Gezondheid

‘Nederland moet gebruik van aspartaam zelfstandig beperken’

Help anderen door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Frankrijk en Italië vertrouwen de zoetstof aspartaam (E951) niet langer en overwegen het gebruik van de zoetstof drastisch in te perken.

Nederland moet het gebruik van aspartaam zelfstandig beperken en niet blindelings vertrouwen op het Europese oordeel over de zoetstof. Dat zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Ze roept minister Schippers (Voedselveiligheid) per brief op om de veiligheid en de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van aspartaam zelfstandig te evalueren en het gebruik eventueel te beperken.

Nutrasweet

“Het is niet verstandig om nog langer te wachten op een beslissing uit Brussel,” zegt Liotard. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) deed afgelopen jaar na herhaaldelijk aandringen van het Europees Parlement onderzoek naar aspartaam, maar constateerde geen risico’s. De EFSA kreeg vervolgens veel kritiek van onafhankelijke experts omdat de autoriteit bevooroordeeld zou zijn en hevig onder invloed zou staan van de voedselindustrie.

De Franse en Italiaanse voedsel- en warenautoriteiten besloten aspartaam zelfstandig te onderzoeken en constateerden gezondheidsrisico’s voor zwangere vrouwen en verbanden met epileptische aanvallen.

Liotard merkt op dat fabrikanten van aspartaam een te grote invloed hebben gehad op eerdere beoordelingen van de zoetstof. “Nutrasweet, de grootste aspartaamproducent ter wereld, schreef in 2002 zelf de Europese evaluatie die aspartaam als ‘veilig’ beoordeelde,” zei ze.

Voorbeeld

De Franse voedsel- en warenautoriteit Anses noemde het in een rapport (pdf) ‘verbazingwekkend’ dat er geen verder onderzoek is gedaan nadat aspartaam epileptische aanvallen veroorzaakte tijdens een onderzoek met apen.

Beide landen hebben de EFSA geadviseerd om de ADI van aspartaam met een factor vier tot acht te verlagen van 40 naar 5 tot 10 milligram per kilo lichaamsgewicht. De EFSA lijkt dit advies in de wind te slaan.

Frankrijk en Italië gaan de ADI nu mogelijk zelfstandig beperken. Liotard vindt dat Nederland dit voorbeeld moet volgen. “Er zijn op dit moment zo veel signalen dat er iets mis is met aspartaam, dan moet je het zekere voor het onzekere nemen,” zei ze.

Bron: Kartikaliotard.eu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Neem wat aspertaam, en je gaat vanzelf naar de maan.Rotzooi!!

Knn
Knn
11 jaren geleden

Ik zelf drink niets waar deze kunstmatige troep in zit. Sowieso zijn light producten niet te drinken/eten.

PeterII
PeterII
11 jaren geleden

Even opnieuw de tip…
Lees het boekje: ‘ Wat zit er in uw eten ‘ van Corinne Gouget. Voorin begint het boekje letterlijk met, de volgende tekst: ‘ De waarheid wordt eerst altijd uitgelachen, dan gebagatelliseerd en vervolgens wordt er met schaamrood op de kaken aan toegegeven ‘. In dit boekje staat niet alleen aspertaam vermeld, maar je schrikt je wezenloos, wat de industrielen nog meer aan zeer schadelijke rotzooi, door uw dagelijkse eten gooit. Nog een tip…
Koop zoveel mogelijk bij de biologische winkel, maar ook daar moet je op je tellen passen. Want ben daar zelf, ook al, verkeerde dingen tegengekomen, die niet deugen.

Dennis
Dennis
11 jaren geleden

Precies! Die laatste alinea…het zekere voor het onzekere nemen, net als met gsm straling en alle andere rotzooi. Ik zie het maar zo, als ik zeg, je mag mijn auto lenen maar er is iets met mijn remmen aan de hand, ik weet niet wat, maar ga maar rijden hoor!! 99 van de 100 keer doen ze het gewoon!! Geen mens die in mijn auto stapt….maar met dit alles gaan we gewoon maar door met “autorijden” met zijn allen….

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x