Homepagina » Financieel » Nederlandse banken krijgen verborgen miljardensubsidies
Nederlandse banken krijgen verborgen miljardensubsidies

Nederlandse banken krijgen verborgen miljardensubsidies

De vier grootste Nederlandse banken krijgen ieder jaar een verborgen subsidie van enkele miljarden euro’s, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Daarnaast zijn de lonen in de Nederlandse bankensector aanzienlijk gestegen, sterker dan in financiële sectoren in andere ontwikkelde landen.

De bankensector is een last voor de Nederlandse economie, concludeert SOMO. De commissie Wijffels, die het kabinet gaat adviseren over de toekomst van de bankensector, mag onconventionele maatregelen volgens het onderzoeksinstituut niet schuwen.

Risico’s

Het onderzoek van SOMO laat zien dat het too big to fail-probleem groot is. Sinds de kredietcrisis is de Nederlandse bankenmarkt nog verder geconcentreerd geraakt. Dat brengt grote risico’s met zich mee voor de Nederlandse belastingbetaler.

De verborgen subsidie voor de vier grootste Nederlandse banken bedroeg vorig jaar tussen de 4,1 en 12,3 miljard euro. Dit is wat ze besparen op hun financieringskosten doordat crediteuren er van uitgaan dat de Nederlandse staat deze banken altijd zal redden. Het bedrag staat gelijk aan twee derde tot twee keer de winst die de banken in 2011 boekten.

De vier grootste banken – ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Bank – worden hierdoor aangemoedigd om nog meer risico’s te nemen en een nog groter marktaandeel te veroveren. Zij kunnen immers relatief goedkoop geld lenen omdat financiële markten verwachten dat de Nederlandse overheid financiële hulp biedt als ze in de problemen komen.

Illusie

Uit economisch onderzoek blijkt dat grote banken zoals die in Nederland vooral schaalnadelen opleveren. Daarnaast schaadt de Nederlandse bankensector de economie, aldus SOMO.

Het verschil in lonen tussen de bankensector en het gemiddelde in Nederland lag in het jaar 2007 op 80 procent, tegen 20 procent aan het begin van de jaren negentig. De voordelen van schaalvergroting in de financiële sector bleken al snel een illusie, maar toch houdt men binnen de sector nog vast aan deze zienswijze.

SOMO pleit voor een forse afslanking van de banken. Het onderzoeksinstituut ziet liever meer diversiteit in de sector dan dat ABN Amro zijn internationale activiteiten weer verder uitbouwt.

Bron: Somo.nl

Gerelateerd:

 Vond je deze info leuk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

30 reacties

 1. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]

  Margo vind ik een typisch voorbeeld van een forumtrol. Lekker chargeren en iedereen op je mening laten reageren, à la Wilders. Ik wens je nog veel inzicht.

  1 likes
 2. Dat is dus een bedrijf/onderneming runnen zonder ook maar te kijken of je misschien failliet gaat oid want je wordt toch geredt door de overheid.

  m.a.w. “het systeem” dat de maatschappij/samenlenving is, is niks anders dan een “graaibak” met “vastgestelde” “regels” en hier bevinden zich alleen de “hoog opgeleidden” en “correcte” danwel “betere” mensen, die de och arme schaapjes moeten leiden, want ja zij zijn immers oh zo slim en weten zo veel…. :r

  0 likes
 3. Zo zie je maar weer dat wederom de belasting betaler de pineut is, is er een crises dan word deze over de rug van het volk afgerekend.
  Maar kun je als goed huisvader/vrouw niet meer aan je fin.verplichtingen voldoen dan word je eenvoudigweg aan de schandpaal genageld ( Waarom banken niet ???? )
  De bank is toch een dienstverlener die op basis van vertrouwen onze centjes mogen beheren of mis ik nu een stuk.

  0 likes
 4. Nederland is het Aards paradijs voor de bankensector, het grote graaien, ten koste van de belastingbetaler. Benieuwd wanneer wij eindelijk eens duidelijk weten te maken dat genoeg ook écht genoeg is!

  0 likes
 5. Als men het niet eens is met de gebeurtenissen, en hoe de zaken geregeld worden, dan dienen we in actie te komen. Zorg voor een collectieve tegenstand en blijf niet in je hoofdje rotzooien. Woorden verstillen, daden brengen veranderingen teweeg. Als men hun maar blijft betalen waarover klagen we dan…

  Opties blijven opties totdat ze tot uitvoering worden gebracht, dan zijn het acties.

  0 likes
 6. Op mijn website: http://www.praktijkredhawk.nu kun je zien hoe de banken en hypotheekverstrekkers, incassobureau’s, aangepakt worden en aansprakelijk gesteld worden voor de volgende misdrijven: hypotheekfraude, diefstal, oplichting, valsmunterij en valsheid in geschrifte.
  Ook kun je voorbeelden zien en gebruiken, van de aangiften bij de politie die al gedaan zijn én de oplossing!

  0 likes
 7. Niet alleen de banken moeten halveren, maar de hele financiele sector in NL moet halveren.

  De totale financiele sector heeft in NL een balansomvang van ca. 770% van ons bruto nationaal inkomen (BNP).

  De waarde van alle reele vaste activa (gebouwen, infrastructuur, productie en vervoermiddelen) bij elkaar opgesteld heeft in NL een waarde van 340% van ons BNP. Dit moet deels met eigen vermogen worden gefinancierd.

  De rest van de omvang van de balansen van de financiele instellingen heeft nu een tegenwaarde bestaande uit getalletjes in een computer / gebakken lucht.

  0 likes
 8. Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.

  0 likes
 9. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]

  Ook de familie van Oranje krijgt een uitkering. Die is alleen veel en veel hoger dan van andere mensen die een uitkering krijgen want die behoren tot de club die geld maakt uit niks. En heeft iemand die een uitkering krijgt minder rechten of zo (in uw bekrompen hoofd ??) Mogelijk bent u morgen de volgende !

  0 likes
 10. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]

  Margo dit is appels en peren met elkaar vergelijken. Bovendien vind ik dat je een asociale en wereldvreemde opmerking maakt over mensen met een uitkering.
  Heb je wel gehoord dat we nog steeds in een crisis zitten en dat veel mensen onvrijwillig werkeloos zijn en dus een uitkering hebben?

  Volgens mij bij jij niet helemaal van deze wereld. Buitenaards misschien?

  Voor mij mag je als je een ondernemer bent, failliet gaan. Dan hoop ik dat je een een eenmanszaak heb, lekker persoonlijk aansprakelijk.

  Ben je een werknemer dan mogen ze van mij jou wel een schop onder je kont geven.

  Maar misschien werk je wel niet eens en laat je je partner voor je werken.

  Daag Margo, get a real life.

  0 likes
 11. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]

  Dus mensen met een uitkering raken hun zeggenschap kwijt ?Mogen niks zeggen volgens jou ?zijn ineens geen mens meer ?En dan heb ik het niet over de klaplopers.Misselijkmakend antwoord van je .

  Dit werkende mens betaald liever voor een medemens ,dan een uitzuigende instantie ik vind je redenering kolder.Het wordt tijd dat wanneer een bank geen winst kan maken op zichzelf hij failliet moet gaan net als ieder ander bedrijf.Daarbij zijn het niet meer dan oplichters en moet de fraude bestreden worden.Heb je veel geld bij zon bank ,neem op tijd een andere.Geen ene bank is veilig is ook nooit zo geweest ,schijnveiligheid is nog steeds geen veiligheid.

  0 likes
 12. [quote name=”Avatar_777″]Nederland is het Aards paradijs voor de bankensector, het grote graaien, ten koste van de belastingbetaler. Benieuwd wanneer wij eindelijk eens duidelijk weten te maken dat genoeg ook écht genoeg is![/quote]

  De eerste Corporatie ooit is de VOC als ik me niet vergis…. Het huidige banken idee ook….

  0 likes
 13. Banken die subsidie krijgen? Lees ik het goed. (sorry, ben ff weg, ik moet overgeven!) Zij die hun verplichting jegens de bank niet na kunnen komen, worden door deze banken onverbiddellijk en keihard aangepakt. En dezelfde banken drijven op de steun van diezelfde mensen en ondernemers? Bah!

  0 likes
 14. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]
  En wat is een salaris dan ? Ook een uitkering, die wordt je ook uitgekeerd. Daarnaast, hebben deze mensen alle recht om hun zegje hierover te doen. Door het onrecht in deze wereld, zijn zij de dupe geworden.

  0 likes
 15. [quote name=”Margo”]Ik vind … subsidie is.[/quote]
  Margo, Margo… is deze reactie geplaatst met overtuiging, of ben je gewoon op zoek naar reacties.. pff. Ik weet niet waar ik moet beginnen maar hier doe ik een poging…

  Uitkering: Dit is in mijn ogen een uitkering van een verzekering waar je naar alle waarschijnlijkheid zelf meer aan betaald hebt dan dat je er ooit van terug krijgt. (Gemeentelijke belastingen, loonbelasting en nog een aantal…) Deze “verzekering” is zogezegt verplicht en wordt met geweld afgedwongen…
  Elke vorm van belasting is een vorm van slavernij in mijn opinie.. Om geld te krijgen zul je moeten werken… Belasting betaal je met geld… dus resultaat -> slavernij.

  Binnen Niburu wordt juist gekeken hoe het anders mag/kan. Mensen hier hebben doorgaans een open blik. Ideale plaats bij uitstek!

  0 likes
 16. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]

  Wat een koloniale gedachte. De banken zullen wel blij met je zijn.

  0 likes
 17. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]
  Wat je zegt is een afspiegeling van jouw innerlijk. Even los van het oordeel dat werkloze mensen blijkbaar niets in mogen brengen op dit vlak van jou, doe je een nogal forse aanname dat de lezers van sites als deze voor het merendeel werkloos zouden zijn. Mag ik je vragen naar het onderzoek dat daarop wijst of enig ander bewijs dat deze stelling staaft? Mijn vermoeden is namelijk dat je slechts vanuit vooringenomenheid (patronen) hier een mening ventileert die je op geen enkele wijze kan staven dan met nog meer subjectieve suggestieve uitspraken. Maar goed, ook los daarvan zou je je af kunnen vragen of je als mens wel op deze wijze in het leven wil staan. Is jouw bijdrage aan de wereld dergelijke berichten posten? Ik hoop dat je de ruimte vindt om te inkeer te komen.

  0 likes
 18. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft….[/quote]

  Margo, jij staat echt bol van de vooroordelen hè. Kritische mensen zijn dus in jouw ogen per definitie uitkeringstrekkers. Jij weet NIETS van mij of van ons. Moest ik nog even kwijt.

  0 likes
 19. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]

  Lekker toch, hele dag NIKS doen, wachten op UITKERING hahha Margo tje toch ……

  0 likes
 20. [quote name=”Roger Lousberg”][quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]

  Lekker toch, hele dag NIKS doen, wachten op UITKERING hahha Margo tje toch ……[/quote]

  weet waar je over oordeelt?!! jij kent immers de positie niet waar iemand in verkeerd of te recht gekomen is.

  0 likes
 21. [quote name=”patricia”][quote name=”Roger Lousberg”][quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]

  Lekker toch, hele dag NIKS doen, wachten op UITKERING hahha Margo tje toch ……[/quote]

  weet waar je over oordeelt?!! jij kent immers de positie niet waar iemand in verkeerd of te recht gekomen is.[/quote]

  Ik was sarcastisch naar Margo toe 😉
  Met als doel de boodschap van je reactie te zeggen. Wellicht moet ik mijn sarcasme bijschaven danwel achterwege laten vanwege slecht niveau, hihi.

  0 likes
 22. Hoe kun je iets vertrouwen als keer op keer wordt bewezen dat het niet te vertrouwen is? Als we de subsidie aan de banken nu afschaffen zijn een groot aantal bezuinigingen helemaal niet meer nodig of wordt onze overheid afgeperst door de banken? Iets dat me niet zou verbazen maar ik heb geen bewijs. Ik ga dit bericht maar weer eens doorsturen naar de TK in de hoop dat iemand er iets mee gaat doen.

  0 likes
 23. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]

  Wat is dit nu weer voor een belachelijke kolder? Dit is pure discriminatie die niet te tolereren valt. Dit land hangt van subsidies aan elkaar en dus zouden de meeste mensen hun mond moeten houden. Het aftrekken van de hypotheek bij de belasting is ook een vorm van subsidie en die hypotheek aftrekkers kosten de staat meer geld dan alle uitkeringen bij elkaar.

  0 likes
 24. We happen wel weer allemaal lekker op….in dit geval margo, hé? Ik ook hoor, maar nu ik la die reacties zo lees, moet ik er wel om lachen.

  0 likes
 25. Een wereld gebouwd met geleend geld zal afhankelijk zijn van zijn banken. De illusie meer geld te hebben dan hun werkelijke inkomen heeft mensen hun hoofd op hol gebracht. De sky is the limit! Hak uw schuld in stukjes en het lijkt minder erg. Ook betaalt u misschien wel dubbel zo veel terug dan wat u ontving! Snel over veel geld bezitten! De rekening komt later! En onze banken hebben daar flink misbruik gemaakt van onze hebzucht 😉

  0 likes
 26. [quote name=”Margo”]Ik vind dat sites met lezers waarvan het merendeel een uitkering heeft niet echt de aangewezen mensen om hier kritisch over te zijn, aangezien een uitkering ook een vorm van subsidie is.[/quote]
  Ook – en misschien wel juist – mensen met een uitkering kunnen en mogen hierover kritisch zijn. Geen betaalde baan wil niet zeggen: geen hersens en/of geen gevoelens.

  En als er al subsidies uitgedeeld worden gaan die vooral toch daarheen waar het grote geld (de banken) al zit. En wederom ten koste van de gewone mensen met lage inkomens. Probeer maar eens gebruik te maken van aanvullende regelingen, heel lastig en vooral heel veel papierwerk, het is een ontmoedigingsbeleid. En, hoe kan het dat banken binnen 48 uur ‘gered’ waren, terwijl iemand die een uitkering aanvraagt daar algauw 8 weken op moet wachten. En in die tussentijd maar zien hoe je je ‘redt’.

  0 likes
 27. Sorry als jullie het als aanval zien, maar zo bedoel ik het niet, want ik heb zelf ook een uitkering…
  Ik ben zelf op staande voet ontslagen anderhalf jaar geleden ongeveer omdat ik als leidinggevende voor de grap iemand (een dikke vent die net een hypotheek had afgesloten op zijn nieuwe huis) had ontslagen, als een practical joke (het was 31 maart, en ik wilde die collega de volgende dag bellen met ‘1 april, je hoeft je huis niet te verkopen hoor!).
  Zover kwam het helaas niet want mijn eigen baas kon de lol er niet van inzien.
  Dus toen zat ik ineens thuis…alleen maar omdat ik een grapje maakte.

  0 likes
 28. [quote name=”Margo”]Sorry als jullie het als aanval zien, maar zo bedoel ik het niet, want ik heb zelf ook een uitkering…
  Ik ben zelf op staande voet ontslagen anderhalf jaar geleden ongeveer omdat ik als leidinggevende voor de grap iemand (een dikke vent die net een hypotheek had afgesloten op zijn nieuwe huis) had ontslagen, als een practical joke (het was 31 maart, en ik wilde die collega de volgende dag bellen met ‘1 april, je hoeft je huis niet te verkopen hoor!).
  Zover kwam het helaas niet want mijn eigen baas kon de lol er niet van inzien.
  Dus toen zat ik ineens thuis…alleen maar omdat ik een grapje maakte.[/quote]

  Kon je zelf niet bedenken dat je met dit ‘grapje’ te ver ging?

  0 likes
 29. [quote name=”Margo”]Sorry als jullie het als aanval zien, maar zo bedoel ik het niet, want ik heb zelf ook een uitkering…
  Ik ben zelf op staande voet ontslagen anderhalf jaar geleden ongeveer omdat ik als leidinggevende voor de grap iemand (een dikke vent die net een hypotheek had afgesloten op zijn nieuwe huis) had ontslagen, als een practical joke (het was 31 maart, en ik wilde die collega de volgende dag bellen met ‘1 april, je hoeft je huis niet te verkopen hoor!).
  Zover kwam het helaas niet want mijn eigen baas kon de lol er niet van inzien.
  Dus toen zat ik ineens thuis…alleen maar omdat ik een grapje maakte.[/quote]

  Sja Margot. Het kan een ieder overkomen om van een werksituatie naar een uitkeringsituatie te worden overgeheveld.
  Het zij je gegund om even rustig achterover zitten en uit te rusten. We hoeven elkaar zeker niet de ogen uit de kop te pikken om er zelf beter van te worden.

  0 likes
 30. [quote name=”Nulpunt”][quote name=”Margo”]Sorry als jullie het als aanval zien, maar zo bedoel ik het niet, want ik heb zelf ook een uitkering…
  Ik ben zelf op staande voet ontslagen anderhalf jaar geleden ongeveer omdat ik als leidinggevende voor de grap iemand (een dikke vent die net een hypotheek had afgesloten op zijn nieuwe huis) had ontslagen, als een practical joke (het was 31 maart, en ik wilde die collega de volgende dag bellen met ‘1 april, je hoeft je huis niet te verkopen hoor!).
  Zover kwam het helaas niet want mijn eigen baas kon de lol er niet van inzien.
  Dus toen zat ik ineens thuis…alleen maar omdat ik een grapje maakte.[/quote]

  Kon je zelf niet bedenken dat je met dit ‘grapje’ te ver ging?[/quote]
  Ja, maar pas achteraf, en toen was het te laat helaas…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

puerto rico

2018: ‘Trump bood geen hulp na orkaan Puerto Rico!’ 2020: Puerto Ricanen doen deze schokkende ontdekking

De onthullingen in Puerto Rico enkele dagen ...

Australië

Bosbranden Australië leggen bouwwerken ouder dan de piramides bloot. Maar wat zijn het?

Het Budj Bim-landschap in het zuidwesten van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.