Een 150 kilometer lange muur in Jordanië stelt archeologen voor een raadsel. Niemand weet wanneer of door wie de muur is gebouwd of wat het doel van de muur was.
De muur, die bekend staat als Khatt Shebib, werd in 1948 ontdekt door Sir Alec Kirkbridge, een Britse diplomaat in Jordanië. Vanuit het vliegtuig zag hij een stenen muur die door het land liep.
Torens
Archeologen hebben de resten van de muur onderzocht aan de hand van luchtfoto’s. Ze ontdekten dat de muur zich uitstrekt over een afstand van 106 kilometer. “Als de resten van een parallelle muur worden meegerekend is de muur in totaal 150 kilometer lang,” zei Rebecca Banks van de Oxford-universiteit in het Zeitschrift für Orient-Archäologie.
De muur is ongeveer een meter hoog en een halve meter breed. De archeologen hebben ook resten gevonden van zo’n 100 torens met een doorsnee van twee tot vier meter. Sommige torens zijn later pas gebouwd, aldus de onderzoekers.
Aardewerk
Archeologen hebben geen idee wanneer of door wie de muur is gebouwd en waarom. Op basis van aardewerk dat in de torens is gevonden, kunnen de onderzoekers zeggen dat de muur waarschijnlijk ergens tussen 312 voor Christus en 750 na Christus is gebouwd.
Er is meer onderzoek nodig om alle mysteries rond de muur op te lossen. Luchtfoto’s zullen geen antwoord geven op de belangrijkste vragen en daarom zal er veldwerk moeten worden verricht.
In Nederland ben je als kiezer volstrekt machteloos. Deze journalist legt uit waarom
Tip voor ouders: Kinderen presteren beter op school door meditatie
Geheimen van Brits Atlantis in de Noordzee na 7500 jaar ontrafeld
Russische satelliet legt volstrekt onbekend fenomeen vast in de atmosfeer. Wetenschappers staan voor raadsel
Australische vrouw licht tipje van de sluier op over haar ontmoetingen met aliens
Docente Nederlands gaat internet over: ‘Wij doen niet mee aan medische apartheid’
IJstijd blootgelegd in de Afrikaanse woestijn. Onderzoekers doen onverwachte ontdekking
NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst
Kijk: man uit publiek live op tv studio uitgezet na kritiek op berichtgeving Oekraïne