Homepagina » Lezersbrieven » Het Nederlandse systeem in de praktijk. Gaan we echt zo met mensen om?
Lezersbrief

Het Nederlandse systeem in de praktijk. Gaan we echt zo met mensen om?

In het Nederlandse systeem kun je zomaar ineens tot je strot in de ellende raken. Richard ondervindt dit nu al jaren en stuurde NineForNews zijn noodkreet, welke je hieronder kunt lezen.

Dit moet toch niet mogen!

Tot acht jaar geleden verdiende ik mijn geld als marktkoopman en sportleraar. Ik was een heel kleine zelfstandige die als vrij man zelf in mijn onderhoud voorzag. Ik heb dit zo’ n vijftien jaar gedaan. In 2007 werd ik ziek. Ik kreeg een ontsteking in mijn schouder. Ik ben naar de dokter gegaan en werd naar het ziekenhuis gestuurd. Niemand kon iets vinden, maar ik had wel pijn. En die pijn werd erger en ik kon op een gegeven moment niet meer werken. Ik heb doorgewerkt tot ik echt niet meer kon, want er moesten inkomsten komen en ik had een gezin met vrouw en zoontje van vijf.

Van kwaad tot erger

Het werk werd minder, de inkomsten minder, mijn pijn werd erger en mijn relatie ging slecht. Ik kon rekeningen niet meer betalen, en op een gegeven moment is er vanwege opgelopen schulden beslag gelegd. Met dank aan de blauwe Gestapo.

Toen kwam er een tijd van interen op overgebleven kapitaal en kwam er op een gegeven moment de keuze tussen rekeningen betalen of eten. Het is zover gekomen dat ik met huisuitzetting werd bedreigd. Ik had bijna dagelijks rijen deurwaarders aan de deur. Bergen enveloppen in mijn bus. Ik maakte niets meer open en zat met mijn handen in het haar. Ik kreeg een brievenbusfobie, hoorde elke vreemde auto in de straat. Hield de gordijnen dicht, ging het huis niet meer uit. Durfde geen bezoek meer te ontvangen. Telkens weer wachten op ellende die komen gaat.

Ik ben aan de drank geraakt. Ja, wat wil je? Ik kon niet slapen. Werd ‘s nachts doodsbang wakker. Kreeg hartkloppingen en darmklachten, puur door de stress. Ik werd ‘s nachts wakker met verschrikkelijke buikpijn. Ik wist ‘ik heb een ontsteking’. Maar ik durfde niet naar de dokter, omdat ik mijn zorgpremie niet had betaald. Ik was bijna dood. Ik poepte en piste bloed, wel drie weken lang. Ik dacht dat ik doodging en heb geluk dat ik nog leef. Zonder dokter de pijn doorstaan op hoop van zegen dat ik zou leven. Al wenste ik de dood op dat moment.

Mijn relatie ging slecht. Ik dronk, had pijn en werd van alle kanten bedreigd. Verloor mijn vrienden. Maakte ruzie met iedereen. Ik was bijna dood en dacht er serieus over om een einde aan mijn leven te maken.

Ik ben toen, om te redden wat er te redden viel, naar Duitsland vertrokken. Ik kreeg daar, via familie van mijn ex, een baan als koerier aangeboden. Ik ben toen met mijn zoontje (het viel hem heel zwaar!) naar Duitsland vertrokken. Min of meer gevlucht, want de grond werd heel heet onder de Nederlandse bodem.

Opnieuw beginnen

In Duitsland heb ik hard gewerkt. Heel Europa door gereden en alles gepakt wat ik krijgen kon. Ik heb toen uit eigen zak het grootste deel van mijn schuld afbetaald. Met de bedoeling dat, mocht ik hier terugkeren, ik dat dan liever met een schone lei zou doen.

Ook Duitsland bleek geen redding voor onze relatie en drie jaar terug ben ik samen met mijn zoontje weer terug in Nederland gekomen met niet meer dan een paar onderbroeken en een auto. Wij hebben een paar weken in een tent op een camping gewoond en wonen nu bij mijn moeder in.

Nu heb ik eerst mijn tijd aan mijn zoontje gegeven en ben ondertussen bezig geweest om ook mijn leven hier weer op te pakken. Dat bleek dus niet zo simpel. Ik had de meeste schuldeisers betaald en de paar die zich nog zouden melden kon ik betalen en heb ik ook betaald. Behalve mijn zorgverzekeraar. Ik kreeg al snel bericht dat ik werd aangemerkt als wanbetaler en daar komt dus een extra boete bij.

Het huidige Nederlandse systeem maakt mensen kapot!

Ik belde met de verzekeraar en vroeg om een regeling. Maar dat kon niet vanwege het niet hebben van regelmatig inkomen. Meerdere malen gebeld en gemaild. Maar nee. En dit al drie jaar lang!

Al die tijd krijg ik dus van die paars-witte enveloppen in de bus en dat is, door extra kosten en geen regelmatig inkomen, alweer op deurwaarders uitgekomen en zo zit ik weer in de cirkel.

Ik durf mijn huis niet meer uit, heb de gordijnen dicht, slaap slecht. Heb angstaanvallen en angstaanjagende woede-uitbarstingen.
Onlangs hebben de buren de politie gebeld omdat ik helemaal door het lint ging. Dat heeft mij doen besluiten de dokter te bellen. Ik heb een zelfmoordpoging overwogen maar ik heb mijn zoontje en dat kan ik niet doen. Ik ben van daaruit naar GZ gestuurd en zit nu in een B3 behandeling. Dat is een opname-vervangende therapie. Best heavy. Ik slik nu pillen, waardoor ik me nog meer klote voel en schrijf dit nu met tranen in mijn ogen.

En ik ben boos! Woest! Dat ik al 9 jaar word gestraft, ziek gemaakt. Relatie kapot, alles weg. Ik ben helemaal wappiewappie, totaal kapot. Wat willen jullie nog meer?

Moet ik zo gestraft worden omdat ik eens een keer geen geld had? Omdat ik mijn rekeningen niet meer kon betalen? In wat voor een wereld leef ik?

Groetjes van iemand die er helemaal door zit.

Richard
Doetinchem

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
troy
troy
5 jaren geleden

Zo dat is mooi heftig… Ik zit nu in hetzelfde schuitje… Ik heb een uitkering van 820 euro… en dit met subsidies kom ik net aan de 1100 euro. Mijn vaste lasten zijn in totaal 1000 euro. Daarnaast moet ik zorginstituut afbetalen via CJIB. En ik moet de schuld afbetalen. Al om al kan ik in de maand niet eten. Ik betaal rekeningen en helaas niet eten. Als ik hier wel voor zou kiezen zou ik hetzelfde schuitje als jou zitten. Ik weet hoe f*cked up dit systeem is…. ik wens je veel sterkte voor de komende tijd. Maar hou de moed hoog. Voor alles wat er gebeurd in je leven, hoe erg dit ook is. is voor een reden ik weet zeker dat jij hier sterker uit gaat komen. En dan maar off grid gaan leven. Dit ga ik wel doen. Dit systeem is niet meer te reden. Het moet op de klippen lopen pas daarna kunnen wij op de juiste manier alles opnieuw opbouwen.

kalm aan kerel je bent niet de enige.

namaste

FredvdSanden
FredvdSanden
5 jaren geleden

Erg herkenbaar! Hou vol, we komen er echt wel uit..

Hans
Hans
5 jaren geleden

Dag Richard en anderen,

Als bewindvoerder kom ik regelmatig dergelijk schrijnende gevallen tegen.
We hebben inderdaad een paar hele zieke wetten die mensen nodeloos dieper in de sh*t duwen.

De wet bestuurlijke premie is hier een mooi voorbeeld van. Iemand die gezond is en geen betalingsproblemen heeft betaald € 66 per maand premie, iemand die betalingsproblemen heeft moet € 153 per maand betalen.

Zo kan ik nog wel een hele rits noemen. Als we hiervoor bij instanties en Tweede Kamerleden aankloppen om hier iets aan te doen krijg je standaard het antwoord dit is de wet / hier gaan wij niet over etc…

Een schuldhulp traject via de gemeente, al dan net met bewindvoerder, kost ca. 4 jaar.
Met de CJIB is het niet mogelijk om handjeklap te doen en de schuld voor zeg 20% af te kopen.
Met overige schuldeisers wil dit nog wel eens lukken.

Groet,
Hans

Hot Burmees
Hot Burmees
5 jaren geleden

Richard heel herkenbaar.

Werd net gebeld door mijn “zorgverzekeraar”, ik was al boos , dus die arme callagent heeft zich aardig achter de oren moeten krabben .

Wat ik echt super simpel vond , de opmerking, dat zorgverzekeraars een sociale verplichting hebben , echt spuugde zowat de hoorn vol.
heb de man duidelijk gemaakt dat zij dat niet hebben , ja zogenaamd, maar dat het bedrijven zijn die winst moeten maken , sociaal en winst maken gaat nu eenmaal niet samen.
Mensen zijn geworden tot winstmakende produkten gemaakt , en als er geen winst meer is , dan is het beter dat je sterft.
Uiteindelijk besefte hij dat ook.

Sterkte en succes met het beklimmen van de bierkaaien.
Nederland is Vernederland geworden.

Elise49
Elise49
5 jaren geleden

Je moet ook eerder hulp gaan zoeken. Begin bij je huisarts/maatschappelijk werker. Zij kunnen je verwijzen naar gespecialiseerde mensen. Schuldhulp bv. Soms kunnen er zaken kwijtgescholden worden. Of vraag het aan de ombudsman/tv programma’s zoals kassa enz.
Een dokter/eerste hulp moet iemand helpen als de situatie ernstig is. Onthoud dat.
Veel mensen hebben schaamte of willen het alleen oplossen. Stap daar overheen. Zelfs geestelijke ondersteuning kan je helpen om iets te overbruggen. Wees wel eerlijk, want er moet wel wederzijdse vertrouwen zijn.
Tja, zelf ook het een en ander meegemaakt. Dacht dat ik er nooit meer uit zou komen. En toch is het gebeurt. Hoop houden is de enige uitweg. De juiste stappen zetten ook. Vaak komt hulp uit een vreemde hoek of juist van heel dichtbij. Maar je moet het wel zelf doen, maar kijk uit voor mensen die weer misbruik van je willen maken. Neem stappen op een rustig moment of overleg eerst met mensen die je zeker kunt vertrouwen. Bekijk meerdere opties. Maak dan pas een keuze.
Wens iedereen veel sterkte om het lichtpuntje te blijven vinden.
Tip: Als de medicijnen je nog erger depri maken, dan is het verstandig om terug te gaan naar je huisarts. Overigens is antidepressiva maar een tijdelijk middel. Je zult het daarna toch weer op eigen kracht moeten doen, want anders geraak je verslaafd. Als je wilt ontspannen zul je toch naar natuurlijke elementen gaan zoeken. Ga met je blote voeten over zand/gras lopen. Ga zwemmen. Zoek steun bij een huisdier. Dat soort dingen helpen je weer een beetje in balans te komen. Een huisdier geeft je nl. onvoorwaardelijk liefde en daar kun je dus wel op vertrouwen en dat geeft je weer kracht om door te gaan. Slik je geen medicijnen meer(apotheek/huisarts), dan kun je ook natuurlijke middelen nemen.(melatonine voor het slapen) of plantenextracten die je ontspannen) Of maak eens verse munt thee. Dat kan altijd. Wel op Marokkaanse/Arabische manier. Beetje gunpowder, munttakjes en suiker. Moet je wel een Arabisch theepotje hebben. Deze thee maakt je loom/slaperig en is goed voor je luchtwegen.
Met andere woorden: Er zijn nog genoeg middeltjes om je leven weer op de rails te krijgen of van te genieten.

Dona Kohler
Dona Kohler
5 jaren geleden

Beste Richard,
Weet dat je niet de enige bent, ik heb een vergelijkbaar leven.
Ik weet geen oplossing, behalve dat we moeten blijven protesteren.
Maar misschien help het als je weet dat veel mensen met je meeleven.

Fijko van Leeuwen
Fijko van Leeuwen
5 jaren geleden

Hallo 9 for news,

Kijk eens naar de advertentie die jullie onder Richards naam aan het einde van het artikel hebben geplaatst.
Beetje bot? Heel wrang.

Fijko

9forNews
9forNews
Reactie op  Fijko van Leeuwen
5 jaren geleden

Beste Fijko,

Wij plaatsen niet zelf de advertenties en hebben geen controle over welke advertenties er waar getoond worden. Het kan dus wel eens voorkomen dat er een advertentie ergens staat die bot overkomt, maar daar kunnen we jammer genoeg niets aan veranderen. Sorry.

Paul van de Waarsenburg
Paul van de Waarsenburg
5 jaren geleden

Beste Richard, probeer de schuld niet buiten jezelf te zoeken. Trouwens, niemand heeft schuld, ook jij niet, althans de zaak ligt – gelukkig – genuanceerder dan dat. Ik spreek uit eigen (levens)ervaring. Ik raad je aan om je blik eens te verleggen en te verruimen, door deze bijvoorbeeld te werpen op de mogelijkheid van een regeling op basis van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Indien je, mede met de hulp van een gespecialiseerd bewindvoerderskantoor, op basis van een door of namens jou ingediend daartoe strekkend verzoek, door de rechtbank tot die regeling wordt toegelaten, zal je 3 jaar lang naar jouw beste kunnen en vermogen de tering naar de nering moeten zetten, wat betekent dat je gedurende die periode rond het sociaal minimum moet leven. Als je je tijdens die periode houdt aan de WSNP-voorwaarden, ben je daarna geheel schuldenvrij; http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_schuldsanering_natuurlijke_personen.
Sterkte, succes en er is nog niets verloren.
Paul

Ben de Belazerde
Ben de Belazerde
Reactie op  Paul van de Waarsenburg
5 jaren geleden

Massaal stoppen met meewerken aan dit corrupte en vooral misdadige kut systeem waarin we gevangen zitten! De 2,5 miljoen Vernederlanders die in de financiële problemen zitten kunnen alvast beginnen met saboteren! Dat heeft pas effect, protesteren is nutteloos! Saboteren heeft pas effect!

troy
troy
Reactie op  Ben de Belazerde
5 jaren geleden

Zij laatst om mij heen al dat ik werkloos ben… en ja hoor meteen kreeg ik van alles naar mijn kop gegooid…. Ik zeg maar zo… wil je niet dat ik werkloos ben en vind je het slap dat jij moet werken voor mijn uitkering? stop dan met belasting betalen. ik vertik het om langer naar de pijpen van dit mislukt systeem te leven !

Kalki
Kalki
5 jaren geleden

Het systeem in Nederland brengt 2000 gevallen per jaar van zelfdoding voort. Dan klopt er duidelijk iets niet in dit systeem.

C.J.Baay
C.J.Baay
5 jaren geleden

Daar ben ik het helemaal mee eens. Makkelijk om na te trappen. Helaas zijn er teveel mensen die zoals hij denken.Onmenselijk.

x

Check Also

elektriciteit

Na 2025 ‘niet altijd genoeg elektriciteit beschikbaar’. Dit zijn de verstrekkende gevolgen van de energietransitie

De komende jaren moeten er miljarden euro’s ...

bos

Schotse windindustrie kapt 7000 hectare bos (14.000.000 bomen) om ‘planeet te redden’

De ‘onontkoombare’ overstap op windenergie betekent vooral: ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

61
0
We lezen graag je reactie!x