Natuur en Milieu

Mysterieuze krater stelt wetenschappers voor raadsel

Help mee door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 1949 ontdekte de Russische geoloog Vadim Kolpakov in de regio Irkoetsk de Patomskiy-krater. Het gaat om een vreemde heuvel van kalksteen met een diameter van 160 meter en een hoogte van 40 meter.

In de krater, die ook wel de Kolpakov-kegel wordt genoemd, bevindt zich een koepel. Het materiaal in de krater weegt naar schatting één miljoen ton.

In 2010 werd een conferentie gehouden over de krater. Diverse wetenschappers spraken met elkaar over de oorsprong van het vreemde verschijnsel. Na een expeditie in 2006 kwam de Russische Academie van Wetenschappen in Sint-Petersburg tot de conclusie dat de Patomskiy-krater waarschijnlijk is ontstaan als gevolg van geologische processen.

Astronomen en geofysica van de Technische Universiteit van Irkoetsk menen echter dat de krater is gevormd na de inslag van een meteoriet. Deze hypothese houdt mogelijk geen stand omdat er geen bewijs is geleverd dat er daadwerkelijk een meteoriet is neergestort in het gebied.

Astrobleem

Uit studies van Siberische wetenschappers blijkt dat de krater zich rond het begin van de vijftiende of zestiende eeuw is gaan vormen. Geofysici uit Sint-Petersburg en Jekaterinenburg hebben gezegd dat astroblemen, kraters die zijn ontstaan door bijvoorbeeld meteorieten, een geheel andere vorm hebben en dat de Patomskiy-krater geen astrobleem kan zijn.

Sommige wetenschappers menen dat er wel een meteoriet is neergekomen in het gebied, maar dat de ruimtesteen onder het aardoppervlak verborgen ligt. Er wordt gedacht dat het een fragment is van de meteoriet die in 1908 boven Toengoeska explodeerde. Op 100 meter onder de krater is recentelijk een enorm cilindervormig object ontdekt. Rond de krater is ook straling gemeten.

Zelfs na verschillende wetenschappelijke expedities blijft de oorsprong van de krater nog altijd een mysterie.

Bron: Siberiantimes.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
8 jaren geleden

*Op 100 meter onder de krater is recentelijk een enorm cilindervormig object ontdekt. Rond de krater is ook straling gemeten.*

Het moet geen probleem zijn om dit te verifiëren‎?

m&m
m&m
8 jaren geleden

ze vinden altijd iets en daarna hoor je niets meer.
ik zou zeggen graaf die cilinder uit en zeg en laat zien wat het is.

hottfix
hottfix
8 jaren geleden

Lijkt mij een mooie geboorte van een nieuwe vulcaan. Meestal als iets hard neerkomt dan ligt het oppervlak lager dan de rest en niet hoger. Mooi gebarst/gescheurd steen komt van hitte en geen klap.
Niburu , deze komt van beneden, al weten we ook niet wat daar allemaal huist.

Peter II
Peter II
8 jaren geleden

Ik dacht, toen ik de foto voor het eerst zag, dat het om een molshoop, in gras ging… 🙂

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x