Binnenland

Kamervragen over windmolens: ‘We zien nu hoe gevaarlijk die ondingen kunnen zijn’

Help door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

In Zeewolde is de bovenkant van een windmolen, inclusief de rotor, vernield. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Flevoland en Gooi en Vechtstreek zei dat het er sterk op lijkt dat de harde wind de molen heeft doen knakken.

De brokstukken van het gevaarte liggen verspreid over honderden meters en de rotor heeft een flinke krater geslagen in het wegdek. De weg is afgesloten voor doorgaand verkeer. Eigenaar Vattenfall liet weten dat de overige windmolens van het windmolenpark uit voorzorg zijn stilgezet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De turbines zijn al wat ouder en in 1989 geplaatst. De bewuste windmolen stond sinds dinsdagavond al stil vanwege een foutmelding.

Een windmolen die niet tegen wind kan

“Het zijn niet alleen vogelgehaktmolens, deze walgelijke gedrochten zijn ook voor mensen levensgevaarlijk,” reageert FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voegt toe: “Een windmolen die niet tegen wind kan…”

Oud-Kamerlid Henk Krol merkt op: “Vanaf het moment dat ik in Zeewolde ben komen wonen, gebeuren er de vreemdste dingen. Ook vandaag weer. Het bovenste deel van een windmolen op de Eemmeerdijk is zomaar afgebroken. En het stormt niet eens!”

BVNL-Kamerlid Wybren van Haga heeft Kamervragen gesteld over het incident. “Nu liggen de brokstukken van de geknakte windmolen tussen de spruitjes en boerenkool, maar dit is levensgevaarlijk als dit langs de snelweg of in bewoonde gebieden zal gebeuren,” aldus Wybren van Haga, die erop wijst dat zich ook langs deze weg ernstige ongelukken hadden kunnen voordoen.

Levensgevaarlijke ontwikkeling

“Hoeveel oude windmolens gaan er straks bij een beetje wind in elkaar storten? En wat doet dat met de veiligheid voor onze burgers?” vraagt Van Haga.

Harry Wijnschenk, BVNL-lijsttrekker voor de Provinciale Staten, vult aan: “Flevoland is inmiddels bezaaid met windmolens. We zien nu hoe gevaarlijk die ondingen kunnen zijn. Als wij in de Staten komen, gaan wij voor een stop op de bouw van nieuwe windmolens en gaan we de bestaande vogelgehaktmolens kortwieken.”

Van Haga wil onder meer van de minister van Energie weten hoeveel windmolens van het wat oudere type er in Nederland staan en wat hij tegen deze levensgevaarlijke ontwikkeling gaat doen.

4.9 107 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

114 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Loisss
Loisss
1 jaar geleden

“Van Haga wil onder meer van de minister van Energie weten hoeveel windmolens van het wat oudere type er in Nederland staan en wat hij tegen deze levensgevaarlijke ontwikkeling gaat doen.”

Niet te veel natuurlijk, want er is geen geld voor..

ineke
ineke
1 jaar geleden

Ik ben altijd blij, wanner we die molens heelhuids zijn gepasseerd.

Guus Velraeds
Guus Velraeds
1 jaar geleden

Je gaat toch niet vertellen dat we naast levensgevaalijke injecties nu ook levensgevaarlijke “klimaat neutrale” windmolens hebben.

Het moet niet veel gekker worden.

Covid 19 hoax, klimaat hoax, stikstof hoax maar helaas geen vaccin doden hoax.

Joop Visser
Joop Visser
1 jaar geleden

De oplossing van deze regering. Zo snel mogelijk beginnen met vervange van oude horizonvervuilers, want de modernere zijn sterker. Overigens, Vattenval wordt rijk van de subsidies op deze vogelvermalers. Waar is eigenlijk de opstand van natuurbeheer. PvdD etc?

Back to top button
114
0
We lezen graag je reactie!x