Natuur en Milieu

Mysterieuze lichten boven Tsjeljabinsk

Help mee door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Duizenden mensen zijn getuige geweest van een kleurrijk spektakel in de lucht boven de Russische stad Tsjeljabinsk en omliggende plaatsen.

Op de sociale media-sites werd druk gespeculeerd over de herkomst van het vreemde fenomeen dat rond 02.00 uur lokale tijd gedurende een aantal uren was te zien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Sommigen meenden de kop van een hond te zien in de lucht die blauw, wit, rood en geel oplichtte. De lichten waren te zien vanuit grote delen van de stad in het Oeralgebied.

Poollicht

Het licht was rond zonsopkomst weer verdwenen. Wetenschappers kwamen met twee mogelijke verklaringen voor het verschijnsel. Het zou kunnen gaan om een zeldzame vorm van poollicht. Op 55 graden noorderbreedte wordt het noorderlicht normaal gesproken niet waargenomen.

Daarnaast zouden het lichtende nachtwolken kunnen zijn geweest. Dit zijn wolken die voorkomen tot op 85 kilometer hoogte. In de zomermaanden kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans.

De meteorologische dienst in Tsjeljabinsk liet weten: “Het is moeilijk te zeggen wat het is geweest. Onze stations hebben geen ongewone magnetische stormen geregistreerd, die gepaard gaan met het noorderlicht.”

Meteoriet

Een blogger zei dat zijn oma in 1957 een soortgelijk fenomeen had waargenomen boven Tsjeljabinsk. Getuige Alexander Kazantsev zei: “Ik liep met mijn vrienden naar huis toen we het licht zagen. Eerst dachten we dat er weer een meteoriet op ons af kwam, daarna dachten we aan een groot zoeklicht. De kleuren bleven op dezelfde plaats. Nu weet ik zeker dat we het noorderlicht hebben gezien. Voor zover ik weet is er nog nooit zoiets gebeurd in Tsjeljabinsk.”

Op 15 februari jongstleden werd Tsjeljabinsk opgeschrikt door een meteoriet. Vladimir Soerdin van Sterrenwacht Stenberg in Moskou denkt dat de kleurschakeringen in de lucht zijn veroorzaakt door lichtende nachtwolken. “Je kunt deze wolken over het algemeen zien in de periode rond de zomerwende en na zonsondergang,” zei hij.

Bron: Siberiantimes.com Foto: Siberian Times

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Liquid
Liquid
10 jaren geleden

Prachtig fenomeen, ook wel eens boven Nederland te zien. Google maar eens op lichtende nachtwolk, of op noctilucent clouds.

Hier twee mooie filpjes, de tweede nog extra bijzonder omdat het gepaard gaat met noorderlicht:

https://www.youtube.com/watch?v=lz2DEZmNYiA

https://www.youtube.com/watch?v=5BDCS4dIW_w

cathy
cathy
10 jaren geleden

het is misschien wel mysterieus maar wel mooi

Solidus
Solidus
10 jaren geleden

Dit is een effect van de zonnevlam die ons toch dan rakelings geraakt heeft….

Casper
Casper
10 jaren geleden

noctilucent clouds Een verschijnsel dat meer en meer voor gaat komen door de olie vervuiling van fabrieken , auto’s en alles wat op olie rijdt ,vliegt , brand, etc..

je dit als een soort graatmeter kunnen gaan zien .Dus het is echt belangrijk dat we overgaan op alternatieven..

Een andere verklaring zou ook de hoeveelheid meteoor stof in de atmosfeer kunnen zijn.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x