Gezondheid

Merkkleding Nederlandse markt bevat giftige stoffen

Help ons door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In kleding zijn sporen van giftige chemicaliën aangetroffen die schadelijk zijn voor het milieu en de volksgezondheid. Het gaat om producten van 14 grote merken.

Kleding van de merken Adidas, Uniqlo, Calvin Klein, H&M, Abercrombie & Fitch, Lacoste, Converse, Ralph Lauren en G-Star RAW bevat de stof nonylfenolethoxylaat, zo meldt Greenpeace.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het gebruik van de hormoonverstorende stof nonylfenol is in Europa verboden maar wordt in China gebruikt bij het maken van kleding, aldus Li Yifang tegenover journalisten in Peking.

De stof imiteert vrouwelijke hormonen, verandert de seksuele ontwikkeling en beïnvloedt voortplantingsorganen.

De geanalyseerde kleding werd in 18 verschillende landen gekocht en was grotendeels gemaakt in China, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen. Tweederde van de 78 kledingstukken testte positief op nonylfenolethoxylaat.

Ook in Nederland is positief getest op de stof. Het gaat om kleding gekocht in Amsterdam, van de merken G-Star RAW, H&M, Converse en Adidas. Adidas kwam eerder al in het nieuws omdat het grote rivieren in China vervuilt met afvalwater.

Nike en Puma hebben beloofd om voor 2020 over te stappen naar honderd procent gifvrije productie, maar Adidas nog niet, aldus woordvoerster van Greenpeace Vivien Yau.

In 1984 werden in het slib van rioolwaterzuiveringsinstallaties erg hoge concentraties van nonylfenol, dat toxisch is voor waterorganismen, vastgesteld waarna de Europese Commissie het gebruik in de Europese Unie sterk beperkte. Nonylfenol is bovendien een stof die zich in de voedselketen ophoopt.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd: Glas melk is cocktail van medicijnen

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x