Universum

Mysterieuze pluimen op Mars stellen wetenschappers voor raadsel

Help mee door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Amateur-astronomen hebben mysterieuze pluimen op Mars gevonden. Het is niet duidelijk wat het natuurfenomeen precies is. In 2012 werd een oplichtende pluim van honderden kilometers lang waargenomen. Een aantal weken later werd het nog eens waargenomen, maar daarna niet meer.

De ene pluim ontstond op 12 maart 2012 in ongeveer 10 uur en bleef 11 dagen hangen. Een tweede pluim verscheen op 6 april 2012 en verdween na een dag of 10 weer. De pluimen strekten zich uit over een gebied van 500 tot 1000 kilometer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In het tijdschrift Nature zeggen wetenschappers onder leiding van Agustin Sanchez-Lavega van de Universiteit van Baskenland in Bilbao voor een raadsel te staan. Ze weten niet precies wat er aan de hand is. “We hebben meer vragen dan antwoorden,” zegt één van hen.

Volgens één theorie zijn het wolken die bestaan uit kooldioxide of waterdamp. Het fenomeen is waargenomen op 200 tot 250 kilometer boven het Marsoppervlak, waar de dampkring te dun is voor dergelijke wolken.

Anderen zeggen dat het gaat om een vorm van noorderlicht. Het poollicht zou dan echter wel 1000 keer helderder zijn dan de aardse variant. Als één van deze theorieën klopt, houdt dat in dat de huidige modellen over de atmosfeer op Mars niet kloppen. Voor nu is het een mysterie wat er op de rode planeet is gebeurd.

[AFP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Scrambler
Scrambler
9 jaren geleden

Fascinerend! Ik volg het ‘mars nieuws’ op de voet en vind het prachtig om te zien wat er allemaal ontdekt wordt. Ben erg benieuwd of men de oorzaak van deze pluimen kan achterhalen en welke vragen dit vervolgens weer zal oproepen. We zijn als mens nog lang niet klaar met onze ontdekkingsreis en wat betreft technologie leven we in een fantastische tijd (mits we deze technologie verstandig inzetten). Ben blij dat ik deze tijd mag meemaken.

Xavier
Xavier
9 jaren geleden

Herinner mij eens gelezen te hebben over de zandstormen op Mars. Kan dan toch gewoon een soort stofwolk zijn.

luna
luna
9 jaren geleden

het is een scheet die een marsmannetje liet.. meer niet

J@n
J@n
9 jaren geleden

Lijkt me meer iets voor mr methane (uitleg…installeer Google en type in mr methane 🙂 )

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x