Homepagina » Gezondheid » Voedselproducten zijn vaak niet wat ze beweren te zijn. Ontdek hier wat de voedselindustrie in je eten stopt
Voedselproducten zijn vaak niet wat ze beweren te zijn. Ontdek hier wat de voedselindustrie in je eten stopt

Voedselproducten zijn vaak niet wat ze beweren te zijn. Ontdek hier wat de voedselindustrie in je eten stopt

Fabrieksvoedsel is goedkoop dankzij slimme trucs van de voedselindustrie. Zo is voorverpakte macaroni met ham en kaas niet veel meer dan een bakje galactomannaan en carrageen.

Kant-en-klare producten zijn legaal, maar roepen toch een aantal vragen op.

Surimi

Surimi is een goed voorbeeld van een voedselproduct dat niet is wat het beweert te zijn. Het bevat namelijk geen gram krab.

Het bestaat uit vermalen vissen die met andere bestanddelen worden vermengd.

Aan deze smaakloze pasta wordt hele reeks conserveermiddelen en andere additieven toegevoegd om de illusie in stand te houden.

Sap

Op pakjes sinaasappelsap die kinderen meenemen naar school staat vaak dat ze ‘100 procent puur sap’ bevatten.

Dat klopt niet. Het sap wordt gekookt tot er een gelatineachtige, smaakloze brei overblijft. Aan dat ‘sap’ wordt vervolgens water toegevoegd.

De voedselindustrie mag het ‘sap’ op smaak brengen met suiker en hoeft dat niet op de verpakking te vermelden.

Soep

Groentesoep uit een pakje bevat vaak gemodificeerd maïszetmeel, smaakversterkers zoals MSG (E621) en nauwelijks groente.

Zo zit in een pakje preisoep slechts 3,2 prei. Over het algemeen is zout het belangrijkste ingrediënt.

Vleeslijm

Stukken vlees worden vaak aan elkaar gelijmd met behulp van transglutaminase of vleeslijm.

Als het vlees er bleek uitziet, worden er nitraten en nitrieten aan toegevoegd om het mooi rood te maken.

Nitraten zijn onschadelijk, maar het bijproduct nitriet is dat niet. Het is onder meer gelinkt aan kanker.

Kaas

De kans is groot dat in kaas op kant-en-klare pizza’s geen gram melk zit. Daar wordt vaak nepkaas voor gebruikt, die vooral uit palmolie (slecht voor hart en bloedvaten) en smaakversterkers bestaat.

Er is ook nepkaas die wordt gemaakt van galactomannaan en carrageen.

Die wordt ook toegevoegd aan lasagne, cheeseburgers en andere gerechten waarvan mensen aannemen dat ze echte kaas bevatten.

[Knack]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dnnnoz
Dnnnoz
3 jaren geleden

100% verantwoordelijkheid vrij.

helder
helder
3 jaren geleden

tja, zo gaan zaken nu eenmaal. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen voedselpatroon.

Minute Repeater
Minute Repeater
Reactie op  helder
3 jaren geleden

Tot op zekere hoogte ben ik dat met u eens, alleen vind ik het iets te zwart/wit gesteld.

– De eerst verantwoordelijke in deze kwestie is toch echt de overheid, zij zijn degene die zich simpel laten inpakken door lobbbyisten, zogenaamde onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken, belangen groepen en dito denk tanks om beleid te maken. Adviezen die onze wetten verzwakken, wetten die in dienst zouden moeten staan van het volk. Dus ik ben wel benieuwd hoe u denkt dat burgers hier zich makkelijk tegen kunnen wapenen en zelf verantwoording te nemen (dan heb ik het natuurlijk niet over mensen die dagelijks junk food eten). National security (waar zij toch echt hoofd verantwoordelijke voor zijn) is niet alleen maar defensie en de openbare orde bwaken, veilige medicijnen en een dit voedsel voorziening voor haar burgers valt daar ook onder.

– De armen (die volgens Rutte niet in Nederland bestaan) kunnen zich het niet veroorloven om echt verantwoord geproduceerd voedsel te kopen . Dat wordt alleen maar moeilijker als je ook nog een gezin te voeden hebt.

– Dan is er nog de informatie voorziening die volledig in de handen van de overheid en het bedrijfsleven liggen. Ik neem aan dat u niet hoef te vertellen dat men veel negatieve effecten die voortkomen uit wetenschappelijke onderzoeken/R&D (research & development) projecten onder het tapijt geveegd worden.

Nu ben ik er helemaal voor dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen waar zij dit kunnen doen, maar het is voor de gemiddelde burger al verdomd lastig om betrouwbare informatie te vinden, laat staan dat veel mensen ook daadwerkelijk in staat zijn om zelf zo´n hoge mate van zelf verantwoordelijkheid te hebben. Iets wat ook duidelijk naar voren kwam uit het onlangs gedane onderzoek van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid) dat de overheid Overheid geen realistisch beeld van burger van de burger heeft. Waarin duidelijk werd dat er een behoorlijk verschil tussen wat van de burgers wordt verwacht en wat zij daadwerkelijk kunnen doen, dit ging niet alleen maar om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving, het gold ook voor hoger opgeleiden. Zelf verantwoording nemen klinkt altijd goed, maar de werkelijkheid is toch anders, zeker wanneer de meeste mensen compleet gebrainwashd zijn.

We mogen het over het algemeen dan wel beter hebben in vergelijking toen landen nog geregeerd werden door de adel, maar eigenlijk is er in essentie niet veel veranderd.

Baksoda
Baksoda
3 jaren geleden

Zou mij helemaal niks verbazen dat ze ook menselijke resten in ons voedsel toevoegen. Zo zijn wij dus toch kannibalen geworden!? Met dieren hebben ze dit via het veevoeder al gedaan.

Pico
Pico
3 jaren geleden

Gewoon niks uit zakjes of pakjes eten en bij voorkeur organisch.

speedmaster
speedmaster
Reactie op  Pico
3 jaren geleden

kan ik niet betalen!

exegese
exegese
Reactie op  speedmaster
3 jaren geleden

Kijk @speedmaster, persoonlijk kan ik niets waardevollers bedenken dan mijn gezondheid. Die geniet dan ook altijd de hoogste prioriteit. Als ik daar geld of middelen voor tekort kom moeten andere wensen die ik heb het als eerste ontgelden. Uiteindelijk zul je daar altijd het meeste profijt van hebben. Je bent wat je eet en drinkt. Dat en je gezondheid in het algemeen bepaalt wat je denkt, wat je doet en hoe je leeft. De rest komt vanzelf, mede omdat je hierdoor de energie en juiste instelling zult krijgen. Het is zoals met alles, de juiste keuzes maken voor een zo goed mogelijke levenskwaliteit..

Mammon
Mammon
3 jaren geleden

Belazer de Massa dan rinkelt de Kassa!

It’s just so easy 😉

exegese
exegese
3 jaren geleden

Derhalve……. als je gezondheid je lief is blijf weg van die hele kant en klaar troep. Het gemak dient NIET de mens maar big farma en de multinationals met hun ziekmakende handel.
Kook elke dag met verse ingrediënten, liefst biologisch en gebruik zo weinig mogelijk koolhydraten uit geraffineerde producten. Daar knap je op den duur geheid van op. Het beïnvloed zelfs in hoge mate je manier van denken zo is gebleken.

Marie
Marie
3 jaren geleden

De consument kan alleen echt een vrije keuze maken als exact op de verpakking staat wat erin zit! Ook zou het bereidingsproces vermeld moeten worden. Wedden dat niemand dan nog deze producten koopt?!

Shadow1100
Shadow1100
3 jaren geleden

De voedselindustrie maakt ons ziek en de Big Pharma wil ons niet beter maken. Zieke mensen kopen medicijnen. Gezonde mensen niet. Snapt u?

Jan Voorhuis
Jan Voorhuis
3 jaren geleden

Bedrijven doen dealtjes met overheden en instanties zodat ze ons legaal mogen belazeren. Zonder aansprakelijk gesteld te kunnen worden. De norm bestaat niet om de mens te beschermen, die bestaat om de burger legaal te mogen belazeren.

Met Tsjernobyl (radioactieve fallout in Nederland) werd de noodzakelijke veilige norm voor radioactiviteit gewoon een veelvoud verhoogd zodat alle groente uit alle gebieden gewoon ongehinderd verkocht kon blijven worden.

100% honing mag 80% kristalsuiker in zitten.
Honing met honing “uit Europese landen” -achtige teksten op het etiket is nog erger. Je kan honing maken door een schaal suikerwater voor de honingkorf te zetten. Da bijen maken hun honing dan niet van bloemen en andere planten maar voornamelijk van suikertroep. Als je daar nog 80% pure suikertroep aan toevoegt en het wat opleukt met kleurstof en een smaakje (wat niet op het etiket hoeft!) …. Wat heeft dat nog te maken met honing laat staan 100% honing.

Met de gekke koeien ziekte uitbraak was in Nederland rundvlees goedkoper dan varkensvlees. Toen verschenen varkensworsten die ZONDER dat dat op het etiket gezet hoefde te worden waar 100% rundvlees in zat. Dan belazer je mensen die geen koe willen eten, of daar een allergie voor hebben.

Na jaren kromme komkommers verbieden heeft de EU nu tot doel om veredelen van planten onrendabel te maken (Alleen gevaarlijke GMO kan je nu nog commercieel gewin uit halen). Binnenkort worden gezonde groentes verboden, oeroude gezonde Nederlandse groentes mag je dan niet meer in je eigen moestuin verbouwen. Hoge boetes en strenge controles komen er aan.

De EU maakt het alleen maar gekker en ongezonder. Lang leve de Brexit. Voor de gezondheid moeten we hopen dat Nederland hetzelfde doet en snel de EU verlaat.

x

Check Also

melk

Melk drinken verhoogt kans op borstkanker aanzienlijk, aldus studie

Het drinken van melk verhoogt de kans ...

ua nfn gfs scaled

“Ik realiseerde me nooit dat deze goedgekeurde ingrediënten mensen compleet vetmesten”

We weten allemaal dat voorverpakte voeding niet ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

12
0
We lezen graag je reactie!x