Universum

Na bolvormig object bij de zon nu enorm ‘zwart gat’ in de zon

Help anderen door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een ruimtetelescoop heeft een gigantisch gat in de zonneatmosfeer vastgelegd. De donkere vlek strekt zich uit over een kwart van het zonneoppervlak.

Het kolossale coronale gat werd tussen 13 en 18 juli zichtbaar. Het zonneobservatorium SOHO zag hoe het enorme donkere gebied werd omringd door zonneactiviteit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Coronale gaten zijn donkere vlekken in de corona, de hete atmosfeer rondom de zon, met een lagere temperatuur dan hun omgeving waaruit de zonnewind stroomt. De zonnewind is een snelle stroom van elektronen en protonen, en zij beïnvloedt de magnetische velden van de planeten.

Hoewel het onduidelijk is hoe coronale gaten worden gevormd, is wel duidelijk dat de corona varieert met de zonnecyclus. Tijdens rustige periodes is duidelijk te zien dat de corona lange serpentines vertoont die van de zon af gericht zijn in een patroon als van een magnetisch veld. Bij zeer hoge activiteit is de corona helderder en vertoont zij coronale gaten met spiralen en bogen boven protuberansen en zonnevlammen.

De huidige zonnecyclus, die samenvalt met het omkeren van het magnetisch veld, bereikt binnenkort het zonnemaximum. Normaal gesproken daalt het aantal coronale gaten rond het moment waarop het magnetisch veld omkeert.

Een maand eerder, op 17 juni, legde STEREO-B een bolvormig object ter grootte van de planeet Jupiter vast naast de zon. Hebben we hier te maken met een weeffout in de meetapparatuur of een verborgen hemellichaam?

Het bolvormige object is terug te vinden op de website Helioviewer.org. Zoek vervolgens met ‘observatory’ STEREO-B, ‘instrument’ SECCHI, ‘detector’ COR1 op 17/06/2013 om 17:35:18 uur.

Enorm zwart gat in de zon

Er wordt gespeculeerd dat de zon deel uitmaakt van een dubbelster. Astronoom Konstantin Batygin van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts meent dat het baanvlak van de aarde is gekanteld door een andere ster, die mogelijk ooit met de zon een dubbelster vormde.

En waarom is de website van SOHO traag met updaten? Enthousiastelingen proberen de laatste ontwikkelingen aan het zonneoppervlak bij te houden, maar de nieuwste data van het EIT-instrument dateren bijvoorbeeld van 26 juli jongstleden.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
FantoomPARadox
FantoomPARadox
10 jaren geleden

We zullen het zien als er meer noorderlicht is. Want de aarde moet nu wel degelijk geraakt worden.
Nooit eerder gezien ?
Nee, de SOHO schijnt een Europese satelliet te zijn die sinds 1995 aktief is.
Maar om de 11 jaar draaien de polen om.
En de zon heeft er 4. Dus naar welke pool is ook niet duidelijk.
We weten te weinig.
Maar de kern staat nu dus gewoon open en bloot.
Overigens maakt het niet uit. De Aarde heeft een vrijwel perfekt schild.
Ik vertrouw op moeder aarde.

Dondervogel
Dondervogel
10 jaren geleden

Als Soho niet werkt waarom dan niet even overschakelen naar deze die wel up to date is en blijft?http://sdo.gsfc.nasa.gov/ En zie dan gelijk ff onderin welke datum er bij staat.Sterker nog deze site verwisseld regelmatig van beeld, en bovendien is de zon in alle spectra te zien, door deze in te stellen.Sinds er satalieten rond de zon draaien, worden de spookverhalen wederom geboren.Dood normale verschijnselen worden plots opgeblazen terwijl men zich niet afvraagt, of dit misschien VOOR dat er satalieten de zon bestudeerden, dit soort van verschijnselen ook al plaats vonden.En dat weet dus niemand.

Dennis
Dennis
10 jaren geleden

De zon gedraagt zich inderdaad wat afwijkend. Véél te rustig. En dit ‘gat’ is gróót echter niet abnormaal. Wat je ziet is het magnetisch veld dat daar meer open is. Er is minder plasma waardoor de scanners van met name SOHO
het aanwezige plasma als zwart aangeven. Er zit geen gat in de zon. Check de SDO scanner. Gevoeliger dan SOHO. Ik denk wel dat er vanaf deze enorme plek (meer dan 50 aardes breed) een lekker zonnewindje staat. Echter niet deze kant op. Dan zouden we een aurora krijgen van de noordpool tot zuid Amerika :0)

Ajb Niburu, haal dat FOX news filmje weg. Het is zo slecht dat mijn haar er plat van ging liggen. Ze hebben géén idee waar ze over brabbelen.

Wat evenwel WEL erg intressant is, is het consistent uitblijven van zonne vlammen. Solar Flares. Het is errug (…) rustig. Maar..en dat is wat research waardig, de zon is erg druk en flared er op los aan de achterkant. De zon draait, maar de aktiviteit blijft op de achterkant. Denk er even over na. Wat is er aan de andere kant van de zon? Waarom wel aktiviteit daar, en niet onze kant op? De zon reageert op magnetische velden en zwaait menig zon passeerende komeet uit met een fikse flare. Afhankelijk van de substantie van de komeet in kwestie. Het zijn zelden sneeuwballen (luister je, NASA?).
ISON? G.19?
Dit nog eens doornemen:
http://www.viewzone.com/browndwarf2.html

Dondervogel
Dondervogel
10 jaren geleden

Hebben we hier te maken met een weeffout in de meetapparatuur of een verborgen hemellichaam?When you see the Sun zipping through the SOHO movies you know its time for a calibration maneuver.Wat kan moeilijk simpel zijn.

Back to top button
56
0
We lezen graag je reactie!x