Financieel

Nederlandse banken krijgen verborgen miljardensubsidies

Help mee door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De vier grootste Nederlandse banken krijgen ieder jaar een verborgen subsidie van enkele miljarden euro’s, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Daarnaast zijn de lonen in de Nederlandse bankensector aanzienlijk gestegen, sterker dan in financiële sectoren in andere ontwikkelde landen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De bankensector is een last voor de Nederlandse economie, concludeert SOMO. De commissie Wijffels, die het kabinet gaat adviseren over de toekomst van de bankensector, mag onconventionele maatregelen volgens het onderzoeksinstituut niet schuwen.

Risico’s

Het onderzoek van SOMO laat zien dat het too big to fail-probleem groot is. Sinds de kredietcrisis is de Nederlandse bankenmarkt nog verder geconcentreerd geraakt. Dat brengt grote risico’s met zich mee voor de Nederlandse belastingbetaler.

De verborgen subsidie voor de vier grootste Nederlandse banken bedroeg vorig jaar tussen de 4,1 en 12,3 miljard euro. Dit is wat ze besparen op hun financieringskosten doordat crediteuren er van uitgaan dat de Nederlandse staat deze banken altijd zal redden. Het bedrag staat gelijk aan twee derde tot twee keer de winst die de banken in 2011 boekten.

De vier grootste banken – ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Bank – worden hierdoor aangemoedigd om nog meer risico’s te nemen en een nog groter marktaandeel te veroveren. Zij kunnen immers relatief goedkoop geld lenen omdat financiële markten verwachten dat de Nederlandse overheid financiële hulp biedt als ze in de problemen komen.

Illusie

Uit economisch onderzoek blijkt dat grote banken zoals die in Nederland vooral schaalnadelen opleveren. Daarnaast schaadt de Nederlandse bankensector de economie, aldus SOMO.

Het verschil in lonen tussen de bankensector en het gemiddelde in Nederland lag in het jaar 2007 op 80 procent, tegen 20 procent aan het begin van de jaren negentig. De voordelen van schaalvergroting in de financiële sector bleken al snel een illusie, maar toch houdt men binnen de sector nog vast aan deze zienswijze.

SOMO pleit voor een forse afslanking van de banken. Het onderzoeksinstituut ziet liever meer diversiteit in de sector dan dat ABN Amro zijn internationale activiteiten weer verder uitbouwt.

Bron: Somo.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Roger Lousberg
Roger Lousberg
11 jaren geleden

Dat is dus een bedrijf/onderneming runnen zonder ook maar te kijken of je misschien failliet gaat oid want je wordt toch geredt door de overheid.

m.a.w. “het systeem” dat de maatschappij/samenlenving is, is niks anders dan een “graaibak” met “vastgestelde” “regels” en hier bevinden zich alleen de “hoog opgeleidden” en “correcte” danwel “betere” mensen, die de och arme schaapjes moeten leiden, want ja zij zijn immers oh zo slim en weten zo veel…. :r

Marco
Marco
11 jaren geleden

Zo zie je maar weer dat wederom de belasting betaler de pineut is, is er een crises dan word deze over de rug van het volk afgerekend.
Maar kun je als goed huisvader/vrouw niet meer aan je fin.verplichtingen voldoen dan word je eenvoudigweg aan de schandpaal genageld ( Waarom banken niet ???? )
De bank is toch een dienstverlener die op basis van vertrouwen onze centjes mogen beheren of mis ik nu een stuk.

Avatar_777
Avatar_777
11 jaren geleden

Nederland is het Aards paradijs voor de bankensector, het grote graaien, ten koste van de belastingbetaler. Benieuwd wanneer wij eindelijk eens duidelijk weten te maken dat genoeg ook écht genoeg is!

overjerug
overjerug
11 jaren geleden

Als men het niet eens is met de gebeurtenissen, en hoe de zaken geregeld worden, dan dienen we in actie te komen. Zorg voor een collectieve tegenstand en blijf niet in je hoofdje rotzooien. Woorden verstillen, daden brengen veranderingen teweeg. Als men hun maar blijft betalen waarover klagen we dan…

Opties blijven opties totdat ze tot uitvoering worden gebracht, dan zijn het acties.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x