Financieel

“Invoering van basisinkomen is een kwestie van tijd”

Help anderen door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Historicus en schrijver Rutger Bregman maakte dit jaar furore met zijn boek Gratis geld voor iedereen. Zijn pleidooi voor een basisinkomen maakte de tongen los bij directeuren, politici en economen.

TNS-NIPO peilde hoe Nederlanders over het basisinkomen denken. Politici willen het onderzoeken, kranten schrijver erover. Het idee heeft nog nooit zo in de lucht gehangen als nu, aldus Bregman. “Hoeveel Nederlanders waren voor het homohuwelijk in 1950? Bijna niemand was voor het algemeen kiesrecht rond 1800 of later voor het kiesrecht voor vrouwen. Vooruitgang begint altijd in het klein, in de hoofden van mensen die aanvankelijk nog worden weggehoond.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het is volgens Bregman een kwestie van tijd voordat we gaan experimenteren met het basisinkomen. In Leeuwarden ziet de burgemeester een experiment wel zitten, in Groningen is er een wethouder voorstander en in Tilburg is een denktank plannen aan het smeden.

De arbeidsmarkt wordt een steeds slechter middel om de welvaart te verdelen. Hij wordt steeds flexibeler, stelt Bregman. Bijna de helft van alle banen gaat verdwijnen door automatisering, zo schatten wetenschappers van Oxford. Daarnaast gaat te hard werken ten koste van vrije tijd, gezondheid en geluk, maar volgens het Sociaal Cultureel Planbureau zijn mensen sinds de jaren tachtig steeds harder gaan werken. Bregman pleit voor een 15-urige werkweek.

Van de zes miljard die we besteden aan activerend arbeidsmarktbeleid wordt een groot deel verspild, zegt hij. Vooral de wirwar aan sollicitatiecursussen en inspiratiemiddagen blijkt niet te helpen. Er zijn gewoon te weinig banen, het is geldverspilling.

Bregman legt uit dat de Haagse politiek is veranderd in een repareermachine. Er zijn nog maar weinig grote idealen en ideeën. “Het basisinkomen is geen algeneesmiddel, maar het kan wel meer zekerheid bieden zonder de vernedering en betutteling van de huidige sociale zekerheid,” zegt hij.

[Intermediair]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

135 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
9 jaren geleden

Goed idee, van mij mag het morgen ingevoerd worden, maar ik ben dan ook geen grote ondernemer die al zijn personeel met een zo klein mogelijk loontje onder de knoet wil houden. Als mensen weinig geld hebben zijn ze gewilliger en bereid harder te werken dan goed voor ze is. Dat voordeel gaat down the drain met zo’n plan, dus bazen van grote ondernemingen zullen tegen stemmen en het grote geld maakt de regels, dussss.

rop
rop
9 jaren geleden

Inderdaad het kost veel tijd om de sociale geldstroom van uitkeringen op peil te houden , er moet heel heel veel werk verricht worden om alles in juiste banen te leiden , het kan veel eenvoudiger iedereen een basis inkomen scheelt veel rompslomp wel zijn er mensen die dat allemaal moeten regelen deze uitkeringen ezv. door een basis zullen daar ook minder mensen voor nodig zijn en krijgen zij ook meer vrijen tijd, de basis dekt alle uitgaven voor een redelijk financiële uitgaven wat betreft wonen voedsel, dak boven je hooft, een basis die gewoon voor een redelijk bestaan nodig is, het is eigenlijk een menselijke Recht voor iedereen een basis te vormen voor geluk, en de zorgen dat geld gebrek de woonlasten voedsel wonen niet een gevaar levert voor mensen met een tekort aan geld , wat zeker ook niet gezond is voor een menselijke lichaam, zorgen maken en gebrek hebben van financiële middelen maakt ziek ,hard werken om je financiële bestaan te behouden kan heel veel stress en depressies veroorzaken het is een goede oplossing in deze ziekelijke financiële stroming waar de geld stroming stagneert voor vele mensen, , een basis zal mensen zeker niet doen belanden op helemaal niets doen , mensen zijn creatief het is zelfs zo dat het creatieve meer zal ontplooien door vrijen tijd of minder werk, wil men het financiële geldstroom genezen dan zal deze injectie de stagnatie van de verstopping van een langzaamaan komende stilstanden geldstroom het basis inkomen de financiële aders weer meer doen opleven. zo door gaan en niks doen daartegen zal mensen meer naar een pad brengen van ovenleven van het financiële gedrag , er is een natuurwet deze wet bestaat uit eten en gegeten worden , zo is het Financiële Ook Verbonden Met deze Universele WET..

Zonnemax
Zonnemax
9 jaren geleden

Inderdaad, Invoering van het Basisinkomen om de Basisbehoeften te dekken is een kwestie van tijd.
Draagvlak vormt zich al langzaam en zal uiteindelijk ook in politieke partijen worden gesignaleerd.

Nee, basisinkomen heeft niets te maken met communisme. Het basisinkomen geeft mensen meer de vrijheid zich te ontwikkelen binnen de bestaande democratie.

Ja, basisinkomen maakt niet “volledig” vrij, de overheid zal het basisinkomen distribueren. Maar wel ligt in de wet vast dat het de basisbehoeften ruim moet dekken en meebeweegt met de inflatie/deflatie. Het basisinkomen is een haalbare start om anders tegen economie en werken aan te gaan kijken.

Ja, basisinkomen is betaalbaar. Ook als het alleen in Nederland wordt ingevoerd. Nederland zou een mooi begin zijn en dan kan “basisinkomen” later geexporteerd worden. Iets kan beter beginnen in kleine stapjes. En nee, er wordt niemand “geld of vermogen” ; “afgepakt”. Geen angst nodig dus.

Wellicht dat de huidige generatie politici het basisinkomen al tot wasdom kan brengen door deze visie te verwerken in de hervorming van het belasting en social stelsel die aanstaande is. Niet alleen als financieel maar ook als sociaal instrument.

Een mooi en wijs 2015 gewenst.

Jelle
Jelle
9 jaren geleden

Ja ,daar ben ik voor .Want zo kunnen de ziektekosten omlaag want ook stres en een burn-out verdwijnen

Back to top button
135
0
We lezen graag je reactie!x