Wetenschap

Nederlandse hoogleraar verantwoordelijk voor grootste fraude in wetenschap tot dusver

Help door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nog nooit eerder kwam in de Nederlandse wetenschap een fraudezaak aan het licht met de omvang als die van Diederik Stapel.

De vooraanstaande hoogleraar sociale psychologie gaf openlijk toe dat hij de data in tientallen studies heeft bedacht. Waarschijnlijk gaat het om de grootste fraudezaak ooit in de wereld van de wetenschap.

Stapel, tot voor kort werkzaam bij de Universiteit van Tilburg, was zeer productief. Hij is verantwoordelijk voor belangrijke studies naar stereotypering en discriminatie en de effectiviteit van adverteren. Op maandag publiceerde de universiteit een tussentijds rapport waarin was te lezen dat tientallen studies, waaronder 14 van de 21 proefschriften die hij overzag, zijn gebaseerd op verzonnen data.

“Dit is afschuwelijk,” zei Laura King van de Universiteit van Missouri in Columbia. “We praten hier over onderzoek dat een grote invloed heeft op het veld van de sociale cognitie.”

De commissie die Stapel’s werk onderzoekt liet tegenover het tijdschrift Nature weten dat tenminste 30 studies gemanipuleerde gegevens bevatten. Wanneer al deze studies worden verwijderd zal deze fraudezaak nog groter zijn dan het werk van Nobelprijswinnaar Jan Hendrik Schön. Hij deed in 2002 baanbrekend onderzoek naar elektronische apparaten gemaakt van organische moleculen, maar de meeste gegevens bleken gemanipuleerd of verzonnen.

Tevens worden de universiteiten van Amsterdam en Groningen betrokken bij het onderzoek. In totaal heeft Stapel 150 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Hij schaart zich daarmee in het illustere rijtje van onder meer Friedhelm Herrmann en Marion Brach van het Max Delbrück Centrum voor Moleculaire Geneeskunde in Berlijn. Zij deden kankeronderzoek en publiceerden in totaal 94 studies en boeken die gemanipuleerde data bleken te bevatten.

“Ik werd misleid,” gaf Hart Blanton van de Universiteit van Connecticut in Storrs toe. Hij publiceerde samen met Stapel twee studies naar hoe mensen zich minder intelligent voelen door te kijken naar een foto van Albert Einstein. Het schandaal kan de sociale psychologie ernstige schade toebrengen.

In zijn meest recente werk toonde Stapel het verband aan tussen afval op straat en stereotypering en discriminatie. Alhoewel de Universiteit van Tilburg haar onderzoek nog niet heeft afgerond uitte tijdschrift Science reeds haar bezorgdheid over het waarheidsgehalte van deze studie.

Stapel gaf in een persverklaring toe dat hij data verzon en verontschuldigde zich voor de schade die hij heeft toegebracht aan zijn collega’s en het onderzoeksveld waar hij bij betrokken was. “Ik heb gefaald als wetenschapper,” concludeerde hij.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd: Nobelprijswinnaar stapt op wegens global warming fraude

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x