onderdanen zijn hoe afhankelijker ze zijn van de parasiet. Het zal altijd zo blijven immers de parasieten vernietigen nooit hun eigen succes. Als ik parasieten in huis heb ga ik vergif kopen en dood deze met het vergif, maar deze parasieten zijn slim deze verspreiden het gif nu bij de onderdanen op allerlei verschillende manieren.

  11 likes
  • TACP schreef:

   Inderdaad, maar velen geloven nog in de illusie dat we ooit vrij zijn geweest. Of nog geloven dat die korte periode van welvaart en mensenrechten voor een grote groepen mensen na WO II; te danken was omdat we zogenaamd onze landen hadden opgebouwd. Die korte periode is en was niets meer dan een noodzakelijke kwaad voor de regerende klasse omdat de wereld in puin lag. net zoals het Romeinse rijk en al die andere rijken zal de geschiedenis zich weer gaan herhalen.

   0 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Waar wonen die witte mensen ??? Ik weet van blanke, gele, bruine, zwarte, roodhuiden.

  2 likes
 • Louise schreef:

  @ Eelke Piers,
  Het treurige is dat we nu met zulke mensen te maken hebben…….er zit geen logica in het hele verhaal….
  Je zogenaamd zorgen maken over de onderkant van de samenleving , meest zwarte/ gekleurde mensen , die gezien hun afkomst nooit verder komen……Over slavernij gesproken … En bedacht door, jawel het blanke ras….. We zijn lekker opgeschoten ….Het vreemde is dat de huidige linkse partijen precies dat doen waarvan zij zeggen tegen te zijn….
  Ze hebben er echt niks van begrepen ……Zij zijn de creators van de toekomst…….

  5 likes
 • Ron schreef:

  Het nieuwe migratieverdrag van de VN is ook zoiets.Sommigen stellen dat de tekst niet gevaarlijk is, want hij is niet-bindend. Het klopt inderdaad dat de tekst niet-bindend is. Maar is hij vrijblijvend? Neen, dat is hij niet. De Staten nemen de verplichting op zich om het migratiepact te implementeren (§ 40 e.v.). Ze zullen dit doen in samenspraak met de migranten, het middenveld, de migrantenorganisaties, de vakbonden, de media… (§ 44). De Secretaris-Generaal van de VN zal hierover zelfs tweejaarlijks rapporteren aan de Algemene Vergadering (§ 46). Er komt zelfs een ‘follow-up and review’ (§ 48 e.v.). Niet-bindend wil dus niet zeggen vrijblijvend.

  0 likes
  • Louise schreef:

   @ Ron….
   Dat hele begrip niet bindend is in het leven geroepen om politici de gelegenheid te geven om ergens op terug te komen als het problemen op gaat leveren……. Gewoon even kijken wat de bevolking gaat doen, een slag om de arm houden als de boel escaleerd, en dan kunnen ze weer draaien….
   Hetzelfde hebben we gehad bij referendum hier, nou niemand maakte zich zorgen……want ach niet bindend…
   Tot dat de bevolking ineens overeind kwam en wel degelijk een bedreiging vormde….nou de geschiedenis kennen we…
   Weg referendum, dat is allemaal veel te bedreigend, wij politici bepalen wat er gaat gebeuren, maar dat klinkt zo dictatoriaal …….dus zeggen we, de burger heeft inspraak , maar een beetje en dan wordt dat niet bindend……Mooi he, kun je na gaan hoe bang ze eigenlijk zijn voor de burger…….jammer dat we daar geen gebruik van maken….

   4 likes
 • Christgalactic schreef:

  Zeer zeker, want meneer Rothschild wil enkel zijn bank stichten en persoonlijkheid onderdrukken.
  Wij zijn dan maar het slachtoffer?

  We dienen ons goud te beschermen en zelfs mee te nemen. Hierin zie je de volharding, zij hebben hun ziel niet verkocht aan de duivel!

  In lak ‘ ech ala k’ in.

  3 likes
 • Sem Abdul Hamid el Ayoubi schreef:

  Misdadig is het dat de Nederlandse overheid m.i.v. 1 Jan. 2019 op de A.O.W. gaat korten (arme gepensioneerden), terwijl die domme heer Rutte (nooit zo’n slechte premier meegemaakt) de dividendbelasting afschaft teneinde de rijken nog rijker te maken.

  3 likes
 • deze schreef:

  er is maar 1 ” ras “.. dat ding heet mens

  en is geneigd alles altijd te geloven zoals men het is verteld..
  maak je eigen waarheid met de beste bouwstenen die ons ras bevat en dat is z e l f d e n k e n en je ogen en oren s l u i t e n voor de overlast die de bemoeienis te weeg brengt door het monster welk media heet..
  in samenwerking met hun onderdanen en priors

  2 likes
 • Lis schreef:

  Lieve mensen. De elite houd ons met hun enige machtsmiddel onder de duim…dat is geld!
  Geld is niet meer dan papier waar de elite een waarde aan heeft gehangen en hun bepalen wie hoeveel krijgt. Dus de hardwerkende slaven worden beloond met “geld” dat ze aan alle kanten weer weg moeten geven aan rekeningen,verzekeringen zodat ze de geldmachine draaiende houden en ze bovenin lekker kunnen graaien. Maar geld is een illusie! Straks willen ze van het papiergeld af en alles digitaal dus dan heb je alleen nog cijfertjes die je overmaakt en waarmee je je leven moet kopen!
  Dat is geen vrijheid want je geeft je kracht weg. Je laat de elite bepalen hoe je mag leven terwijl iedereen verdomme recht heeft op een goed leven. Ze zuigen je aan alle kanten leeg en vrij ben je niet. Is dat de toekomst die we aan onze kinderen door willen geven of vechten we zodat onze kinderen wel weten wat vrijheid is?! Alles aan dit systeem is ziek en verrot. Het is tijd om de elite en hun duistere agenda voor te zijn en hun eens op hun knieën te krijgen. Ik ben blij dat steeds meer mensen de leugens doorzien. Waar je voorheen voor gek werd verklaard snappen nu meer mensen dat alles wat je op tv ziet toch geen waarheid is. En dat de overheid helemaal niet voor de mensen is. We leven allemaal in een leugen en het is tijd om onze waarheid te gaan leven. Dus ipv gaan staken voor meer geld en eigenlijk dus bedelen voor een beter leven, laten zien dat wij niet geloven in hun waardepapiertjes. Dat is de enige manier om hun machtsmiddel tegen hun te gebruiken. Want als je vraagt en staakt om meer heb je misschien meer ademruimte maar blijf je een onderdanige slaaf. Weg met de geldillusie want wij zijn allemaal waardevol en daar kun je geen getal aanhangen.

  1 likes
 • x

  Check Also

  politiecommissaris

  Politiecommissaris doet mee met coronaprotest: ‘Nooit sprake geweest van epidemie’

  Zondag kwamen duizenden mensen bijeen in Dortmund ...

  pandemie

  Covid-1984: ‘Ze hebben deze pandemie jaren van tevoren gepland’

  De reactie op de pandemie – de ...

  >