Gezondheid

De wereldwijde impact van suikerhoudende frisdranken

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onlangs maakte een rechter uit de Amerikaanse staat New York het verbod op grote bekers suikerhoudende frisdrank ongedaan.

De stad New York had een verbod aangekondigd op de verkoop van grote bekers cola en andere suikerrijke frisdranken. De frisdrankproducenten stapten daarop naar de rechter.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Voorstanders van het controversiële verbod waren mogelijk iets op het spoor, meldt New Scientist. Uit een nieuwe studie (doc) is gebleken dat 184.000 sterfgevallen per jaar kunnen worden gelinkt aan suikerhoudende frisdranken.

Astma

Gitanjali Singh van de Harvard-universiteit en zijn collega’s analyseerden een aantal internationale onderzoeken naar de consumptie van dranken met toegevoegde suikers. De onderzoeken omvatten ongeveer 60 procent van de wereldbevolking.

Ze berekenden het aantal gevallen van obesitas door de consumptie van suikerhoudende dranken en keken naar het aantal sterfgevallen als gevolg van aan obesitas gerelateerde aandoeningen.

De onderzoekers concludeerden dat 184.000 sterfgevallen per jaar kunnen worden geassocieerd met suikerrijke frisdranken. Ieder jaar overlijden wereldwijd evenveel mensen aan astma.

Aannemelijk

In 70 procent van de sterfgevallen bleek obesitas de boosdoener, de resterende gevallen werden veroorzaakt door hartziekten en bepaalde kankersoorten.

De studie toont alleen aan dat de sterfgevallen kunnen worden geassocieerd met suikerhoudende frisdranken, maar Rachel Johnson van de Universiteit van Vermont in Burlington zegt dat een aantoonbaar verband biologisch gezien aannemelijk is.

“De gezondheidszorg zal bezwijken onder de kosten die nodig zijn om deze aandoeningen te behandelen,” zei Johnson. De studie werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association in New Orleans, Louisiana.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Koning Biff
Koning Biff
11 jaren geleden

Zelve drink ik voornamelijk water. Ik vind dat lekkr spul,

en het is goed tegen de dorst!!

Aartbakkebaard
Aartbakkebaard
11 jaren geleden

Ik drink ook bijna alleen maar water, en zorg er ook voor dat ik dagelijks de benodigde hoeveelheid Alka Druppels binnenkrijg voor het ontzuren van mijn lichaam.

RRR
RRR
11 jaren geleden

De laatste jaren drink ik maar een paar dingen:

Water,bier,wijn,thee,vruchtensap (zelfpersen) en heel soms koffie.

De rest is water met suiker en kunstmatige smaak stoffen en dan reken ik de rest van de toegevoegde stoffen niet mee.
De supermarkten en pompstations barsten ervan.

Als je er mee stopt zul je merken dat je het daarna niet eens meer lekker vindt.

carpa
carpa
11 jaren geleden

Al wat suiker en zout betreft werkt als verslavend op mensen. Daar zijn vele onderzoeken naar verricht om vast te stellen hoe producenten mensen aan hun producten (blijvend) kunnen ‘binden’. Zo zijn er in Indië snoepfabrikanten die aan Gyneacologen kleine snoepjes uitdelen, die zij weer op hun beurt dienen uit te delen aan swangere vrouwen die bij hen op consultatie komen. Zo trachten ze bij wijze van “experiment” het ongeboren kind gewoon te maken aan de bestanddelen die in dit ‘snoepje’ zitten. Zo zal dit nog ongeboren kind op latere leeftijd onbewust de smaken herkennen en als aangenaam en heerlijk beschouwen wat het koopgedrag dan weer sterk zou beïnvloeden. Zo ‘kweken’ producenten klanten. Dit is slechts één voorbeeld van hoever men daarin wenst te gaan…

Als je kijkt op blikjes ‘energiedranken’ dan zie je daar suikers en koolhydraten staan, maar die cijfers zijn representatief voor ‘slechts’ het aantal grammen per 100ml. Zo’n blikje is gauw van 250ml of vaak al 0,5L, dus je dient het steeds(!) te vermenigvuldigen! 4,6g/100ml wordt dus gauw 9,2g voor 0,25L en 32g suikers/koolhydraten voor 0,5L…

Zoute snacks zoals chips en aanverwanten bevatten de perfecte hoeveelheid om je ook dat ‘nog-gevoel’ te geven zodat je er meer van wil of frequenter van wil eten en er uiteindelijk meer van zal willen kopen. Simpel.

Water zoals SPA blauw is nog steeds het zuiverste/beste om je lichaam mee te hydrateren. Het spoelt de toxinen uit je lichaam en zorgt ervoor dat je lichaam goed blijft functioneren. Zuikers worden zuur en hoe hoger het zuurgehalte in ’t lichaam, hoe zuurder we zelf worden. 😉

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x