Buitenland

Nederlandse journalist trekt met Russische leger door Oekraïne: ‘Mensen zijn blij dat de Russen er zijn’

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!

Freelance journalist Sonja van den Ende was de afgelopen dagen onderweg met het Russische leger in Zuid-Oekraïne. De reis leidde onder meer naar Melitopol. “Het conflict wordt in het Westen als een vernietigingsoorlog afgeschilderd, wat niet waar is,” schrijft Van den Ende in een artikel op haar website.

Het is geen vernietigingsoorlog, maar een operatie om – zoals president Poetin zei – de neonazi’s en hun ideologie uit te schakelen,” voegt ze toe. De journalist sprak met veel lokale bewoners en die zeiden bijna allemaal hetzelfde: het draait allemaal om deze nazi-ideologie waarmee ze van Oekraïne een fascistische staat willen maken en hiervoor steun uit westerse landen krijgen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Omdat het niet waar is

Ze hoorde van veel mensen dat het Azovbataljon in Marioepol veel schade heeft aangericht en mensen gegijzeld houdt in hun huizen. Het theater, dat volgens de media door Russische luchtaanvallen met de grond gelijk is gemaakt, is met recht een theaterstuk, stelt Van den Ende.

“Het aantal doden en gewonden kan volgens de NOS niet geverifieerd worden. Omdat het niet waar is,” benadrukt ze.

De journalist sprak donderdag in de stad Melitopol met een vrouw die vertelde hoe ze na de staatsgreep in 2014 haar baan kwijtraakte en in armoede verviel. Toen het Russische leger deze maand door de stad trok, was er eindelijk humanitaire hulp, in de vorm van voedsel en medicijnen.

De Russen hebben ook de energie- en drinkwatervoorziening hersteld, vertelde de vrouw aan Van den Ende. De energie was afgesloten. De vrouw zei dat de NAVO niet te vertrouwen is en verwees naar de bombardementen in Syrië, Irak, Afghanistan en Joegoslavië.

journalist
Foto: Journalist Sonja van den Ende in Oekraïne (VK/Sonja van den Ende)
Geen haar gekrenkt

Het Azovbataljon en andere neonazigroepen hebben ook in Melitopol stevig huisgehouden, stelt de journalist. Ze zijn verdreven door de Russen. Het Oekraïense leger heeft op 28 februari een bom laten vallen op burgergebouwen. Daarbij zijn auto’s en huizen verwoest en mensen gewond geraakt.

De media beweren ook dat de Russen de kerncentrale Zaporizja doelbewust hebben beschadigd. Niets is minder waar, benadrukt Van den Ende. Inwoners van Melitopol zeiden tegen haar dat de kerncentrale niet beschadigd is. De Russen hebben de burgers geen haar gekrenkt en ook geen schade toegebracht aan burgergebouwen.

Van den Ende sprak in de plaats Genischeck met veel burgers, die zeiden dat de Russen geen schade hebben veroorzaakt en geen mensen hebben gedood of verwond. “Mensen zijn blij dat de Russen er zijn.”

4 273 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

69 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
H.J.
H.J.
2 jaren geleden

Als het een niet klopt, klopt het andere ook niet.
Als het andere niet klopt, klopt het ene ook niet.

iedere krijgshandeling staat stijf van de leugens, is het niet van de een, dan van de andere.

Falco Hospes
Falco Hospes
2 jaren geleden

Zoals ik altijd gezegd heb; ik heb alle vertrouwen in Poetin…

Zhukov
Zhukov
2 jaren geleden

wat al hier veel gezegd wordt wordt door journaliste bevestigd geloof niks van de MSM
zij vertellen je leugens samen met die SSer die daar de boel verkloot
en de puppet aan de string voor Swabber is

Rop
Rop
2 jaren geleden

Dat is nu wel.helemaaal tegenstrijdig met wat het westen via de media laat weten. Dat mensen blij zijn.met de Russen. Maar hoe dan ook het westen is medeverantwoordelijk voor als alles uit de hand loopt .als waarheden worden verdraait..door het westen wat het westen publiceert en verkondigt op tv en krant .dan kan juist deze verdraaiingen en de leugen de boel laten ontploffen.weet wel dat de media zeker niet de waarheid is wat het zégt van het hele totale plaatje. Van de inval van Oekraïne .en dat veel.word verzwegen .of verdraait word

Back to top button
69
0
We lezen graag je reactie!x