Mens en Dier

Cointelpro: FBI spoorde Martin Luther King aan tot zelfmoord

Help anderen door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De FBI heeft de zwarte burgerrechtenleider Martin Luther King in de jaren ’60 aangespoord om een einde aan zijn leven te maken. De groeiende populariteit van King na zijn historische ‘I have a dream’-toespraak baarde de FBI grote zorgen.

Dat de dienst, onder leiding van J. Edgar Hoover, heeft geprobeerd King in een kwaad daglicht te stellen, was al bekend. Het lukte de FBI niet om te bewijzen dat King een communist was, en de dienst greep daarom diens overspel aan om hem in diskrediet te brengen. Het deerde Kings populariteit echter niet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Alleen een gecensureerde versie van de anonieme brief is al decennia openbaar, maar de originele versie werd pas recent ontdekt door een historicus van de Yale-universiteit en gepubliceerd door The New York Times.

De brief werd verstuurd in de weken voor King in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. In de brief wordt hij een ‘kwaadaardig, abnormaal beest’ genoemd, en spoort de schrijver hem aan om een einde aan zijn leven te maken. “Er is nog maar één ding wat je kunt doen. Je weet wat het is. Je hebt 34 dagen de tijd. Het is afgelopen met je.”

De brief, die vol staat met opzettelijke fouten, waarschuwt King dat er nog maar één uitweg is. “Je kunt het maar beter doen voordat je smerige, abnormale, leugenachtige persoon wordt ontmaskerd tegenover de hele natie,” schreef een medewerker van Hoover.

King trapte er niet in en vermoedde meteen dat de brief afkomstig was van FBI-directeur J. Edgar Hoover, die niet onder stoelen of banken stak dat hij King in diskrediet wilde brengen. Dit werd jaren later bevestigd door een Senaatscommissie.

De pogingen van de FBI om King in een kwaad daglicht te plaatsen, gebeurden onder het Cointelpro-programma. Dat werd in de jaren vijftig opgericht om binnenlandse politieke organisaties te observeren, infiltreren, in diskrediet te brengen en te verstoren.

Vorig jaar bleek uit historische documenten dat de NSA onder het programma ‘Minaret’ overzeese telefoontjes en post van prominente figuren zoals King en bokskampioen Mohammed Ali aftapte en onderschepte.

[De Morgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
flardinga
flardinga
9 jaren geleden

De Amerikaanse overheid zit achter de moorden van John F Kennedy en Robert Kennedy, Monroe en natuurlijk Martin Luther King, ik geloof daar 100% in en iets anders hoef ik geen eens meer te horen want dat lijd maar af van wat er is gebeurd, een tragedie voor de VS en zijn bewoners en de families en vrienden van de vermoorden!

J@n
J@n
9 jaren geleden

Elke regering heeft zo zijn eigenaardigheden. Kijk eens naar dit kabinet. Is, zonder dat ze er erg in hebben, het land an het kapot maken. Regeren alleen op de korte termijn maar kijken totaal niet naar de toekomst. AOW leeftijd omhoog en de werkgevers hebben het liefst 16 jarigen in dienst met minimaal een universitaire studie en 20 jaar werk ervaring. Een zorg verzekering die absurde bedragen vraagt aan de mensen, kijk eens naar België wat daar een zorgverzekering kost. Bestuurders die ongestraft miljoenen naar hun eigen bankrekening kunnen overmaken. Waarom betalen wij zoveel aan de EU? Waarom kunnen andere landen weg komen met minder betalingen aan de EU. Waarom zitten er ambtenaren in de EU die 2x de bak ellende norm krijgen (verdienen doen ze het niet) Zo kan ik nog enige tijd doorgaan maar er veranderd niets in Nederland totdat er weer een leider opstaat die dan door een of ander vaag figuur om zeep wordt geholpen. Mijn reden van het reageren, kijk niet naar andere landen, er is voldoende ziek hier in Nederland wat aangepakt moet worden. .

Padja
Padja
9 jaren geleden

Waarom krijgen we zoveel VS nieuws?
Zijn Fortuin of van Gogh niet spannend genoeg?

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x