Homepagina » Financieel » Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor burgers. Dit project onthult welke positieve effecten dat heeft
Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor burgers. Dit project onthult welke positieve effecten dat heeft

Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor burgers. Dit project onthult welke positieve effecten dat heeft

De mensen die als onderdeel van een Fins experiment een basisinkomen krijgen, blijken minder gestrest. Dat meldt The Independent.

Finland is het eerste land in Europa dat maandelijks een basisinkomen uitkeert. Twee jaar lang krijgen 2000 werklozen iedere maand 560 euro.

Marjukka Turunen van de Finse dienst sociale zaken zegt dat de maatregel een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid van de mensen.

Mentale gezondheid

“Dit experiment heeft een indirecte impact op het stressniveau van mensen en de mentale gezondheid,” zei ze.

Als deelnemers van het experiment werk vinden, blijven ze het basisinkomen ontvangen en dat zorgt voor minder angst.

Er was een vrouw die zei: ‘Steeds als de telefoon ging was ik bang dat de werkloosheidsdiensten belden om me een baan aan te bieden’, vertelde Turunen aan Kera News.

Werkloosheidsprobleem

De vrouw kon niet werken omdat ze voor haar ouders zorgde.

Het experiment is in het leven geroepen door de Finse regering om het werkloosheidsprobleem aan te pakken. Meer dan acht procent (ongeveer 213.000) van de Finnen was in november werkloos.

Canada

In april werd aangekondigd dat de grootste provincie van Canada, Ontario, ook experimenteert met een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Premier Kathleen Wynne van Ontario zei dat de proef nodig was om het hoofd te bieden aan ‘nieuwe uitdagingen’ in de moderne wereld.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Herman schreef:

  Pardon… moet je van die 560 euro de huur, gas en water plus de belastingen (bijv. huisvuil en BTW) gaan betalen. Eten uit de vuilnisbakken???
  Hoezo minder stress!

  13 likes
  • Jeff schreef:

   het stuk verteld het niet, maar wellicht is dat geregeld

   4 likes
  • onbekend schreef:

   Iedereen in Europa leeft al van zo’n basisinkomen. De U.S.A. betaald al, sinds WW2, 70% van de militaire uitgaven. Zelfs al schaft men de sociale zekerheid, het onderwijs en alle overheidsinstellingen af, dan nog komt men niet aan die 70%. En zeker al niet op technologisch gebied. De mensen in Europa kunnen niet meer samenwerken met elkaar, omdat hun persoonlijkheid ronduit ‘kinds’ en ‘bedorven’ is.

   4 likes
  • Mevrouw Stemband schreef:

   “Pardon… moet je van die 560 euro de huur, gas en water plus de belastingen (bijv. huisvuil en BTW) gaan betalen.”

   Nee dat is niet de bedoeling; hoewel het een basisinkomen wordt genoemd is het niet de bedoeling om mensen van een volledig zelfvoorzienend budget te voorzien.

   ““If [you] were to give people $1,500, there would be no incentive at all to go and seek out jobs for many people because you can easily survive with that here in Finland,” Turunen says. “We tried to figure out the amount that would be accurate and enough for these people to seek out jobs but not passivate themselves for staying at home and just not doing anything.””
   http://keranews.org/post/finlands-guaranteed-basic-income-working-tackle-poverty

   Oftewel het is nog steeds wel het idee dat mensen op zoek blijven naar een baan.

   2 likes
 • Pedro schreef:

  Eke ochtend als om 06:30 mijn wekker gaat, denk ik ‘als ik maar niet naar mijn werk hoef’. Maar helaas.

  Ik ben helemaal voor zo’n basisinkomen, ik stel voor zo’n 6000 E netto per maand, dat moet genoeg zijn om alle stressoren uit mijn leven te bannen.

  14 likes
 • Zonnemax schreef:

  Het onvoorwaardelijk basisinkomen is een prachtig concept ter vervanging van de jachtige concurrentie maatschappij gebaseerd op wantrouwen en elkaar de tent uitvegen waar er steeds uiteindelijk maar één de winnaar is (c.q. denkt te zijn) en er vele verliezers zijn.

  Helaas is de bestaande intelligentia nog niet toe aan dit soort baanbrekend beleid. Het ontbreekt aan lef, durf en de macht van de angst en Quid Pro Quo regeert nog immer te veel en zorgt mede voor de splitsing in de samenleving in Europa.

  6 likes
  • Sebastiaan schreef:

   Maar zou het “feit” dat de intelligentia hier nog niet over uit is niet juist een alarmbelletje moeten laten rinkelen dat het hier-en-daar wellicht, misschien, eventueel niet helemaal een denderend idee is?

   0 likes
 • Rene schreef:

  Dit artikel klopt niet helemaal het is 800 euro en in finland is een andere levensstandaard

  5 likes
 • leon*** schreef:

  basisinkomen = overheidsafhankelijk maken
  het volgende stapje op weg naar de NWO

  het klinkt allemaal te mooi om te geloven ,en als ze dat er doorheen drukken wat is dan de volgende stap

  het verplicht chippen van de mens , want ze maken er wel een verhaaltje aan vast dat dit noodzakelijk is.
  dan is er geen weg meer terug.

  afgehakte handen ,veroorzaakt door criminelen die je geld willen.

  het zijn allemaal offers die de elite braaf uitvoeren , aanslagen ,vliegtuigen etc
  alleen de meeste lopen nog met oogkleppen op en zien dat niet.

  5 likes
  • Marieke schreef:

   Aan de ene kant geeft de overheid een basisinkomen.
   Aan de andere kant pikt de overheid heel veel geld van ons in de vorm van belasting.
   In een goede relatie moet je geven en nemen.

   0 likes
 • Maria schreef:

  ‘De vrouw kon niet werken omdat ze voor haar ouders zorgde.’ Dat zinnetje. Natuurlijk is dat ook werken maar het is geen baan. Bij het basisinkomen zal, als het goed, is het verschil tussen betaald werk en vrijwilligerswerk wegvallen. Dan heeft men vooral taken, ieder die z’n steentje bijdraagt. Ook kunnen de werkzaamheden per dag verschillen.

  1 likes
  • densie schreef:

   wie bepaalt dat?
   taken? Ieder die zijn steentje bijdraagt?
   Waar aan?
   Je “vrije tijd”besteden aan evt. kunstzinigge bezigheden?
   Ware Geneeskunst? Componist? Schilderkunst?
   Ik weet niet…voelt niet…
   Er klopt iets niet
   That’s for sure…

   2 likes
 • droogtrommel schreef:

  Ik vind basis inkomen goed idee. 560 euro en als je geluk hebt vind je werk voor pakweg 4 euro p/u, heb je toch ongeveer 1200 euro p/m om van te leven. Maar word denkelijk extreem moeilijk om werk te vinden omdat haast alles geautomatiseerd word.

  2 likes
 • johan schreef:

  Mede-eigenaar worden van je eigen bank al vanaf 100 euro!

  https://deblijeb.nl/

  2 likes
 • densie schreef:

  “burgers”

  ik word er niet goed van….

  oh mens, geef acht…

  ik sliep, ik sliep….uit diepe droom ben ik ontwaakt…

  and so on….

  1 likes
 • TOBBYI OR NOT schreef:

  de dieren vragen nooit om geld (sterk heb ik het idee dat zij eerder geld zijn, zo zij vaak behandeld worden) zijn hebben niks nodig om op deze bewoonbare wereld hun wil te tonen en voort te leven, waarin zij enkel worden beperkt door het enigste levende wezen wat nooit zonder hulp middelen, op hun wereld kan en kon voortbestaan.
  naast dat wezen, dat laat zien in een soort ego menselijke uit stand te staan. zijn er van dat wezen gelukkig veel die in de maatschappelijke aan staand staan en het verdraaide art.1 van onze GW. willen naleven “in gelijke gevallen gelijk behandeld worden” (hoe je dit gelijk ook wil invullen)

  is en gaat het basis inkomen ook nog eens de belemmering zijn, op de hoop er op. het systeem zeg maar de weinige, de elite of zo te noemen macht kan, wil en zal. aan de vele, wij dus dit nooit geven. dat kan het systeem niet dat gebeurt nu en later nooit al zouden zij verdrinken in het geld. want het systeem is enkel gemaakt op nemen of afnemen tot onder dreiging met zelfs gewapend geweld.
  dus dat basis inkomen gaat nooit in die gewenste vorm komen vergeet het gebeurt niet willen zij niet.
  wel zijn er rechten rechten (ook plichten hoor) voor de mens niet de NP. deze rechten geven jou recht op voorzieningen om een gezond onafhankelijk leven te leven. zo elk instromende vluchteling(of hoe we deze ook wensen te noemen) ontvangt bij aankomst of met wat voorafgaande strubbelingen.
  ook jij heb recht op deze rechten en deze noem ik maar even basis behoefte voorzieningen dekking BBVD die net of ruim boven de armoede grens ligt nu 905 euro.(bij de vluchteling status ligt deze hoger) voorbeeld als je onder deze grens zit in dit altijd maandelijks afgemeten rekensommetje en wanneer er dan toch nog 10 euro tekort kan of gaat komen. beheerst dit de hele maand je gedachten. (er zijn altijd uitzonderingen deze zijn al te ver dolgedraaid dan in ons politieke en private systeem.) dus het weg nemen van de angst voor mensen aan het einde van de financiële maand.
  maar die 10 euro te kort dat is vaak de berg of het dal. 10 per maand zijn er 120 per jaar. als een deurwaarder daar tussen komt worden het boetes op boetes (waarin de wet ook staat dat je nooit 2 keer voor het zelfde gestraft kan worden gebeurt toch) oplevert en de nodige spiraal naar beneden.
  dan zal u nu, eigenlijk gisteren en door automatisering en robotisering een beging aan het fenomeen, basis gedaan moeten worden. ik weet dat er nooit te veel mensen op de wereld kunnen komen. maar in wat minder ernstige mate kan je zeggen werk zal er wel nooit meer voor iedereen komen.
  in het kader van èèn overheid en èèn burger. in een oorlog naar werk zijn de minder bedeelden of wel mensen mensen de eersten die vallen in die oorlog naar werk. wetende dat een oorlog nooit te winnen is. heeft alleen maar verliezers. (buiten de wapenhandel en het systeem)
  het is voor deze oorlog die al bezig is, nog erger te voorkomen de vraag om mensen als de ene overheid voor de ene burger volgens zijn rechten te zorgen. zorg voor zijn basis behoefte en al wat hier bij nodig is, het dak boven het hoofd de nodige nuts voorzieningen daarin, zorgverzekering, belastingen en een gezonde mate van voedsel dienen door de ene overheid voor de ene burger voldaan te woorden. zo kan op de hele wereld deze behoefte voorziening worden opgezet. want in veel landen zijn de armoede grenzen verschillend. dit in een nieuw op te zetten boekhoudsysteem voor en door de burger. van af dit nul punt gelijk voor ieder burger in dat land gaat die burger zijn eigen weg met verdienste voor hem/haar en door hem/haar wat die …. en daar kan weer bij het basis inkomen aangehaakt worden.
  hier bij denk ik nu aan de dicht regel “stuur er niemand op uit om te kijken voor wie de klok luid, ‘want” hij luid eens voor ons allemaal.
  werk jij in of voor het systeem ben jij gelijk aan een elite en sta je in de ego of wel de uit stand als mens. je bent dan je juridische entiteit in NP en dat is gelijk rijkseigendom en behoeft geen basis deze genereert een basis voor en in het systeem.

  1 likes
 • Wim schreef:

  Iedereen een minimumloon geven dan wel.

  1 likes
 • Maarten Vananderoye schreef:

  In België is er ook even ter sprake geweest in de politiek, maar de rechtse regering ziet er (voorlopig) het nut er niet van in.

  Overigens hoewel het heel mooi klinkt heb ik ook mijn twijfels hierover.
  Waar moeten de regering dan het geld vandaan halen om hun zakken te vullen en de staat overeind te houden? De taxes op producten verhogen? Dan gaan we inkopen doen in de buurlanden of we zoeken de niet-legale weg.

  En al diegene die werken in verhouding hoeveel meer verdienen ze dan de niet-werkende? Als het minstens het dubbele is dan lijkt het mij eerlijk. Maar om toch het geld in de staatskas te krijgen moeten de werkende misschien meer belastingen betalen?

  Hoe-dan-ook het hele economisch model moet grondig hervormd worden, daar ben ik mee eens. En dit op Europees vlak, dus niet alleen op landelijk vlak.

  1 likes
 • Alf schreef:

  Denk dat Nederland te klein wordt.
  Want waar moeten we de andere 6 miljard mensen laten?
  Met andere woorden, weer een hoop sociale onrust, oorlog en geweld!

  1 likes
 • Elise49 schreef:

  Men is op allerlei manieren de landelijke overheid aan het opruimen. Basisinkomen is puur om de toeslagen/bemiddelingskosten/tussen personen/administratie etc. af te schaffen. Feitelijk kom je/komt iedereen met welke uitkering dan ook steeds meer vast te zitten aan een pc programma. Dus uiteindelijk worden alle uitkeringen 1 uitkering. Met dezelfde regels uiteraard. Mensen die iets mankeren of moeten zorgen zullen dus minder inkomen genieten als mensen die wel kunnen bijverdienen. Ga je dan nog wel zorgen voor je familie, als je armoede lijdt? Waarom verdien je extra geld, als je voor een vreemde zorgt(bejaarden zorg/oppasbureau/opvang/thuiszorg etc) en niet als je voor je eigen familie/kinderen zorgt? Met welk werk/inspanning kun je nog geld verdienen? Er zijn/komen steeds minder/echte banen door technologie. Dus hoe moet je iets bij verdienen? Men trekt elkaar dan toch leeg? Alles wordt ook alleen maar duurder(leefkosten/belastingen), dus zul je steeds meer bij moeten verdienen.
  Mijn gevoel: het is een valstrik, mede door invoering kostendelersnorm. Geldt nu nog alleen voor bijstand, maar men wil dit in de toekomst ook bij andere uitkeringen(ook AOW invoeren). Is nog tegengehouden in de regering. Zoek zelf maar op.
  Wat is kostendelersnorm bij bijstand? Het hele gezin 18+ wordt gezien als 1 inkomen.(uitzondering als 18+ nog studeert) Dus als 1 persoon in dat gezin geld verdient wordt de uitkering gekort. Wel raar, als je al met basis inkomen experimenteert. Veel gemeentes zijn al met de basisinkomen gestopt, omdat het niet werkte. Je hebt namelijk ook met het huidig systeem/regelgeving uitkeringen/belasting/toeslagen te maken onder een bepaald bedrag(ziekte kosten zzp-er(moeten extra betalen)/verrekeningen aanvulling tot bijstandsniveau etc.). Dus maakt het allemaal weer een stuk ingewikkelder en men wordt er niet beter op.(meer geld overhouden met werk).

  0 likes
 • En dan maar steeds niet door hebben dat men dan volledig afhankelijk gaat worden van de overheid. Bij zo’n basis uitkering vervallen alle overige toelages. Gelukkig heb ik daar niets mee te maken maar zou eens goed nadenken wat dit voor gevolgen heeft.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ongelooflijk: Burn-out in 1 week weg

  Steeds vaker hoor je dat mensen met ...

  trump

  Trump: ‘Je zult me een tijdje niet zien. Ik heb hele rijke vijanden’

  De Amerikaanse president Trump heeft een aantal ...

  >