Binnenland

We moeten veel wantrouwender worden naar de verhalen die de elite ons vertelt. Politicus houdt vurig pleidooi

Help mee door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Doordat we het de hele tijd alleen maar hebben over kwesties die ons verdelen, slagen we er niet in om ons collectief te mobiliseren op de dingen die er werkelijk toe doen, zegt politicus en publicist Ewald Engelen.

Dit heeft alleen maar nadelige gevolgen voor de positie van mensen aan de onderkant en is goed voor de mensen aan de bovenkant.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Nederland heeft bijvoorbeeld 135 miljard euro gestoken in het redden van ons financieel stelsel. Dat is erg leuk geweest voor bankiers aan de bovenkant, stelt Engelen, toevoegende dat we vervolgens tien jaar lang de kosten hebben afgewenteld op mensen aan de onderkant.

Verkeerde dingen

Zo is de zorgpremie veel harder gestegen dan de economische groei rechtvaardigt.

Omdat we het steeds maar hebben over identiteitskwesties, waarbij zwarte mensen worden uitgespeeld tegen witte mensen, komen we volgens hem niet toe aan wat ons allemáál aangaat: de radicale verslechtering van de positie van mensen aan de onderkant.

Media denken dat burgers het liefst kijken en luisteren naar discussies over identiteitskwesties, maar Engelen probeert zowel de media als politiek duidelijk te maken dat ze het over de verkeerde dingen hebben.

“Ik merk in de reacties dat dit onder heel veel mensen op een grote herkenning stuit,” zegt hij.

Woede

Hij ziet hoop: “Kijk naar de salarisverhoging die de ING aan haar CEO Ralph Hamers wilde geven: de maatschappelijke ophef is enorm geweest. Kijk naar wat er gebeurd is rond de afschaffing van de dividendbelasting. Dat zijn allemaal indicaties dat mensen in toenemende mate snappen dat er iets heel erg mis is met het huidige kapitalisme.”

Wat bij heel veel Nederlanders volgens Engelen hoog zit is dat wij de banken hebben gered, voor de kosten mogen opdraaien, maar dat de bestuurders van die banken gewoon weer hun zakken kunnen vullen.

“Die woede zit heel diep,” klinkt het.

Nu mensen beginnen in te zien dat veel dingen niet kloppen, neemt ook de interesse toe.

Kinderopvang

Neem bijvoorbeeld onze kinderopvang. Die is in handen van private equity afkomstig uit de VS, maar de gemiddelde Nederlander heeft daar geen flauw benul van.

Het geld dat je aan kinderopvang betaalt komt uiteindelijk terecht in de zakken van de directeuren van Amerikaanse private equity firms.

Wantrouwender

“We moeten veel wantrouwender worden naar de verhalen die de elite ons vertelt over waarom het ingericht is zoals het ingericht is en waarom het goed voor ons allen zou zijn,” aldus Engelen.

“Want vaak is het helemaal niet goed voor ons allen. Vaak is het alleen maar goed voor een heel selecte groep van mensen die er goed van leven en bij wie het geld uit de zakken klotst.”

[Vrij Links]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Christgalactic
Christgalactic
5 jaren geleden

Zeer zeker, want meneer Rothschild wil enkel zijn bank stichten en persoonlijkheid onderdrukken.
Wij zijn dan maar het slachtoffer?

We dienen ons goud te beschermen en zelfs mee te nemen. Hierin zie je de volharding, zij hebben hun ziel niet verkocht aan de duivel!

In lak ‘ ech ala k’ in.

guido
guido
5 jaren geleden

Altijd al zo geweest, de parasieten van deze wereld worden rijker en rijker en daardoor machtiger, de onderdanen mogen betalen liefst zo veel mogelijk, hoe armer de onderdanen zijn hoe afhankelijker ze zijn van de parasiet. Het zal altijd zo blijven immers de parasieten vernietigen nooit hun eigen succes. Als ik parasieten in huis heb ga ik vergif kopen en dood deze met het vergif, maar deze parasieten zijn slim deze verspreiden het gif nu bij de onderdanen op allerlei verschillende manieren.

Louise
Louise
5 jaren geleden

Slap verhaal, als er een iemand heeft aangegeven hoe diep de woede zit bij de gemiddelde burger is het Pim Fortuyn geweest, en helemaal niet de onderkant van de samenleving , maar van alle niveau’s. Wat is er mee gedaan , helemaal niks……. Behalve als je het waagt kritiek te leveren, dan ben je ineens een rechtse populist……
En over die onderkant van de samenleving , die is wel bewust gecreëerd en dat zal nog vele malen erger worden, als iedereen zo binnen kan wandelen……. En wie gaat dat opbrengen , de banken, de bedrijven , de rijken? Dacht het niet, dat is de hele middenmoot , en inmiddels is die dan net zo arm… Dat is wat er gebeurt……

Eelke Piers
Eelke Piers
5 jaren geleden

Waar wonen die witte mensen ??? Ik weet van blanke, gele, bruine, zwarte, roodhuiden.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x