Homepagina » Bewustzijn » Bijna-doodervaring is geen bedenksel
Bijna-doodervaring is geen bedenksel

Bijna-doodervaring is geen bedenksel

Het lijkt erop dat bijna-doodervaringen geen hersenspinsels zijn, maar dat mensen wel degelijk iets hebben meegemaakt.

Dat concludeert een groep wetenschappers rond de Luikse neuropsycholoog Vanessa Charland-Verville.

Mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad beschrijven veelal eenzelfde soort ervaring. Ze treden uit hun lichaam, worden overweldigd door licht en warmte, of reizen door een tunnel.

Glinsterende wezens

Weer anderen beweren overledenen te zijn tegengekomen of kregen de opdracht om weer terug te keren naar hun lichaam. Er is al veel onderzoek naar bijna-doodervaringen gedaan, maar veel aspecten blijven nog onduidelijk.

Ook vanuit wetenschappelijke hoek komen er steeds meer geluiden dat bijna-doodervaringen niet zomaar kunnen worden afgedaan als ‘speciale hallucinaties’. Twee jaar geleden onthulde de Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander hoe zijn persoonlijke bijna-doodervaring alles veranderde wat hij dacht te weten over bewustzijn, spiritualiteit en het leven na de dood.

In zijn boek Proof of Heaven legt Alexander uit dat hij in een coma raakte nadat bij hem bacteriële meningitis werd geconstateerd. Hij reisde vervolgens naar een andere wereld waar hij naar eigen zeggen in contact kwam met glinsterende wezens die langs de hemel zweefden en een vrouw die zonder woorden tot hem sprak.

Echter

Volgens Charland-Verville kan de theorie dat mensen tijdens een bijna-doodervaring een valse herinnering hebben opgevangen naar de prullenmand. Bijna-doodervaringen voelen zo echt aan dat er wel degelijk iets gebeurd moet zijn.

De herinneringen aan een bijna-doodervaring lijken zelfs echter dan andere herinneringen, zoals een bruiloft of een geboorte.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

38 reacties

 1. ik denk dat je pas werkelijk kunt oordelen over BDE, nadat je het zelf hebt meegemaakt. Ik heb het slecht héél kortstondig meergemaakt. Het machtig indrukwekkende gevoel van ‘dit is een andere wereld’ en ‘alles is hier goed’ is zó sterk en zó overtuigend. Ieder woord wat je gebruikt om het te proberen te beschrijven is te min…
  In ieder geval heb ik geen angst meer om dood te gaan. Ik vond het zo mooi dat ik bijna als advies zou willen geven;
  STERF ! 🙂

  4 likes
 2. Ik ken iemand met een bijna dood ervaring.Voorheen was het eigenlijk een zeurpiet, ook wel zeikerd genoemd.Na zijn ervaring is de beste man totaal maar dan ook totaal veranderd, en heeft het er regelmatig over.Gelukkig bekijk ik dezelfde persoon nu een stuk positiever als voorheen.En de man??Blijkt nu een vrolijk persoon te zijn.

  1 likes
 3. Het komt wel hoor, bevestiging van de wetenschap die jaren zijn neus heeft opgehaald voor alles wat niet te testen of te herhalen is. Het duurt alleen wat langer.

  1 likes
 4. Ik vraag me af of het wel verstandig is om te weten of een bijna dood ervaring een echte gebeurtenis is.

  Stel je voor dat het zo is, en dat er bewijs word geleverd dat er na de dood een ander leven is.

  Wat zou een ieder dan in dit leven gaan doen? gewoon door leven of kiezen voor de andere optie?

  moeilijk onderwerp!

  1 likes
 5. [quote name=”Linda”][quote name=”Dreamfall”]
  … Stel je voor dat er bewijs wordt geleverd dat er na de dood een ander leven is. Wat zou een ieder dan in dit leven gaan doen? Gewoon door leven of kiezen voor de andere optie? Moeilijk onderwerp![/quote]

  Heb je je dat echt nooit afgevraagd? Stel dat we dat allemaal weten. Stel dat onzichtbare plekjes voor onze daden niet bestaan…. Hoe zou het leven nu er dan uitzien? Veeeel beter, zou ik denken.[/quote]

  Beste Dreamfall,
  zoals het ernaar uitziet zal het geen 10 jaar meer duren totdat ‘algemeen bekend’ is dat ‘de dood’ als dusdanig niet bestaat, nooit bestaan heeft en nooit zal bestaan. Wat wél bestaat, is de ‘overgang’: de overgang van hier naar daar.

  Er bestaat uiteraard ook de overgang van daar naar hier. In de volksmond noemen we dat ‘geboorte’. Dit proces van over en weer gaan verloopt volgens specifieke wetten, waarbij je het woord ‘wetten’ in dit geval beter niet kunt associëren met wetten die door mensenhand worden uitgevaardigd. Dit proces verloopt volgens universele wetten, vergelijkbaar met de zwaartekracht of het elektromagnetisme, alleen op een hoger energetisch niveau; een niveau waarover de reeds duizenden jaren beschikbare informatie zorgvuldig voor ‘de massa’ verborgen wordt gehouden. Het is in ieder geval niet iets waarvoor een mens per se bang hoeft te zijn. Je bent immers toch ook niet bang voor de zwaartekracht of de stroom in je stopcontact?

  In het algemeen en zeker in onze westerse cultuur wordt erg moeilijk over ‘de dood’ en wat er al dan niet daarna aan de hand is. Dat komt omdat zogenaamd geen informatie erover beschikbaar is, maar dat klopt voor geen meter. Vraag je af wie er belang bij heeft dat griezelverhalen en andere onzin in ons (on-)bewustzijn geschoven is.

  En om een antwoord te geven op je vraag: als je echt te weten wil komen hoe deze vork in elkaar steekt, kies je vanzelf voor ‘bewuster verder leven’.

  1 likes
 6. Ik denk maar dat is puur wat ik denk, dat je gigantisch gaat trippen als je dood gaat er komen sowiezo allerlei stoffen vrij als je dood gaat……….heb ik me laten vertellen en ja dat geloof ik wel, stoffen als adrenaline,melatomine en dmt zitten allemaal al in je hoofd ik denk dat vooral dmt de overhand neemt…….niet dat ik dat zelf ooit puur heb gebruikt maar paddo`s geven het wel vrij als je die slikt en dat heb ik wel gedaan,tijd bestaat dan niet meer dus als je dan op dat moment dood gaat weet je niet of je 5 jaar op dat moment zit of 5 seconden ik heb gelezen dat je met pure dmt altijd door een tunnel heen gaat dat verklaart in mijn ogen ook een hoop en de verklaring dat het echter dan echt lijkt gooit in mijn ogen helemaal alles op zijn plaats want als er iets wel intens is om mee te maken in je leven dan is het wel een diepe trip….ik heb zelf ooit een gat in de maag gehad en achteraf was het kantje boord voor mij maar die ervaring valt voor mij in het niet met een trip enfin dat is wat ik denk.

  0 likes
 7. [quote name=”Dreamfall”]Ik vraag me af of het wel verstandig is om te weten of een bijna dood ervaring een echte gebeurtenis is.

  Stel je voor dat het zo is, en dat er bewijs word geleverd dat er na de dood een ander leven is.

  Wat zou een ieder dan in dit leven gaan doen? gewoon door leven of kiezen voor de andere optie?

  moeilijk onderwerp![/quote]
  Heb je je dat echt nooit afgevraagd? Ik heb jaren geleden al geconstateerd dat we onszelf na de dood beoordelen met een zuiver geweten. Stel dat we dat allemaal weten. Stel dat onzichtbare plekjes voor onze daden niet bestaan…. Hoe zou het leven nu er dan uitzien? Veeeel beter, zou ik denken.

  0 likes
 8. Er zijn zoveel onderzoeken door wetenschappers gedaan naar dit fenomeen dat je het idd echt serieus mag nemen. Het gaat niet om de ervaring alleen, maar ook hoe een persoon na afloop totaal kan veranderen.

  Daarbij kunnen andere niet logische ervaringen (telepathie, telekinese ….), die behoorlijk wat mensen hebben meegemaakt ook een bijdrage te leveren dat het besef van het los zijn van je ziel en hiermee ook een leven na de dood gevoelsmatig kloppend te maken.

  M.a.w. We weten het (nog) niet en we zullen ook moeten accepteren dat we niet alles kunnen verklaren, maar atheïsme (er is niets en er komt niets buiten de logische realiteit) lijkt het ook niet te zijn.

  @4 De essentie van een Bijna Dood Ervaring is dat je bewustzijn actief is terwijl de hersenen geen/nauwelijks activiteit vertonen, terwijl in een normale trip situatie je geest WEL actief is. Daarbij kan DMT, wat in je pijnappelklier gemaakt worden een geleider zijn van de geest om tussen de Aardse en de andere realiteit te reizen. Daarbij kunnen mensen zonder (noemenswaardige) hersenactiviteit wel zaken vertellen, die buiten hun lichaam hebben plaats gevonden als er sprake is geweest van een BDE.

  0 likes
 9. [quote name=”Dreamfall”]Ik vraag me af of het wel verstandig is om te weten of een bijna dood ervaring een echte gebeurtenis is.

  Stel je voor dat het zo is, en dat er bewijs word geleverd dat er na de dood een ander leven is.

  Wat zou een ieder dan in dit leven gaan doen? gewoon door leven of kiezen voor de andere optie?

  moeilijk onderwerp![/quote]

  Stel dat het zo is en aangetoond, dan is er meer aan het handje en dan loop je niet zomaar op deze bol rond he?
  Dus je tijd uitmaken, er het beste van maken en proberen een goed mens te zijn.

  Maar ik begrijp je punt wel.

  Wss zal het aantal zelfdodingen spectaculair stijgen.

  0 likes
 10. Cardioloog Pim van Lommel deed de afgelopen twintig jaar onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. Hij publiceerde er over in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet en schreef de bestseller Eindeloos bewustzijn. Daarvan werden inmiddels meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Inmiddels de 17e druk. Het boek kreeg de 2010 Network Book Prize Award van de Medical and Scientific Network. Een ‘bijna-dood ervaring’ is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Het verandert mensen blijvend. Volgens Van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.

  http://olympiczion.nl/index.php/nabij-de-dood-ervaring-pim-van-lommel/

  0 likes
 11. [quote name=”mister diamond”]Ik denk maar dat is puur wat ik denk, dat je gigantisch gaat trippen als je dood gaat er komen sowiezo allerlei stoffen vrij als je dood gaat……….heb ik me laten vertellen en ja dat geloof ik wel, stoffen als adrenaline,melatomine en dmt zitten allemaal al in je hoofd ik denk dat vooral dmt de overhand neemt…….niet dat ik dat zelf ooit puur heb gebruikt maar paddo`s geven het wel vrij als je die slikt en dat heb ik wel gedaan,tijd bestaat dan niet meer dus als je dan op dat moment dood gaat weet je niet of je 5 jaar op dat moment zit of 5 seconden ik heb gelezen dat je met pure dmt altijd door een tunnel heen gaat dat verklaart in mijn ogen ook een hoop en de verklaring dat het echter dan echt lijkt gooit in mijn ogen helemaal alles op zijn plaats want als er iets wel intens is om mee te maken in je leven dan is het wel een diepe trip….ik heb zelf ooit een gat in de maag gehad en achteraf was het kantje boord voor mij maar die ervaring valt voor mij in het niet met een trip enfin dat is wat ik denk.[/quote]

  Ik denk dat je doodgaan wel ervaart als een trip.
  En idd er komt DMT vrij als je sterft. Vraag is alleen waarom voorziet de darwinistische natuur voor een trip tijdens het sterven?
  Wat kan het de natuur schelen dat je sterft in pijn en angst? Dood is dood en het veranerd niets aan hoe het leven er hier aan toe gaat.
  Net dàt is voor mij teken dat er meer is dan het leven en het sterven.

  0 likes
 12. [quote name=”mister diamond”]Ik denk maar dat is puur wat ik denk, dat je gigantisch gaat trippen als je dood gaat er komen sowiezo allerlei stoffen vrij als je dood gaat……….heb ik me laten vertellen en ja dat geloof ik wel, stoffen als adrenaline,melatomine en dmt zitten allemaal al in je hoofd ik denk dat vooral dmt de overhand neemt…….niet dat ik dat zelf ooit puur heb gebruikt maar paddo`s geven het wel vrij als je die slikt en dat heb ik wel gedaan,tijd bestaat dan niet meer dus als je dan op dat moment dood gaat weet je niet of je 5 jaar op dat moment zit of 5 seconden ik heb gelezen dat je met pure dmt altijd door een tunnel heen gaat dat verklaart in mijn ogen ook een hoop en de verklaring dat het echter dan echt lijkt gooit in mijn ogen helemaal alles op zijn plaats want als er iets wel intens is om mee te maken in je leven dan is het wel een diepe trip….ik heb zelf ooit een gat in de maag gehad en achteraf was het kantje boord voor mij maar die ervaring valt voor mij in het niet met een trip enfin dat is wat ik denk.[/quote]
  Hé mr. Damond, hallo. Interessant om sterven als een trip te bekijken. Is best mogelijk. Want je verlaat je lichaam en komt in een andere dimensie terecht. Kan me voorstellen dat dat met bijv. paddo’s ook gebeurt. Maar: heerlijk. Alle lichamelijke beslommeringen achter je laten en vrij als een vogeltje je nieuwe leven invliegen. VRIJ!

  0 likes
 13. Weleens de film FLATLINERS gezien?
  http://www.youtube.com/watch?v=oCm_NMU6Phw

  0 likes
 14. @bijnalevend…

  Ik kan alleen maar praten vanuit mijzelf; in 2007 een zeer intense ‘licht’-ervaring gehad tijdens een hele slechte periode in mijn leven. Het is niet in woorden te beschrijven wat ik meemaakte.
  Maar het gevoel van altijd op de achtergrond aanwezige gevoel van HEIMWEE is alleen maar sterker geworden.
  Ik kan niet wachten tot het zover is… totdat ik eindelijk voorbij deze illusie mag kijken en het leven aldaar kan aanschouwen.
  Ondertussen bereid ik mij voor opdat ik klaar ben als het werkelijk zover is. Mijn enige ‘zorg’ is hoe de overgang zal verlopen, maar daarin zal ik zelf, als het bij volle verstand mag beleven, mijn eigen keuze in moeten maken.

  0 likes
 15. Bedankt ieder voor hun meningen,overtuigingen.

  Helaas denk ik niet dat er een leven na de dood bestaat.
  Al jullie meningen hier zijn echter wel super interessant om te lezen en zal eens op onderzoek gaan op internet.

  Bijna dood ervaringen zijn zeker waar, of het een hallucinatie of een werkelijkheid is zal ik nog moeten uitzoeken.

  Wat wel een feit is, is dat we spreken over een BIJNA dood ervaring, dit is wel iets anders dan de werkelijke dood lijkt mij.
  ook daar zal ik me dus iets meer in moeten verdiepen.

  Genoeg voer voor het weekend!
  Thanks

  0 likes
 16. @[email protected]@linda,hallo mensen mijn speculatie is dat onze hersenen een soort ontvanger is een zender alles bestaat volgens mij uit trillingen alles om ons heen zet in en zet uit denk aan monoculen die bewegen op warmte en kou enz. ik denk dat je door dmt of andere pcychedelics je hersenen op een andere frequentie zet.

  bijv eentje die overeenkomt met een andere dimensie en dat je daar dan ook in terrecht komt,feit is wel met een trip dat je je altijd goed moet voorbereiden en nergens mee moet zitten want al je onderdrukte gevoelens komen omhoog dat betekent dus dat je jezelf tegenkomt en dat kan heel angstig overkomen je ego gaat dood………maar eigenlijk is het heel simpel blijf kalm go with the flow…………je krijgt niet wat je wil,je krijgt wat je nodig hebt.

  0 likes
 17. Dit zegt voor mij genoeg
  m.youtube.com/watch?v=BgBr1pt9r44

  0 likes
 18. Als kind ben ik tijdens het bouwen van vlotjes in de Prinsengracht onder een dekschuit terecht gekomen, iemand heeft mij toen uit het water gehaald en verder wist ik van niets meer.
  Blijkt dat ik alleen naar huis gelopen ben en mijn kletsnatte schoenen onder aan de trap uitgedaan had. Ik schijn ook nog tegen mijn moeder te hebben gezegd dat ik wel zou wachten dat ze zouden gaan zoeken. Zoals je begrijpt heb ik dit van mijn moeder gehoord toen ik op latere leeftijd dingen begon te herinneren. Ik had hele mooie en groene weiden gezien en lichtwezens die opeens voor mij zweefden. Er was een tante bij die ik nog nooit gezien had en ook niet kon omdat ze jaren voordat ik geboren werd bij een motorongeval omgekomen was. nooit meer iets gedaan met deze info begon echter wel paranormale dingen te doen, zien en horen. Jaren later zit ik in mijn beroep als chauffeur aan de oever van het IJ en zie opeens het gehele IJ veranderen, mooie groene weiden, mooie lichtwezens en een serene rust. Ik kijk in mijn binnenspiegel en zie de mensen gewoon in mijn bus zitten. Dit gebeurde nadat een oom van mij gestorven was in 1983. Kijk weer naar voren en het landschap wordt steeds mooier en de lichtwezens spraken met mij. Nu ben ik heel erg bezig met spiritisme en alles wat paranormaal is. Ook werd mij interesse in het buitenaardse aangewakkerd. Oude volkeren en verdwenen landen en steden zijn ook mijn interesse.
  Denk ook heel anders over de dood oftewel overgaan. Heb zelf dus nooit getwijfeld aan een bijna doodervaring.
  en dat het hersenspinsels zouden zijn heb ik persoonlijk altijd naar het land der fabelen verwezen. Een gevoel kan je niet verzinnen je hebt het of je hebt het niet. Verhalen die niet waar zijn komen vroeg of laat aan het licht en vestrik je jezelf in die leugens.
  Waarheid is je hart en je hart liegt niet.

  0 likes
 19. @12 Het is moeilijk te voorspellen wanneer het bewijs gevonden worden. Bewijzen is moeilijker dan iets zeer aannemelijk achten na aanleiding van waarnemingen, die men doet. Dat de mensheid van mening is dat de dood een overgang is en geen einde zal zeker toenemen en zelfs common good worden. Dat het niet 100% bewezen commongood wordt als meest logische verklaring lijkt me logischer dan een volledig wetenschappelijk bewijs.

  Verder denk ik dat de enige uitweg uit de hedendaagse crisis er een is van geestelijke, sociale en menselijke ontwikkeling en het besef dat een economie op een eindige planeet niet oneindig kan groeien. Ook in zo een klimaat zal men veel meer open staan voor zaken als BDE’s en andere spirituele zaken/ervaringen.

  0 likes
 20. [quote name=”Dreamfall”]Ik vraag me af of het wel verstandig is om te weten of een bijna dood ervaring een echte gebeurtenis is.

  Stel je voor dat het zo is, en dat er bewijs word geleverd dat er na de dood een ander leven is.

  Wat zou een ieder dan in dit leven gaan doen? gewoon door leven of kiezen voor de andere optie?

  moeilijk onderwerp![/quote]

  Hoe bedoel je kiezen voor een een andere optie?
  Als je aan de andere kant geweest bent weet je dat er geen andere optie is dan dit leven te leven.
  Het gaat er dan ook na een Bde. meer om dat je je leven op een waardevolle manier leeft.
  Er uitstappen (Ik noem maar wat) omdat de andere kant mooier is, is geen optie.

  Wie vertelt jou dat je in die mooie sweer komt na je dood?
  Een Bde is voorrecht, maar je zat nog wel vast aan dit leven tijdens de ervaring.

  Eenmaal los van dit lichaam omdat het lichaam afgestorven is, is het een heel ander verhaal.
  Je word geconfronteerd met de bardo,s en kan je deze herkennen en benutten?
  Kan je het licht verdragen? Kan je de tornige goden verdragen.

  Of verlang je bij de laatste bardo van wording, naar een lichaam?.
  Ben je in staat een menselijk lichaam te kiezen?
  Tijdens de bardo van wording maak je naar hoe je geleefd heb (Karma) dingen mee.

  Heb je heilzame levens geleefd dan zit je vrij goed. heb je vreselijke dingen gedaan …. Oei.
  Daarom mediteer, doe je geestelijke oefeningen, zo dat je je die straks tijden de bardo,s kan gebruiken.
  Er is steeds de mogelijk om in een boedha rijk te komen als je daar op richt.
  MAAR KAN JE DAT?
  Doe ze nu want je weet nooit wanneer het jou tijd is.
  Het leven na de dood is niet erg. Alles wat je ziet is een afspiegeling van de geest.
  Maar weet jij nu, in dit leven wat illusie is en wie je in werkelijk bent.

  0 likes
 21. [quote name=”Bamischijf”]Cardioloog Pim van Lommel deed de afgelopen twintig jaar onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. Hij publiceerde er over in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet en schreef de bestseller Eindeloos bewustzijn. Daarvan werden inmiddels meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Inmiddels de 17e druk. Het boek kreeg de 2010 Network Book Prize Award van de Medical and Scientific Network. Een ‘bijna-dood ervaring’ is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Het verandert mensen blijvend. Volgens Van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.

  http://olympiczion.nl/index.php/nabij-de-dood-ervaring-pim-van-lommel/%5B/quote%5D
  Inderdaad. Net zoals het orkest niet in de radio zit, zetelt ons bewustzijn niet in onze hersenen. En wanneer de muziek van het orkest ons niet meer bevalt kunnen wij ervoor kunnen kiezen om een andere zender op te zetten. Wanneer we de frequentie veranderen ontvangen we een ander signaal. Zo werkt het ook met ons bewustzijn.

  0 likes
 22. @silversurfer

  Mediteren gaat mij niet lukken.

  Ik heb het geprobeerd maar ik ben veelste snel afgeleidt.
  (door m,n ernstige ADD)
  Ik slik geen rittalin meer omdat het nul effect geeft bij mij,dosis 12 pillen op een dag.

  dus als u of een ander tips heeft om te mediteren voor een ernstige adder let me know.

  Hoe bedoel je kiezen voor een een andere optie?

  ik bedoel eruit stappen idd.

  0 likes
 23. Bijna-doodervaring is geen bedenksel !

  En zo is het maar net !

  0 likes
 24. een veelgehoorde uitspraak is dat de gelovigen in dezen zo overtuigd zijn omdat ze graag willen dat het zo is. dat lijkt mij dus van niet

  0 likes
 25. [quote name=”Carnivore”][quote name=”Dreamfall”]Ik vraag me af of het wel verstandig is om te weten of een bijna dood ervaring een echte gebeurtenis is.

  Stel je voor dat het zo is, en dat er bewijs word geleverd dat er na de dood een ander leven is.

  Wat zou een ieder dan in dit leven gaan doen? gewoon door leven of kiezen voor de andere optie?

  moeilijk onderwerp![/quote]

  Stel dat het zo is en aangetoond, dan is er meer aan het handje en dan loop je niet zomaar op deze bol rond he?
  Dus je tijd uitmaken, er het beste van maken en proberen een goed mens te zijn.

  Maar ik begrijp je punt wel.

  Wss zal het aantal zelfdodingen spectaculair stijgen.[/quote]

  “Wss zal het aantal zelfdodingen spectaculair stijgen.”

  Dat hoop ik toch niet voor degenen die met deze plannen rond lopen. Lees :Jozef Rulof Wikipedia, onder het kopje Zelfmoord.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jozef_Rulof

  0 likes
 26. MAAR KAN JE DAT?
  Doe ze nu want je weet nooit wanneer het jou tijd is.
  Het leven na de dood is niet erg. Alles wat je ziet is een afspiegeling van de geest.
  Maar weet jij nu, in dit leven wat illusie is en wie je in werkelijk bent.[/quote]
  Wat je nu raaskalt over Bardo en bla bla is ook alleen maar een fabeltje !

  0 likes
 27. [quote name=”Dreamfall”]Bedankt ieder voor hun meningen,overtuigingen.

  Helaas denk ik niet dat er een leven na de dood bestaat.
  Al jullie meningen hier zijn echter wel super interessant om te lezen en zal eens op onderzoek gaan op internet.

  Bijna dood ervaringen zijn zeker waar, of het een hallucinatie of een werkelijkheid is zal ik nog moeten uitzoeken.

  Wat wel een feit is, is dat we spreken over een BIJNA dood ervaring, dit is wel iets anders dan de werkelijke dood lijkt mij.
  ook daar zal ik me dus iets meer in moeten verdiepen.

  Genoeg voer voor het weekend!
  Thanks[/quote]
  Ja bijna omdat het fysieke lichaam nog niet dood is we hebben het hier ook niet over het fysieke lichaam die die andere wereld betreed en ziet is het niet. We hebben het over een uitgetreden geest die naar die andere dimensie gaat. Hetzelfde geld voor uittredings ervaringen waar je geest uit je lichaam gat ben je toch ook nog niet dood ? Heb zelf vele uittredingen meegemaakt helaas nog niet in de ”hemel” ervaring maar wel bv een ”tochtje” in huis en ja ik kon gewoon met astraal lichaam in huis rondlopen ! Nee dat speelde niet af in de hersenen, ja ze pikken het op de indrukken omdat je nog verbonden bent, tja anders zou je het ook niet herinneren he ? EVP en trance mediums bewijzen ook een hiernamaals .

  0 likes
 28. Maar er zijn ook andere kanten aan het aspect. Ik ken ook mensen die een hartstilstand hebben gehad. Niet een maar meerdere deze hebben niets ,meegemaakt. als er geen reanimatie was geweest waren deze er niet meer. Laatst nog een gesprek met een hartpatiënt Hij zei er is niets hierna. Ik was van de wereld en heb niets gemerkt kan mij niets herinneren het is gewoon over… Niets geen tunnels of andere ruimtes of iets van dien aard. Wat hebben mensen die deze wel hebben mee gemaakt?

  0 likes
 29. Iedereen komt er tzt achter of het waar is of niet.

  0 likes
 30. Die geest treedt niet uit, maar totaal andersom dus. Dit lichaam dat wij gebruiken, dat zijn wij dus niet. Wij zijn veel meer dan dat zij nu nog steeds denken te zijn en geloven zelfs nu nog dat zij hun lichaam zijn. Terwijl het lichaam niet meer en niet minder is dan een hologram van jouw eigen bewust-zijn. Daarom ook kan dat lichaam dus ook sterven, maar JIJ sterft nooit!
  Die JIJ dat is dus Puur Bewustzijn, wij zijn allemaal kinderen van die ene en dus wij zijn ook allemaal daardoor met elkaar verbonden. Welke kleur je ook maar hebt, welk geloof je hier ook maar wilt aanhangen en ook dat is allemaal maar t i j d e l i j k, maar jij en ik zijn e e u w i g en o n e i n d i g !

  0 likes
 31. Lynn zei.!

  Dat hoop ik toch niet voor degenen die met deze plannen rond lopen. Lees :Jozef Rulof Wikipedia, onder het kopje Zelfmoord.http://nl.wikipedia.org/wiki/Jozef_Rulof

  Ik hoop het ook niet voor diegene !

  0 likes
 32. [quote name=”Dreamfall”]@silversurfer

  Mediteren gaat mij niet lukken.

  ik bedoel eruit stappen idd.[/quote]

  Als er veel onrust is in je is het niet gemakkelijk op een kussetje te gaan zitten. Ik zou het je dan ook afraden.
  Hardlopen is ook een vorm van meditatie.
  Net als squash erg heilzaam voor je kan zijn. je hebt dan geen tijd om na te denken.
  Osho heeft een aantal zeer goede meditatie vormen ontwikkeld. De koendalini en de dinamische meditatie zou ik zeker een keer uit proberen.

  Knoop goed in je oren dat adhd en add evolutionaire aanpassingen zijn. Een antwoord van de natuur, op een maatschappij die steeds jachtiger word.

  Die rittalin die je slikte is eigenlijk een slechte oplossing voor het “probleem” dat jij en je omgeving ervaart.
  De rust zit in een levensstijl waar bij je voldoende serotonine aanmaakt.
  Je hebt waar schijnlijk ook veel behoefte aan begrip, maar dat zul je niet makkelijk vinden in de buitenwereld die niet begrijpt hoe fijn besnaart jij bent.

  Je hebt een lichaam dat eigenlijk zijn tijd vooruit is.
  Er uitstappen heeft erg weinig zin.
  Je stap direct weer een lichaam binnen zonder eerst in de sweren geweest te zijn.
  En waar je onherroepelijk weer in de zelfde situatie verzeild raakt.
  Alleen dan met angst voor het onbekende erbij. Want je hebt dan geen idee hoe je in dat lichaam terecht bent gekomen.

  Ik ken een heel goede homeopaat die je met je klachten kan helpen.

  Als je dat adres wilt, geef ik mijn Email adres aan de redactie van niburu.
  Misschien willen zij doorgeef luikje spelen?

  0 likes
 33. Ik voel hier veel liefde

  0 likes
 34. Dood bestaat , leven ook . Wij bestaan hier omdat we bestaan , maar dat is niet het leven. Onze lichaam sterft , maar het leven gaat door .

  0 likes
 35. [quote name=”Bamischijf”]Cardioloog Pim van Lommel deed de afgelopen twintig jaar onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. Hij publiceerde er over in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet en schreef de bestseller Eindeloos bewustzijn. Daarvan werden inmiddels meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Inmiddels de 17e druk. Het boek kreeg de 2010 Network Book Prize Award van de Medical and Scientific Network. Een ‘bijna-dood ervaring’ is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Het verandert mensen blijvend. Volgens Van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.

  http://olympiczion.nl/index.php/nabij-de-dood-ervaring-pim-van-lommel/%5B/quote%5D
  Voor de ongelovigen onder ons (vrede zij niet met hen) is er juist een nieuw boek op de markt gekomen van atheïst Dick Schwaab (vznmh) om de kinderen het tegendeel te bewijzen. “Jij bent je brein”: http://goo.gl/uOWwm
  Ik zag er zaterdag in de provincie-hoofdstad stapels van liggen in de lokale boekhandel. “Op de brandstapel die boeken,” dacht ik nog spontaan. Fout, fout, fout: té spontaan… Van mij mag Dick S., bij nader inzien, een andere visie vertegenwoordigen dan ‘onze Pim’, maar ik maak me wel eens zorgen – vast ten onrechte – over de toenemende invloed van de a-spirituelen op “de gevoelige kinderbreintjes”. Dick is een kinderkruistocht begonnen, weest waakzaam!

  0 likes
 36. Hoe je het ook draait, of wendt, of keert, zolang je geen eigen ervaring hebt gehad met bde’s, oftwel verhalen uit 1e hand hebt gehoord, blijft het speculeren met als gevolg wel/niet geloven.

  De literatuur over dit onderwerp kun je verdelen in 3 kampen:
  1) mensen die over hun ervaringen vertellen (tot zover ze dat durven)
  2) mensen die onderzoek doen naar ervaringen en dat proberen op de een of andere manier te staven (zoals Pim van Lommel)
  3) en mensen die het al dan niet bij voorbaat lariekoek vinden en desnoods eveneens boeken erover schrijven

  En wat dan nog? Niks.

  Make up your own mind. Vind je het interessant, ga op onderzoek uit. Verzamel in de loop der jaren je eigen gegevens via literatuur en verhalen van mensen. Bepaal je eigen mening achteraf.

  Vind je het niet interessant, doe dat dan allemaal niet. Maar val dan ajb ook niemand lastig met dingen waarvan je niks af weet. Een mening hebben is een fluitje van een cent, iedereen kan dat. Een mening vormen, ja, dat is wat ingewikkelder natuurlijk.

  0 likes
 37. Ik heb een bijna-doodervaring gehad. Ik had zware diabetes I + II door elkaar. Mijn suiker was rond de 30 en ik viel vaak weg in slaap. Ik ben een keertje echt weggevallen en ik belandde in de geesteswereld. Ik kwam in een mooie, rustige en vredige kamer terecht. Aan de muur hingen vele foto’s van mijn voorouders, veel van hun kon ik helemaal niet. Ik was rustig aan het kijken, maar ik mocht daar niet wezen of blijven, Ik werd weggevoerd en net voordat ik weer in mijn lichaam zat, zag ik mijn oma. Ze zei heel snel, dat families het belangrijkste zijn. Ik kan me het nog steeds herinneren, ondanks dat ik een echt belabberd geheugen heb. Ik vond het een mooie ervaring en erg liefdevol. Ze hebben later pas mijn suikerziekte ontdekt. Ik moet kortstondig in coma zijn geweest, mijn geest was uit mijn lichaam getreden en ik verbleef een paar minuten in de wereld der geesten. Ik weet dat de dood niet echt bestaat, alleen je vlees kan sterven, maar niet je geest.

  0 likes
 38. [quote name=”albarianotlink”]Ik heb een bijna-doodervaring gehad. Ik had zware diabetes I + II door elkaar. Mijn suiker was rond de 30 en ik viel vaak weg in slaap. Ik ben een keertje echt weggevallen en ik belandde in de geesteswereld. Ik kwam in een mooie, rustige en vredige kamer terecht. Aan de muur hingen vele foto’s van mijn voorouders, veel van hun kon ik helemaal niet. Ik was rustig aan het kijken, maar ik mocht daar niet wezen of blijven, Ik werd weggevoerd en net voordat ik weer in mijn lichaam zat, zag ik mijn oma. Ze zei heel snel, dat families het belangrijkste zijn. Ik kan me het nog steeds herinneren, ondanks dat ik een echt belabberd geheugen heb. Ik vond het een mooie ervaring en erg liefdevol. Ze hebben later pas mijn suikerziekte ontdekt. Ik moet kortstondig in coma zijn geweest, mijn geest was uit mijn lichaam getreden en ik verbleef een paar minuten in de wereld der geesten. Ik weet dat de dood niet echt bestaat, alleen je vlees kan sterven, maar niet je geest.[/quote]
  En zo is het maar net !

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

soros

Hoppa: George Soros stopt 220 miljoen in radicale BLM-groepen

De Soros Foundation stopt 220 miljoen dollar ...

kaag

Kaag smijt midden in reces met belastinggeld om oorlogen in stand te houden. ‘Intens slecht mens’

Afgelopen maand liet Egypte weten bereid te ...